Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλείνουν «Πανόραμα» και Λέσχη Κινηματογράφου

«Το 6ο Διεθνές Πανόραμα Φιλμ και Βίντεο ξεκινά για τελευταία φορά το ταξίδι στο όνειρο». Με αυτή τη λιτή φράση ανακοίνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (μοναδική στο είδος της, στο πλαίσιο ενός συνδικαλιστικού φορέα), το τέλος του αξιόλογου φεστιβάλ, που διοργάνωνε κάθε χρόνο ανελλιπώς, αλλά και της δικής της λειτουργίας, μετά από 10 χρόνια συνεχούς προσφοράς.

Η Λέσχη δεν αναλύει τους λόγους της διακοπής λειτουργίας της - «λόγοι ακούσιοι» αναφέρεται μόνο - αλλά ουσιαστικά ήταν η κατάληξη της απόσπασης του καλλιτεχνικού διευθυντή του «Πανοράματος» και «ψυχής» της Λέσχης, Παναγιώτη Χιονίδη, ο οποίος εργάζεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος, από τη Θεσσαλονίκη, στις φυλακές Κορυδαλλού. Θυμίζουμε ότι για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση το ΚΚΕ και η απόσπαση μετατέθηκε για λίγο διάστημα, όσο χρειαζόταν για τη διοργάνωση του τελευταίου, δυστυχώς, «Πανοράματος».

Το τελευταίο «Πανόραμα» (29/9 - 9/10) φαίνεται πως θα είναι και το εντυπωσιακότερο. Ηδη, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε τη συμμετοχή - ρεκόρ 203 διαγωνιζόμενων από 46 χώρες. «Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην επιλογή των ταινιών δεν υπήρξε προκριματική επιτροπή επιλογής των ταινιών, τηρώντας, έτσι τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ, ώστε να αποτελεί το «Πανόραμα» βήμα ελεύθερης έκφρασης των σκηνοθετών «χωρίς λογοκρισία και έλεγχο», σημειώνει η επιτροπή.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν 21 μεγάλου μήκους, 93 μικρού μήκους ταινίες, 11 animation, 44 ντοκιμαντέρ, 20 πειραματικές και 14 στο πληροφοριακό τμήμα. Από αυτές, οι 160 είναι ξένες και οι 43 ελληνικές. Το πρόγραμμα χωρίζεται στις ενότητες: «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανικό πανόραμα», «Ματιές στην Ανατολή», «Ελληνικό πανόραμα», «Η Μεσόγειος των ανεξάρτητων» και αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αγκυρας. Οι προβολές πλαισιώνονται με αφιέρωμα σε βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Τούρκων σκηνοθετών, των τελευταίων 3 χρόνων, παράλληλες ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας για τη ζωή στο Βιετνάμ, τις πολιτιστικές παραδόσεις της Συρίας και αφιέρωμα στις βραβευμένες φωτογραφίες του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας, που διοργάνωσε η Λέσχη Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το δικτυακό περιοδικό «fotoartmagazine».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ