ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40

Μετεγ...γραμμένοι κι από το ΠΑΣΟΚ

μετεγ...γραμμένοι και από τη ΝΔ

«Κανίβαλοι»!

Κυκλοφορούν διάφορα. Στα δημοσιογραφικά γραφεία μιλούν για «κανιβαλική» συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ που στην περίπτωση του παιδιού του Τσιτουρίδη ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής πολεμικής. Γίνεται λόγος για ανηθικότητα.

*

Να το ξεκαθαρίσουμε: Ακόμα κι αν είναι έτσι, η πολιτική ουσία της υπόθεσης παραμένει. Ο πρώην υπουργός Τσιτουρίδης ενήργησε ουδόλως «ταπεινά» με τακτικές που προσιδιάζουν στην εκμετάλλευση της πολιτικής θέσης του. Η ιδιότητα του πατέρα ίσως εξηγεί, αλλά δε δικαιολογεί τη στάση του πολιτικού. Η ευθύνη του είναι δεδομένη. Ούτε οι μέθοδοι των άλλων, του ΠΑΣΟΚ, τον αθωώνουν.

Αλλά οι μέθοδοι αυτών, των άλλων, αποκαλύπτουν και τη δική τους πολιτική ποιότητα.

*

Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εμείς που θα βγάλουμε στη φόρα τα ευαίσθητα δεδομένα ενός νεαρού ανθρώπου. Ούτε έχουμε γνώση τι από όσα ακούγονται έχει βάση. Ξέρουμε όμως ότι ο κανιβαλισμός ποτέ δεν προήγαγε τα πολιτικά πράγματα. Και ξέρουμε ότι αυτό που γίνεται από προχτές στα κανάλια, με τη μετατροπή ενός παιδιού σε πολιτικό σάκο του μποξ, είναι κανιβαλισμός.

*

Αλλά φαίνεται ότι ο δικομματισμός έχει τη λύση: Η απάντηση στον κανιβαλισμό είναι ο κανιβαλισμός! Χτες τη σκυτάλη παρέλαβε η ΝΔ. Σειρά για «ξέσκισμα» πήρε το παιδί του Βούγια... Αιδώς Αργείοι!

*

(Παρεμπιπτόντως: Γιατί όποτε βλέπω την κυρία Συλβάνα Ράπτη, μου 'ρχεται κείνο του Αυλωνίτη: «Πνεύμα και ηθική»;)...

Κλείσανε 4 χρόνια από το «αντίο» του Λεων. Αυδή. Ο Λεων. σφράγισε με το πέρασμά του όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Ο Λεων. σφράγισε με το πέρασμά του την πόλη του, την Αθήνα. Γι' αυτό είναι ακόμη εδώ, μέσα από όλα για όσα πάλεψε, μέσα από τους συντρόφους του, που συνεχίζουν το δύσκολο μα ωραίο δρόμο.

«Η ζωή του Αυδή - είχε πει ο Θ. Θεοδωρόπουλος στην πρώτη επέτειο του θανάτου του - είναι ένας φάρος. Ενα μέτρο σύγκρισης. Μια ώθηση κι ένα ερέθισμα για ποιοτική άνοδο. Μια πρόταση για την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας "για την καινούρια γέννα, που όλο την περιμένουμε και όλο κινάει για να 'ρθει κι όλο συντρίμμια γίνεται στο γύρισμα των κύκλων" όπως λέει ο ποιητής»...

Ο Λεων. Φτιαγμένος από τη σπάνια στόφα, που φτιάχνονται οι πραγματικοί άνθρωποι. Ανιδιοτελής. Σεμνός. Διανοούμενος. Εργάτης. Ο Λεων. ήταν «κύριος». Με μια λέξη, ήταν κομμουνιστής.

1884. Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 - 1950.

1908. Το κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την κατάργηση του καθεστώτος της αυτονομίας, αλλά οι εκπρόσωποί του δε γίνονται δεκτοί στην ελληνική Βουλή.

1957. Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο.

1972. Οι Νορβηγοί με δημοψήφισμα απορρίπτουν την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1988. Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.


«Φεγγαράκι μου λαμπρό... »

Συμβαίνουν αυτά και εις τας καλυτέρας των οικογενειών. Θυμηθείτε για παράδειγμα τον κ. Μαλέσιο. Και κείνος όταν πήγε να μείνει «φιλοξενούμενος» στο σπίτι του Αθανασούλη, για τα παιδιά το έκανε. «Αρχιζαν και τα σχολεία, δεν είχαμε που να μείνουμε, είχε μπει και ο Σεπτέμβρης»... Κάπως έτσι τα είχε πει στη Βουλή. Θυμάστε;..

Συμπέρασμα: Σ' αυτή την κακούργα «κενωνία» δεν είναι να σπουδάζεις παιδιά...

«Φάγανε», «φάγανε», «φάγανε»!

Ρώτησε χτες ο «Ρ» την κ. Αγγελοπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες των δικαστών για το χορό των δισ. που στήθηκε περί τις Ολυμπιακές «μασέλες» του 2004:

«Ενας εργαζόμενος, ένας άνεργος ή ένας νέος που ψάχνει δουλιά και δεν μπορεί να βρει και δεν καταλαβαίνει και πολλά από νομικές ερμηνείες, αναρωτιέται ίσως τα εξής αυτές τις μέρες που ακούγονται όλα αυτά: "Μου ζήτησαν να είμαι εθελοντής, μου ζήτησαν να κάνω αρκετές θυσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτοί που μου ζήτησαν όλα αυτά, αμείβονται με πάρα πολύ μεγάλους μισθούς, πολλών εκατομμυρίων". Τι θα απαντούσατε σε έναν τέτοιο εργαζόμενο;».

***

Και η Γ. Αγγελοπούλου (Δασκαλάκη - Παρθένη) απάντησε:

«Αυτό το ακούμε τέσσερα χρόνια. Η διαφορά στην πραγματικότητα είναι ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι θέλησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το τι ειπώθηκε για τους εθελοντές νομίζω ότι πρέπει να σας παραπέμψω σε όλα αυτά που γράφηκαν, καταγράφηκαν και προσωπικά θα ήθελα να είχα χρόνο να δείξουμε το αρχείο που έχουμε πάνω, που είναι πια σε δωμάτιο, για τα χιλιάδες γράμματα και επιστολές με συγχαρητήρια για την ποιότητα, για το χαμόγελο των εθελοντών. Λοιπόν, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

***

Σχόλιο στήλης: «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». `Η, μήπως, είναι καλύτερο το: «Τι κάνεις Γιάννα; - κουκιά σπέρνω»;

Αν ανοίξετε την τηλεόραση και ακούσετε κανένα «γούτσου - γούτσου - γούτσου» δεν έχει πρόβλημα η συσκευή σας. Ο κ. Λιάτσος θα είναι που κάνει χαρούλες στο εγγονάκι του κ. Ν. Κούρκουλου...

Σιγά, που θα ιδρώσει το αυτί τους από «ατασθαλίες», «πορίσματα» και «διαχειριστικούς ελέγχους». Το παν είναι ότι «κάναμε αξέχαστους και ονειρεμένους Ολυμπιακούς Αγώνες». Ρωτήστε και τους χορηγούς...

Φύγαν αυτοί και ήρθαν οι άλλοι. Και τώρα είναι οι προηγούμενοι, το κόμμα του Νεονάκη, του Πάχτα και του Πανταγιά που ομιλούν περί πολιτικού «ήθους». Πλάκα δεν έχει;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ