ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ
Παραιτήθηκε για να ... προστατεύσει τον πολίτη

Παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Σπ. Βούγιας, μετά το θέμα που είχε δημιουργηθεί με την παράνομη μετεγγραφή της κόρης του.

Ο Σπ. Βούγιας στην παραίτηση, που έγινε αποδεκτή από τον Γ. Παπανδρέου, χρειάστηκε αρκετά 24ωρα για να φτάσει και αφού τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι «δε συμψηφίζονται οι υποθέσεις του Σάββα Τσιτουρίδη και του Σπύρου Βούγια», παρέχοντας πλήρη πολιτική κάλυψη στο στέλεχος του κόμματός του κι επιχειρώντας να διαφοροποιήσει την «υπόθεση» του Σπ. Βούγια από αυτή του υπουργού.

Χτες, μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς προκλητικά δήλωσε ότι το θέμα του Σπ. Βούγια «δε θα μπορούσε να γίνει άλλοθι για τον αποπροσανατολισμό του πολίτη ή για να παίξει η Νέα Δημοκρατία παιχνίδια σε βάρος του πολίτη»! Βέβαια, όταν η βουλευτής του κόμματός του Σ. Ράπτη έφερνε το θέμα των παράνομων μετεγγραφών στη Βουλή και έδινε το έναυσμα για την έναρξη της ψευτοαντιπαράθεσης των εκπροσώπων του δικομματισμού, τότε το ΠΑΣΟΚ ...διερρήγνυε τα ιμάτιά του για το «κράτος του ρουσφετιού». Ενα κράτος που το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, φρόντισε να διατηρήσει και παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνέχισε να το ...αξιοποιεί.

Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του ανέφερε ότι «κατανοεί τους πολιτικούς και προσωπικούς λόγους τους οποίους επικαλείται ο Σπ. Βούγιας». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, ανέφερε ότι ο Σπ. Βούγιας θα αξιοποιηθεί σε άλλο ρόλο, που θα έχει «σχέση περισσότερο με το θέμα της Βορείου Ελλάδος» και το επιστημονικό του αντικείμενο.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χτες, καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του Σπ. Βούγια θα εκτελεί ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Χτες μάλιστα κυκλοφόρησαν και τα πρώτα ονόματα διαδόχων του Σπ. Βούγια, μεταξύ αυτών του Αν. Λοβέρδου και του Κ. Καρτάλη.

Δεν ήθελα να δώσω ευκαιρία για αποπροσανατολισμό!

Ο Σπ. Βούγιας, που την προηγούμενη Πέμπτη αξιοποιούσε την υπόθεση του Σ. Τσιτουρίδη για να ασκήσει ...αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, χτες δήλωσε: «Δε θέλω να προσφέρω καμία ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία είναι ανίκανη να επιλύσει»...

Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της μετεγγραφής της κόρης του ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να τον αποδεσμεύσει από τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου, ανεξάρτητα από το δίκαιο της υπόθεσης».

Οπως μάλιστα πρόσθεσε ο Σπ. Βούγιας, «η απάντηση του Γ. Παπανδρέου ήταν αρνητική», γιατί, όπως υποστήριξε, ο Γ. Παπανδρέου δε θέλησε «να πάρει αποφάσεις εν θερμώ, ενώ θεώρησε και άδικη την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να συμψηφίσει δύο ανόμοιες περιπτώσεις».

Ο Σπ. Βούγιας, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για παράνομες ενέργειες», ενώ κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «απηύθυνε ψευδείς κατηγορίες εναντίον του». Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφασή του να υποβάλει χτες την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι θίχτηκε από «τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δημόσια συζήτηση».

Την παραίτηση του Σπ. Βούγια αξιοποίησε για τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε υποδείξει «την αναγκαιότητα παραίτησης» του Σπ. Βούγια.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στα δύο η ΚΠΕ

Τη διαίρεση της ΚΠΕ του ΣΥΝ σε δύο στρατόπεδα που αντιμάχονται για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας μπροστά στο Συνέδριο, σηματοδότησε η διήμερη και ταραχώδης συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι πλειοψηφίες που διαμορφώθηκαν ήταν οριακές και γι' αυτό εξαιρετικά εύθραυστες. Συγκεκριμένα, η ΚΠΕ απέρριψε με ψήφους 42 υπέρ έναντι 38 κατά την πρόταση του «αριστερού ρεύματος» να εκλέγεται ο πρόεδρος απευθείας από την ΚΠΕ και όχι από το Συνέδριο. Σε ό,τι αφορά στις θέσεις, το κείμενο που υποστήριξε το «αριστερό ρεύμα» πλειοψήφησε με 51 ψήφους έναντι 48 που συγκέντρωσε το κείμενο των «προεδρικών», υπήρξαν 7 λευκά και 3 αποχές, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε «παρών». Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΚΠΕ έδωσε 46 και 40 ψήφους αντίστοιχα, ωστόσο το σώμα αποφάσισε - κατ' εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων του Καταστατικού - να ζητηθεί και η ψήφος των μελών της ΚΠΕ που απουσίαζαν από τις εργασίες, οι οποίες διαμόρφωσαν το παραπάνω τελικό αποτέλεσμα. Η επιστολική ψήφος ίσχυσε μόνο για τις θέσεις, παρότι αρκετοί ζήτησαν να ισχύσει για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν το οριστικό διαζύγιο του «ρεύματος» με τους «προεδρικούς» και τη σύμπραξη των δεύτερων με τους «ανανεωτές». Ως εκ τούτου, η μάχη για την προεδρία του κόμματος δίνεται με πλέον με ίσους όρους μεταξύ των δύο μπλοκ, γεγονός που αναγκάζει το «ρεύμα» να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου. Πάντως οι υποψήφιοι πρόεδροι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Στα ενδιαφέροντα της συνόδου ήταν το «παρών» του προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου κατά την ψηφοφορία για τις θέσεις, αλλά και η παντελής απουσία του Στ. Πιτσιόρλα που φέρεται να διαχωρίζει τη θέση του από την επιλογή σύμπραξης των υπολοίπων «προεδρικών» με τους «ανανεωτές».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για θέσπιση θέσης γραμματέα του ΣΥΝ, η ΚΠΕ ψήφισε διπλωματικά, αναγνωρίζοντας στον εαυτό της το δικαίωμα να εκτιμήσει στο μέλλον εάν χρειάζεται μια τέτοια θέση. Ακόμα, υπερψηφίστηκε η πρόταση για θητεία στα όργανα και εφεξής θα επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες, η πρόταση για ανανέωση κατά 30% των μελών της ΚΠΕ από Συνέδριο σε Συνέδριο, αλλά και η πρόταση για θητείες (δύο) στα αιρετά αξιώματα και για εναλλαγή στη διάρκεια της θητείας βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Σε όλη τη διάρκεια πάντως των εργασιών της δεύτερης μέρας, που περιλάμβανε τις ψηφοφορίες, επικράτησε ένταση, ενώ η ΚΠΕ ολοκληρώθηκε σχεδόν διαλυμένη, καθώς πολλά μέλη της είχαν αποχωρήσει. Σε ό,τι αφορά στα δύο κείμενα θέσεων, οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες, με κύρια αυτή που αφορά στην εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι μεμονωμένες φωνές μελών της ΚΠΕ που επέμεναν στη σύνθεση δεν εισακούστηκαν από τους ηγετικούς πυρήνες των τάσεων.

Το όλο κλίμα που επικράτησε σχολιάστηκε αρνητικά από τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος κατά το κλείσιμο των εργασιών, όπου τόνισε πως «δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι εξαντλούμαστε στα "ανά, κατά, διά, εντός και επί τα αυτά"» και συμπλήρωσε, «θέτω υπ' όψιν όλων σας μια εκτίμηση που έχω αυτή τη στιγμή: Δεν πάμε με το καλύτερο δυνατό κλίμα προς το συνέδριό μας. Και οφείλουμε να το βελτιώσουμε. Κάνω μια έκκληση. Ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει σε καλύτερο κλίμα από το κλίμα το οποίο επικράτησε σήμερα».

Αλλωστε, ενοχλημένος απέρριψε τα όσα ελέχθησαν περί «προεδροκεντρικού μοντέλου» και «αιχμαλωσίας» του κόμματος από τις τάσεις, αν και αναγνώρισε τα προβλήματα στη λειτουργία των τάσεων. Η προσπάθεια του Ν. Κωνσταντόπουλου να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές αποτυπώθηκε εκτός από την ψηφοφορία και στην εισηγητική του τοποθέτηση στην ΚΠΕ, όπου ναι μεν καυτηρίασε την πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας πως πρέπει να αμφισβητηθεί πειστικά αλλά συμπληρώνοντας πως «δεν ήμουν ούτε και τώρα είμαι υπέρ της άποψης, που θέλει την αριστερά μακριά από κάθε αντίληψη διαχείρισης».

ΔΗΚΚΙ
Στις 16-17 Οκτώβρη το συνέδριο

Τη μεταφορά του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ, για τις 16 και 17 Οκτώβρη, αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο.

Αρχικά, το συνέδριο του ΔΗΚΚΙ είχε οριστεί για τις 27-28 Νοέμβρη 2004, αλλά μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου αποφασίστηκε η επίσπευσή του. Οπως τόνισαν τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ, «το συνέδριο είχε αποφασιστεί από τη Σύνοδο της ΚΠΕ στις 3 Απριλίου του 2004» και όπως αναφέρθηκε «υπάρχουν τα καταστατικά περιθώρια για τη μεταφορά του».

Επίσης, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, έγινε δεκτή η εισήγηση των ιδεολογικοπολιτικών θέσεων του κόμματος, καθώς και η εισήγηση τροποποίησης του Καταστατικού, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για το 2ο Τακτικό Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ.

Τα μέλη της ΚΠΕ και της ΚΟΕΣ του ΔΗΚΚΙ αποφάσισαν επίσης «να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί σε ανεργία και περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ