ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανούσια «μάχη» εντυπώσεων

ΚΟΡΑΛ ΚΕΪΜΠΛΣ, Πολιτεία της ΦΛΟΡΙΝΤΑ.-

Οι αναλυτές σύσσωμοι ανακράζουν και επιβεβαιώθηκαν από τις δημοσκοπήσεις ότι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα Τζον Φορμπς Κέρι «κέρδισε τις εντυπώσεις» κατά το πρώτο ντιμπέιτ όπου μείζονα θέματα ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και η εσωτερική ασφάλεια. Παρά τις εντυπώσεις όμως, το ερώτημα παραμένει: Είναι δυνατόν να κερδίσει τον Τζορτζ Μπους; Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο στις 2 Νοέμβρη. Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους θα κατορθώσει να «κερδίσει» τις εκλογές για πρώτη φορά...

Εξάλλου ο Κέρι είναι δύσκολο να πείσει για τη διαφορετικότητα των θέσεών του και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει σε περίπτωση που είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος φυσικά «επιτέθηκε» με δριμύτητα στον Μπους αναφορικά στον πόλεμο του Ιράκ που τον «χαρακτήρισε κολοσσιαίο σφάλμα κρίσης» και απευθύνθηκε προς το μέσο Αμερικανό πολίτη ουσιαστικά με τέσσερις λέξεις: «Μία από τα ίδια;» και με πολύ «ευπρεπή» τρόπο έθεσε το «μέγα δίλημμα» στους ψηφοφόρους: θα παραμείνετε με τον έχοντα το προεδρικό αξίωμα ή θα εμπιστευτείτε έναν καινούριο;

Αλλά ποιος είναι ο καινούριος; Ο Κέρι με την πολύχρονη θητεία στο Κογκρέσο και γνωστός ως ο πιο ικανός «όπου φυσάει ο άνεμος»; Ο άνθρωπος που ψήφισε με χέρια και με πόδια τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν αλλά και του Ιράκ, τώρα χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ αντιπερισπασμό στον γενικότερο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο Μπους δήλωσε ότι ο Κέρι υποτιμά τη συνεισφορά των «συμμάχων», όπως η Βρετανία και η Πολωνία προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να κερδίσουν έναν πόλεμο με πρόεδρο που το θεωρεί ως «σφάλμα» και γι' αυτό δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του στις εκλογές, καθώς οι Αμερικανοί ξέρουν ότι αυτός μπορεί να ηγηθεί.

Ο Κέρι ανταπάντησε ότι ο Μπους άφησε τις ΗΠΑ να επωμιστούν το βάρος του 90% των απωλειών και του 90% του κόστους του πολέμου. Συνέχισε λέγοντας ότι μια πιο συνετή πολιτική στο Ιράκ θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική και να αρχίσει η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού εντός έξι μηνών.

Αλλά ποιες είναι οι απόψεις του Κέρι για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας; «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί, αποτελεσματικοί και αποφασισμένοι. Και θα κυνηγήσω και θα σκοτώσω τους τρομοκράτες, όπου κι αν βρίσκονται. Αλλά πρέπει να είμαστε και έξυπνοι. Και εξυπνάδα σημαίνει να μην αποσπάται η προσοχή σου από τον πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν» είπε ο Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι συνέχισε λέγοντας ότι η αποτυχία του Τζορτζ Μπους να βρεθεί λύση στο θέμα της Βορείου Κορέας, αφήνει τα περιθώρια στην Πιονγκγιάνγκ να συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Ο Τζορτζ Μπους από την πλευρά του απάντησε ότι η κυβέρνησή του ενεργεί στην κατεύθυνση της μη διάδοσης των πυρηνικών και πρόσθεσε ότι είναι πιο πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα οι εξαμερείς συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα παρά οι διμερείς.

Το δεύτερο ντιμπέιτ θα γίνει στο Μιζούρι στις 8 Οκτώβρη και το τρίτο και τελευταίο στις 13 Οκτώβρη στην Αριζόνα.

ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εισήλθε με καρδιακές αρρυθμίες και εξήλθε το ίδιο απόγευμα, αφού υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων. Ο λόγος για το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, που «αισθάνεται περίφημα» και όχι μόνο θα επανέλθει κανονικά στα καθήκοντά του αλλά «εάν εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές, θα εξαντλήσει και την τρίτη του θητεία. Ομως δεν πρόκειται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός» (σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ).

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε εφαρμογή τέθηκαν νέα μέτρα λήψης βιομετρικών στοιχείων -δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες- σε 115 διεθνή αεροδρόμια και 14 λιμάνια για τους ταξιδιώτες προς ΗΠΑ από τις 27 χώρες που δε χρειάζονται βίζα για την είσοδό τους στην αμερικανική επικράτεια, περιλαμβανομένων και πολύ «στενών» συμμάχων, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, και η Ιταλία και φυσικά των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ενρίκε Αρανσίμπια Κλαβέλ, πρώην αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας της Χιλής DINA, για την απαγωγή δύο Χιλιανών το 1977 στην Αργεντινή. Υπενθυμίζεται ότι Κλαβέλ ήδη εκτίει την ποινή των ισόβιων δεσμών, καθώς το 2002 κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Χιλής, Κάρλο Πρατς, και της γυναίκας του στο Μπουένος Αϊρες.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Την «ενίσχυση» των δεσμών και της συνεργασίας στο στρατιωτικό επίπεδο συμφώνησαν χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Αμυνα Τζέιμς Μακ Ντούγκαλ και ο υπουργός Αμυνας της Κιργιζίας, Εσεν Τόπογιεφ. Στο επίκεντρο, η «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αιγύπτιο χειρουργό Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, «υπαρχηγό» του Οσάμα μπιν Λάντεν, καλεί για επιθέσεις εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ και της Βρετανίας «παντού». Πρόσθεσε στη λίστα των «στόχων» τις Αυστραλία, Γαλλία, Πολωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.--«Αποτυγχάνουν» να ακυρώσουν τις «εκλογές» στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υποστράτηγος Ερικ Ολσον, μία ημέρα μετά από αιματηρότατες μάχες με κάπου 19 νεκρούς συνολικά - κατά αναθεωρημένο απολογισμό. Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε» την αποστολή ενισχύσεων 2.000 ανδρών στη χώρα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε, χτες, ο Δρούζος βουλευτής Μαρουάν Χαμαντέχ. Ο ίδιος τραυματίστηκε, όπως και ένας σωματοφύλακάς του, ενώ σκοτώθηκε ο οδηγός του. Ο Χαμαντέχ παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών, πριν ένα μήνα, διαμαρτυρόμενος για την παράταση της θητείας για 3 χρόνια του φιλοσύριου προέδρου Εμίλ Λαχούντ.

ΑΪΤΗ
Καταστροφές οργή και διαδηλώσεις

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Τρεις νεκροί αστυνομικοί είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών, που ζητούσαν την άμεση επιστροφή του ανατραπέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ από τον τόπο της εξορίας του τη Νότια Αφρική... «Σας αρέσει ή όχι, ο Αριστίντ θα επιστρέψει», φώναξαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των φτωχογειτονιών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, Πορτ ο Πρενς, διαδηλώνοντας στην επέτειο από το πραξικόπημα του 1991 που τον ανέτρεψε.

Είναι ένα ακόμη δείγμα του χάους που επικρατεί στην Αϊτή, ανάλογου αυτού που τεχνηέντως επικράτησε, ώστε να ανατραπεί ο Αριστίντ και να νομιμοποιηθεί η επέμβαση εκ μέρους του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι πολύ πρόσφατες καταστροφές, εξαιτίας του περάσματος των τυφώνων και ειδικά της «Τζίνι» - μέχρι σήμερα, δύο βδομάδες μετά, έχουν ανασυρθεί 1.550 νεκροί, ενώ 900 ακόμη αγνοούνται - η οργή για την εγκατάλειψη και την εκστρατεία τρόμου και η μνήμη που δε σαρώθηκε από τα «ακραία φαινόμενα» διαιωνίζουν το πολύ εκρηκτικό σκηνικό. Το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα, η πόλη που επλήγη περισσότερο από την «Τζίνι», η Γκονάιβ, άντρο των «ανταρτών» που ανέτρεψαν τον Αριστίντ. Οι «αντάρτες» δεν παρέδωσαν τα όπλα και τώρα τα στρέφουν εναντίον των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των αφεντικών τους...

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δημοτικές εκλογές στο προτεκτοράτο...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια σε 142 δήμους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καλούνται σήμερα να εκλέξουν περίπου 2.300.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο προτεκτοράτο ΝΑΤΟ-ΟΗΕ. Ωστόσο, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις φωτογραφίζουν την αποχή ως τον «κυρίαρχο» αυτών των εκλογών. Μεταξύ άλλων, και γιατί εννιά χρόνια μετά την υποτιθέμενη «ειρήνη» της Συνθήκης Ντέιτον, η οποιαδήποτε κρίσιμη πολιτική απόφαση ληφθεί απ' την κεντρική κυβέρνηση - πόσο μάλλον δε απ' την τοπική αυτοδιοίκηση...- δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν κριθεί «αδόκιμη» (δηλαδή μη συμβατή με τα δυτικά, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα) από τον διορισμένο «Υπατο Διοικητή της Αποστολής του ΟΗΕ» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βρετανό Πάντι Ασντάουν.

Παρά τις «υποσχέσεις» της Δύσης για «ευημερία, ειρήνη κλπ.», η ανέχεια και η ανεργία (που κατά συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνά το 50% του εργατικού δυναμικού!) εξακολουθούν να σημαδεύουν τη ζωή των περισσότερων κατοίκων του προτεκτοράτου...

Πάντως, μία απ' τις ελάχιστες «ειδήσεις» σ' αυτές τις εκλογές είναι η συμμετοχή ενός κομμουνιστικού κόμματος. Για πρώτη φορά μέσα τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το μοναδικό που εστίασε το βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας σε πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όπως η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, προτείνοντας δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή τους και καλώντας σε εγρήγορση και δραστηριοποίηση τους εργαζόμενους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ