Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανούσια «μάχη» εντυπώσεων

ΚΟΡΑΛ ΚΕΪΜΠΛΣ, Πολιτεία της ΦΛΟΡΙΝΤΑ.-

Οι αναλυτές σύσσωμοι ανακράζουν και επιβεβαιώθηκαν από τις δημοσκοπήσεις ότι τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα Τζον Φορμπς Κέρι «κέρδισε τις εντυπώσεις» κατά το πρώτο ντιμπέιτ όπου μείζονα θέματα ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και η εσωτερική ασφάλεια. Παρά τις εντυπώσεις όμως, το ερώτημα παραμένει: Είναι δυνατόν να κερδίσει τον Τζορτζ Μπους; Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο στις 2 Νοέμβρη. Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους θα κατορθώσει να «κερδίσει» τις εκλογές για πρώτη φορά...

Εξάλλου ο Κέρι είναι δύσκολο να πείσει για τη διαφορετικότητα των θέσεών του και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει σε περίπτωση που είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος φυσικά «επιτέθηκε» με δριμύτητα στον Μπους αναφορικά στον πόλεμο του Ιράκ που τον «χαρακτήρισε κολοσσιαίο σφάλμα κρίσης» και απευθύνθηκε προς το μέσο Αμερικανό πολίτη ουσιαστικά με τέσσερις λέξεις: «Μία από τα ίδια;» και με πολύ «ευπρεπή» τρόπο έθεσε το «μέγα δίλημμα» στους ψηφοφόρους: θα παραμείνετε με τον έχοντα το προεδρικό αξίωμα ή θα εμπιστευτείτε έναν καινούριο;

Αλλά ποιος είναι ο καινούριος; Ο Κέρι με την πολύχρονη θητεία στο Κογκρέσο και γνωστός ως ο πιο ικανός «όπου φυσάει ο άνεμος»; Ο άνθρωπος που ψήφισε με χέρια και με πόδια τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν αλλά και του Ιράκ, τώρα χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ αντιπερισπασμό στον γενικότερο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ο Μπους δήλωσε ότι ο Κέρι υποτιμά τη συνεισφορά των «συμμάχων», όπως η Βρετανία και η Πολωνία προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να κερδίσουν έναν πόλεμο με πρόεδρο που το θεωρεί ως «σφάλμα» και γι' αυτό δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του στις εκλογές, καθώς οι Αμερικανοί ξέρουν ότι αυτός μπορεί να ηγηθεί.

Ο Κέρι ανταπάντησε ότι ο Μπους άφησε τις ΗΠΑ να επωμιστούν το βάρος του 90% των απωλειών και του 90% του κόστους του πολέμου. Συνέχισε λέγοντας ότι μια πιο συνετή πολιτική στο Ιράκ θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική και να αρχίσει η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού εντός έξι μηνών.

Αλλά ποιες είναι οι απόψεις του Κέρι για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας; «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί, αποτελεσματικοί και αποφασισμένοι. Και θα κυνηγήσω και θα σκοτώσω τους τρομοκράτες, όπου κι αν βρίσκονται. Αλλά πρέπει να είμαστε και έξυπνοι. Και εξυπνάδα σημαίνει να μην αποσπάται η προσοχή σου από τον πραγματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν» είπε ο Τζον Κέρι.

Ο Τζον Κέρι συνέχισε λέγοντας ότι η αποτυχία του Τζορτζ Μπους να βρεθεί λύση στο θέμα της Βορείου Κορέας, αφήνει τα περιθώρια στην Πιονγκγιάνγκ να συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Ο Τζορτζ Μπους από την πλευρά του απάντησε ότι η κυβέρνησή του ενεργεί στην κατεύθυνση της μη διάδοσης των πυρηνικών και πρόσθεσε ότι είναι πιο πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα οι εξαμερείς συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα παρά οι διμερείς.

Το δεύτερο ντιμπέιτ θα γίνει στο Μιζούρι στις 8 Οκτώβρη και το τρίτο και τελευταίο στις 13 Οκτώβρη στην Αριζόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ