Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΕΕ και ΗΠΑ «υπενθυμίζουν» τις «υποχρεώσεις»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και λοιπών υποχρεώσεων των Σκοπίων για την ένταξή τους στην ΕΕ έδωσε χτες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. Η εξέλιξη θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη, οπότε η ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κατάλογος που επέδωσε ο Πρόντι στην κυβέρνηση Κόστοφ περιέχει περίπου 4.500 (!) ερωτήματα για τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια τα οποία οφείλει να πληρεί μία χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ, καθώς και για την ετοιμότητα της υποψήφιας χώρας να εναρμονίσει τη νομοθεσία της σε αυτήν που επικρατεί στην ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναφέρει ότι θα έχει έτοιμες όλες τις απαντήσεις μέχρι το Γενάρη του 2005. Μέχρι το τέλος του 2005, η Κομισιόν θα γνωμοδοτήσει κατά πόσο η ΠΓΔΜ πληρεί τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόντι έδωσε το ερωτηματολόγιο προειδοποιώντας πως θα πρέπει, παρά τις αντιδράσεις για την αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και το σχετικό δημοψήφισμα της 7ης του Νοέμβρη) «να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας» η συμφωνία της Οχρίδας του 2001. Κατέληξε λέγοντας πως τα Σκόπια βρίσκονται σε «πραγματικά σημαντικό στάδιο της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ανάλογες ήταν οι παρατηρήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, που βρέθηκε και αυτός χτες στα Σκόπια. Ο Γκρόσμαν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μία σκληρή δουλιά που ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να ακολουθήσει η Μακεδονία το όραμα για δημοκρατία και πολυεθνοτική κοινωνία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ