Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Πολεμικός» κι αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας, με συντριπτική πλειοψηφία 339 ψήφων υπέρ, 96 κατά και 4 λευκά, ενέκρινε ως βάση το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2005, που προβλέπει αλματώδη αύξηση δαπανών για την ασφάλεια, καθώς και για την άμυνα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ήδη τον χαρακτήρισαν «προϋπολογισμό με επωμίδες». Στην εισήγησή του ο Α. Κουντρίν, υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως: η χρηματοδότηση για την άμυνα, καθώς και την ασφάλεια θα αυξηθεί αντίστοιχα κατά 28% και 26%. Ετσι, σχεδόν το ένα τρίτο των δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού το 2005 θα δαπανηθεί σε αμυντικές δαπάνες και σε δαπάνες για τα όργανα ασφάλειας.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Α. Ζούκοφ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας αναφέρθηκε στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες (αύξηση ΑΕΠ, πτώση πληθωρισμού, αύξηση των επενδύσεων). Σύμφωνα με τα λόγια του ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που ζούνε κάτω από τα όρια φτώχειας σταθερά μειώνεται. Κατά την πρόβλεψη της κυβέρνησης το 2005 το ποσοστό των πολιτών που θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας θα ελαττωθεί από το 20,6% στο 15%, ενώ το 2007 μέχρι το 11%.

Την ίδια ώρα εντύπωση κι αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση ξεκινά τους υπολογισμούς της με βάση ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει στο μισό της σημερινής, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τα πραγματικά έσοδα του προϋπολογισμού.

Επίθεση από τους κομμουνιστές

Μετά την «ευημερία των αριθμών», που παρουσίασε η κυβέρνηση, άρχισε η αντιπαράθεση με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) τοποθετήθηκαν οι Β. Κάσιν, Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

Οι κομμουνιστές βουλευτές ζήτησαν την αύξηση του βασικού μισθού από τα 600 ρούβλια, που είναι σήμερα, στα 900 (και όχι στα 720 ρούβλια, όπως προβλέπει η κυβέρνηση). Μάλιστα ο Β. Τιούλκιν αποκάλυψε ότι με βάση τους ρυθμούς των αυξήσεων στους μισθούς που δίνει η ρωσική κυβέρνηση, ο κατώτερος μισθός θα προσεγγίσει το όριο της φτώχειας μόνο μετά από 15 χρόνια!

Οι κομμουνιστές βουλευτές αποκάλυψαν επίσης ότι μειώνεται το ποσοστό επί του προϋπολογισμού, που θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δαπάνες. Αναφέρθηκαν στη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών και κοινωφελών ιδρυμάτων, που προβλέπει ο προϋπολογισμός και κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, όχι μόνο δεν τολμά να εθνικοποιήσει τις επιχειρήσεις του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο κλπ) και να επιβάλει κρατικό μονοπώλιο στο αλκοόλ και τον καπνό, αλλά δεν προχωρά ούτε στην καθιέρωση γενναίας φορολογίας ανάλογης με την κερδοφορία που έχουν οι καπιταλιστές αυτών των τομέων, κάτι που θα αύξανε σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι κομμουνιστές και το κόμμα «Πατρίδα» ψήφισαν κατά, ενώ αντίθετα το σχέδιο προϋπολογισμού υποστήριξε ανοιχτά μόνο το φιλοπροεδρικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία», (το ψήφισε και το ΦΔΚΡ του Ζιρινόφκσι, ενώ ο ίδιος ψήφισε λευκό). Ο συγκεκριμένος λαϊκιστής - εθνικιστής νιώθει το τελευταίο διάστημα να περιορίζεται ο χώρος για δημαγωγία από το βήμα του Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες πριν, όταν συζητιόταν στην Κρατική Δούμα το ζήτημα της «τρομοκρατίας», άρπαξε εξοργισμένος το μικρόφωνο και απευθυνόμενος προς τον Β. Τιούλκιν, που μιλούσε εκείνη την ώρα, του είπε: «Πόσο σας μισώ!»...


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θέση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ(2007-12-02 00:00:00.0)
Συνέδριο των ταξικών συνδικάτων «Ζασίτα»(2007-09-25 00:00:00.0)
Ασφυκτική κρατική πίεση στο ΚΕΚΡ-ΚΚΡ(2006-09-09 00:00:00.0)
Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης(1996-12-17 00:00:00.0)
Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κοινός υποψήφιος(1996-02-03 00:00:00.0)
"Μπροστά μας έχουμε μόνο αγώνες"(1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ