Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κοινός υποψήφιος

Απόφαση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ για τις προεδρικές εκλογές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή (ΠΕΕ) του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στη συνεδρίασή της στις 31 Γενάρη, στην οποία πήραν μέρος οι ηγέτες των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Λευκορωσίας, του Τατζικιστάν, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, της Κιργισίας, της Υπερδνειστερίας, της Μολδαβίας, του Ουζμπεκιστάν, της Αμπχαζίας και του Αζερμπαϊτζάν, εξέτασε τα αποτελέσματα των εκλογών για την Κρατική Δούμα της Ρωσίας και τα καθήκοντα των κομμουνιστικών κομμάτων για τη δημιουργία, ενόψει των προεδρικών εκλογών, συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων και τη συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, παρουσίασε την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών για την Κρατική Δούμα, οι οποίες έδειξαν ότι η κοινωνία είναι στο έπακρο διασπασμένη. Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων αποφάνθηκε υπέρ των κομμουνιστών, των λαϊκοπατριωτικών και εθνικιστικών δυνάμεων, ένα τρίτο υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων κι ένα τρίτο δε συμμετείχε καθόλου στις εκλογές. Ποια μπορεί να είναι η διάταξη των δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές; Αν ενωθεί το κομμουνιστικό, πατριωτικό και εθνικιστικό εκλογικό σώμα, τότε αυτή η ομάδα συγκεντρώνει 35.000.000 ψηφοφόρους. Για να νικήσουν στον πρώτο κιόλας γύρο, απαιτούνται 34.000.000 ψήφοι. Υπάρχει, δηλαδή, τώρα η πιθανότητα, ενώνοντας τις δυνάμεις, να ανατραπεί το αντιλαϊκό καθεστώς με ειρηνικό δρόμο. Μόνος του κανένας ηγέτης, ακόμα και του μεγαλύτερου στη Ρωσία Κομμουνιστικού Κόμματος, δε θα μπορέσει να νικήσει.

Ο Σένιν, καλώντας τα μέλη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής να υιοθετήσουν το προτεινόμενο Σχέδιο Δήλωσης και να υποστηρίξουν την απόφαση της Ολομέλειας του Γενάρη 1996 της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρόβαλε ένα σοβαρό επιχείρημα: "Αντικειμενικά, όσα τσουχτερά λόγια κι αν εκτοξεύσαμε ενάντια σ' αυτό το κόμμα, όσο κι αν επικρίναμε τις άλφα ή δείνα τακτικές ενέργειες ή ιδεολογικές διαφορές του, το ΚΚΡΟ έχει 15.000.000 ψήφους από τα 22.000.000 ολόκληρου του κομμουνιστικού εκλογικού σώματος. Πρέπει ή δεν πρέπει να ακούσουμε αυτή τη δύναμη;".

Τα μέλη της ΠΕΕ συμφώνησαν με τον Σένιν ότι στις προεδρικές εκλογές οφείλουν να πάνε σε ενιαίο συνασπισμό όλοι όσοι δε δέχονται το σημερινό καθεστώς. Επισήμαναν την τρομερή εικόνα της λαϊκής τραγωδίας, της εξαθλίωσης, της διάλυσης της οικονομίας και έλλειψης προοπτικής για το μέλλον. Τόνισαν ότι μοναδική διέξοδος είναι η αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, η επιστροφή στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και η ανασύσταση της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης. Συμφώνησαν στο ότι, αναμφίβολα, πρέπει να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα του Ζιουγκάνοφ, ως ηγέτη του κόμματος που είχε τη μεγαλύτερη υποστήριξη των ψηφοφόρων στις εκλογές στις 17 Δεκέμβρη 1995 για την Κρατική Δούμα. Η Δήλωση της ΠΕΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά, ψήφισε μόνο ένα μέλος της ΠΕΕ - ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν. Ενημέρωσε τους συντρόφους ότι η πρόσφατη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ πήρε την απόφαση "Για την τακτική του κόμματος στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών". Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με θέμα τη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία σε ενιαίο μέτωπο και την υποστήριξη ενός υποψηφίου με βάση τις 5 αρχές του ΚΕΚΡ. Ο Τιούλκιν επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα και την κοινή υποψηφιότητα. Δεν αποκλείει αυτός ο υποψήφιος να είναι ο Ζιουγκάνοφ, αλλά πρέπει να γίνει ύστερα από διαπραγματεύσεις, και όχι να επιβληθεί από τα "πάνω". Διαφορετικά, γιατί να γίνουν οι διαπραγματεύσεις; Ο Τιούλκιν είπε, επίσης, ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, στις σχέσεις του με το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ έχει σαν γνώμονα ότι η στάση της ηγεσίας αυτού του κόμματος δεν είναι συνεπής κομμουνιστική, κλίνει προς το σοσιαλρεφορμισμό και το συμβιβασμό με το εγκαθιδρυμένο αστικό σύστημα. Γι' αυτό, το ΚΕΚΡ θέτει ως στόχο του να στρέψει τις θέσεις της ηγεσίας αυτού του κόμματος προς την κομμουνιστική κατεύθυνση.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Σένιν: Ναι, είπε, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε ενιαίο συνασπισμό και με κοινό υποψήφιο. Ο υποψήφιος θα δώσει ορισμένες εγγυήσεις στις πλευρές. Η Δήλωση για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ζιουγκάνοφ έγινε δεκτή. Η ΠΕΕ του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ με το ντοκουμέντο αυτό υποστηρίζει την επιδίωξη των Ρώσων κομμουνιστών για οργανωτική συνένωση, για τη δημιουργία ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας και προτείνει να εξεταστεί αυτό το ζήτημα στις επικείμενες Συνδιασκέψεις, Ολομέλειες των ΚΕ των Κομμουνιστικών Κομμάτων και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ