Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις κυβέρνησης - ισλαμιστών

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Τατζικιστάν, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν στις 31 Γενάρη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και ενόπλους ισλαμιστές της αντιπολίτευσης στην περιοχή Ταβιλντάρια (Παμίρ). Σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 100 στρατιωτικοί των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμομαλί Ραχμόνοφ, δήλωσε ότι "εξωτερικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που σαν αποτέλεσμά της η Δημοκρατία του Τατζικιστάν μπορεί να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου".

Ο Πρόεδρος Ραχμόνοφ, μιλώντας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι θα ζητήσει την παραίτηση κάποιων κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Αμύνης, του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

"Η ασφάλεια του κράτους διακυβεύεται, και είμαι έτοιμος να κάνω ότι χρειάζεται για να εκπληρώσω τα προεδρικά μου καθήκοντα - να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα και να λυθούν όλα τα προβλήματα με πολιτικά μέσα", δήλωσε ο Ραχμόνοφ.

Τα τελευταία χρόνια, ως γνωστόν, οι Τατζίκοι ισλαμιστές, με τη βοήθεια Αφγανών Μουζαχεντίν, πραγματοποιούν επιδρομές από τα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν. Νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ένοπλοι Τατζίκοι ισλαμιστές κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της χώρας Ντουσανμπέ. Η όξυνση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση των διαπραγματεύσεων της τατζικικής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση του "Κινήματος Ισλαμικής Αναγέννησης του Τατζικιστάν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ