Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΚΤΟΡ ΤΙΟΥΛΚΙΝ
"Μπροστά μας έχουμε μόνο αγώνες"

Συνέντευξη Τύπου του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία"

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Είμαστε η δεύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα", δήλωσε ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας Βίκτορ Τιούλκιν σε συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα του συνασπισμού "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία" σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα, που έγιναν στις 17 Δεκέμβρη 1995. Στη συνέντευξη έλαβαν μέρος οι ηγέτες των κομμάτων και κινημάτων που απαρτίζουν το συνασπισμό. Ο συνασπισμός, και πρώτα απ' όλα το ΚΕΚΡ, έγινε δεύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο νίκησε στις εκλογές και πήρε το 1/3 των βουλευτικών εδρών. Πολλές φορές πριν από τις εκλογές πολιτειολόγοι δε θεωρούσαν το συνασπισμό "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία" ως υποψήφιο να μπει στην Κρατική Δούμα και αυτό είναι ευνόητο: Καθήκον των πολιτειολόγων είναι όχι τόσο να καταγράφουν την κοινή γνώμη, αλλά να τη διαμορφώνουν. Εκτελούσαν την εντολή του Μπορίς Γιέλτσιν να "ανακοπούν οι άκρως αριστεροί", οι αρχές δεν έδιναν σ' αυτό το συνασπισμό περισσότερο από 1,5 - 2 % των ψήφων, αλλά δεν τους "βγήκε". "Τη νύχτα της 17 προς 18 Δεκέμβρη", είπε ο Τιούλκιν, "όλοι φώναξαν "αχ", αναστατώθηκαν και πρέπει να υποθέσουμε ότι μπήκε σε ενέργεια ο μηχανισμός της διοίκησης. Οι 3.137.000 ψήφοι δείχνουν ότι εισήλθαμε στην πραγματική πολιτική, ο συνασπισμός απέδειξε ότι επηρεάζουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ψηφοφόρος μας είναι ποιοτικά διαφορετικός απ' ό,τι σε άλλους συνασπισμούς. Κάποιοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν ή να εξαγοράσουν τους ψηφοφόρους, ενώ εμείς τονίζαμε ότι το κέντρο βάρους του προγράμματός μας βρίσκεται έξω από το Κοινοβούλιο. Είμαστε η δεύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις μας όχι στο Κοινοβούλιο, αλλά έξω απ' αυτό. Αυτή είναι η ουσία του προγράμματός μας".

Ο πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας Ανατόλι Κριουτσκόφ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι οι επικεφαλής του συνασπισμού θεωρούν ακόμα ανοιχτό το ζήτημα της αντικειμενικότητας των αποτελεσμάτων. "Μιλούμε για προκαταρκτική ανάλυση και δε βιαζόμαστε να υποστηρίξουμε ότι έγινε φανερή νοθεία", είπε ο Κριουτσκόφ.

Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ της Οργάνωσης Ρωσίας του ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νίκη των αριστερών δυνάμεων. "Χαιρόμαστε για τη νίκη του ΚΚΡΟ, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αν οι ηγέτες του ΚΚΡΟ έδειχναν περισσότερη πολιτική σύνεση και προχωρούσαν στη συνένωση των κομμουνιστικών συνασπισμών, θα αποκτούσαμε περισσότερες θέσεις με βάση τις κομματικές λίστες και 10-20 έδρες στις μονοεδρικές περιφέρειες. Υπάρχουν φόβοι ότι το ΚΚΡΟ θα ακολουθήσει συμβιβαστική πολιτική στη Δούμα, όπως έκανε αυτό επί δυο χρόνια. Γι' αυτό θα παρακολουθούμε όλα τα βήματά του", υπογράμμισε ο Πριγκάριν.

Απαντώντας στο ερώτημα για τη συμμετοχή του συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ σημείωσε ότι η ομάδα πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Προέδρου της Ρωσίας συγκροτήθηκε την περίοδο των εκλογών για την Κρατική Δούμα στην πόλη Μπάλκοβο (περιοχή Σαράτοβ), όπου είχε θέσει υποψηφιότητα. Εχει καθοριστεί η θέση του συνασπισμού: η ΚΕ του ΚΕΚΡ και το συνέδριο της "Εργαζόμενης Ρωσίας" αποφάσισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Ανπίλοφ. Αν, όμως, η αντιπολίτευση κρίνει ότι ο Ανπίλοφ δεν μπορεί να αποτελέσει ενωτική υποψηφιότητα, είναι έτοιμος να εργαστεί για τον υποψήφιο που θα υποδείξουν, συσπειρωμένα, τα αριστερά και πατριωτικά κόμματα και κινήματα. Τέτοιοι υποψήφιοι μπορούν να είναι ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Βίκτορ Ιλιούχιν, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια ήταν επικεφαλής του Λαϊκού Δικαστηρίου, που είχε δικάσει τον Μ. Γκορμπατσόφ για την καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Ανπίλοφ ανέφερε ως ενωτική υποψηφιότητα τον βουλευτή Αμάν Τουλέγεφ.

Ωστόσο, ο Τιούλκιν σημείωσε με αφορμή την πιθανή συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ότι ο συνασπισμός "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία" συγκροτήθηκε για τις βουλευτικές και όχι για τις προεδρικές εκλογές. Στις 27 Φλεβάρη η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ θα εξετάσει την τακτική του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών. "Η άποψή μας, όμως, είναι καθαρή: ούτε οι βουλευτικές, ούτε οι προεδρικές εκλογές δε θα λύσουν τα κύρια, θεμελιακά ζητήματα. Γι' αυτό και μπροστά μας έχουμε μόνο αγώνες", είπε ο Τιούλκιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ