Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Η ώρα της επιθεώρησης

Επίσκεψη του Ρ. Χόλμπρουκ στο Σαράγεβο, προκειμένου να παρακολουθήσει την "ομαλή" επιβολή της συμφωνίας

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Εκτιμήσεις για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία θα κάνει ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος έφτασε στο Σαράγεβο, χτες, ένα 24ωρο πριν τη λήξη της ημερομηνίας (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τις πρώην ζώνες πολέμου και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου.

Πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεωρούν, μάλιστα, ότι η επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είναι κάθε άλλο από "τυχαία", καθώς φαίνεται πως ο Αμερικανός διπλωμάτης μεταβαίνει στην περιοχή για να "ελέγξει" την κατάσταση για τον απλό λόγο ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει "σκληρή" πολιτική, για να κάμψει την άρνηση της βοσνιακής κυβέρνησης να απελευθερώσει Σερβοβόσνιους αιχμαλώτους πολέμους.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πόλη του Μόσταρ, Χανς Κόσνικ, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περίπτωση που ενταθούν οι, προς το παρόν, μη - εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Κροάτες αυτής της πόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Κόσνικ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, "τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί στο Μόσταρ είναι εγκληματικά ή πράξεις τρομοκρατίας". Ο ίδιος προειδοποίησε, πάντως, ότι εάν οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες του Μόσταρ ξεκινήσουν ένοπλες συγκρούσεις, τότε θα πρέπει το ΝΑΤΟ να επέμβει αποστέλλοντας στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ