Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ώρα της κάλπης
  • Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές
  • Οι φανατικοί ισλαμιστές και η αντιπολίτευση δε συμμετέχουν, αλλά δεσμεύονται για την ομαλότητα
  • Οι Παλαιστίνιοι πολίτες είναι, μάλλον, συγχυσμένοι και αδιάφοροι

Δύο μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών. Η αυτόνομη παλαιστινιακή αρχή τελειώνει με τις προεκλογικές προετοιμασίες της, προχωρώντας, ακόμα, και στη σύλληψη όσων θεωρούνται "επικίνδυνοι" για την "τάξη και την ασφάλεια" της ψηφοφορίας. Οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις πάντως εμφανίζονται διατεθειμένες να σεβαστούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, στις οποίες δεν παίρνουν μέρος. Ομως, το μέγεθος της συμμετοχής των Παλαιστινίων πολιτών είναι αμφίβολο, καθώς το ποσοστό αυτών που εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή και αδιάφοροι, ακόμα και την τελευταία στιγμή, είναι αρκετά μεγάλο.

Τελείωσε, χτες το βράδυ, η επίσημη περίοδος της προεκλογικής αναμέτρησης των υποψηφίων για το 88μελές συμβούλιο των αυτόνομων περιοχών. Εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αρχής άρχισαν, από χτες, να διαμορφώνουν τα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα. Οι προπαρασκευαστικές αυτές διαδικασίες γίνονται με πολλή δυσκολία, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Οχθη είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Σε συναγερμό έχει τεθεί από χτες το βράδυ το σύνολο των ανδρών της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης (της μεγαλύτερης από τότε που άρχισε να ισχύει η παλαιστινιακή αυτονομία) θα πρέπει να ενταχθεί προφανώς και η σύλληψη του Αχμέντ Σααντάτ, εκπροσώπου της οργάνωσης "Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το οικογενειακό περιβάλλον του συλληφθέντος, ο αστυνομικός που έκανε τη σύλληψη δήλωσε λακωνικά ότι εκτελεί εντολές ανωτέρων και διαβεβαίωσε τον Σααντάτ πως θα απελευθερωθεί αμέσως μετά τις παλαιστινιακές εκλογές. Στις αρχές της βδομάδας είχαν συλληφθεί στη Βηθλεέμ άλλα τρία μέλη της οργάνωσης αυτής, η οποία κατηγορείται για τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού πολίτη.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των οργανώσεων "Χαμάς", "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" δεσμεύονταν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με Αμερικανούς παρατηρητές, ότι δεν πρόκειται να προβούν σε καμία επιθετική ενέργεια τη μέρα των εκλογών. Η "παλαιστινιακή αντιπολίτευση", που δεν παίρνει μέρος στην εκλογική διαδικασία, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τις εκλογές και δε θα φέρει κανένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε στους Ισραηλινούς πολίτες να εισέλθουν στη Δυτική Οχθη τη μέρα των παλαιστινιακών εκλογών. Οπως διευκρινίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, βασικός στόχος της απαγόρευσης αυτής είναι να μη δοθεί καμία αφορμή για δημιουργία επεισοδίων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, το οποίο θα μπορούσε, ίσως, να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ