Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τουλάχιστον 9 νεκροί από εμπρηστική επίθεση

ΛΙΜΠΕΚ.-

Τουλάχιστον 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 55 έχουν τραυματιστεί από πιθανή εμπρηστική επίθεση, όπου πυρκαγιά κατέστρεψε ξενώνα υποδοχής προσφύγων στην πόλη Λίμπεκ της Βόρειας Γερμανίας, χτες τα ξημερώματα. Η αστυνομία έχει συλλάβει τρεις νεοναζί, που πιθανολογείται ότι είναι υπεύθυνοι για τη χειρότερη επίθεση εναντίον ξένων στη Γερμανία από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τρία μικρά παιδιά, ενώ άλλα έξι άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την εμπρηστική επίθεση που ξέσπασε στον ξενώνα, όπου διέμεναν πρόσφυγες από την Αφρική, το Λίβανο, τη Συρία, και την Πολωνία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι τρεις συλληφθέντες είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και ο ένας είναι νεοναζί "σκίνχεντς" και κρατούνται με την κατηγορία εμπρησμού και δολοφονίας.

Παράλληλα, 20 ένοικοι του ξενώνα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σε άλλους 30 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο γειτονικής στρατιωτικής βάσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε τρεις από τους τέσσερις ορόφους του ξενώνα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λίμπεκ, Μάικλ Μπουτέιλερ, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πόλεις σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το βράδυ στον τόπο της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, σε ξενώνα όπου κατοικούσαν πρόσφυγες από την Πρώην Γιουγκοσλαβία, 180 χιλιόμετρα από το Λίμπεκ, οι ένοικοί του κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από εμπρησμό, σύμφωνα με την αστυνομία. Αγνωστος έριξε εύφλεκτο υλικό στο κτίριο και μετά έβαλε φωτιά, όμως οι κάτοικοι αμέσως κατάφεραν να τη σβήσουν χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυρκαγιές αυτές ξέσπασαν μια μέρα μετά τη λήξη της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βάισμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει τη δολοφονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα και ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να διαλύσει τα νεοναζιστικά κινήματα. Επίσης, σήμερα, ο Γερμανός Πρόεδρος Ρομάν Χέρτζογκ αναμενόταν να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο για να σημειωθεί η Παρασκευή ως η πρώτη επίσημη μέρα ανάμνησης των θυμάτων του ναζισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ