Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το αδιέξοδο συνεχίζεται...

Κογκρέσο και Πρόεδρος παρατείνουν την κρίση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού αποβλέποντας σε προεκλογικά οφέλη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αξεπέραστα παραμένουν τα "τεχνητά", τουλάχιστον, εμπόδια ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τη ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου αναφορικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 1996 και τον ισοσκελισμό του μέχρι το 2002. Οι ηγέτες της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου διαμήνυσαν στον Πρόεδρο Κλίντον πως θα επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών μόνον εφόσον ο τελευταίος αναθεωρήσει τις προτάσεις του.

"Οι διαφορές μας είναι διαφορές πολιτικής αντίληψης", είπε συγκεκριμένα ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μπομπ Ντόουλ, ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους πως η πολιτική του παράταξη ακύρωσε τον προβλεπόμενο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι πιο πρόσφατες συναντήσεις ανάμεσα στην ηγεσία του Κογκρέσου και τον Πρόεδρο Κλίντον είχαν ως αποτέλεσμα τις αμοιβαίες - αν και "μικρές"... - υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και τη σύναψη μιας προσωρινής συμφωνίας για την επαναλειτουργία και χρηματοδότηση του κρατικού μηχανισμού και των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι τις 26 του μήνα. Ο Πρόεδρος Κλίντον στην τελευταία συνάντησή του με τους ηγέτες του Κογκρέσου (9 Γενάρη) έκανε αξιοπαρατήρητες υποχωρήσεις έναντι των Ρεπουμπλικάνων, αυξάνοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις από 87 δισ. δολάρια σε 130 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα εφτά χρόνια. Εκτός απ' αυτό, ο Κλίντον συμφώνησε να μειώσει τα κρατικά κονδύλια για το πρόγραμμα δημόσιας περίθαλψης και ασφάλισης των ηλικιωμένων (πρόγραμμα MEDICARE) από 124 δισ. σε 102 δισ. δολάρια... Ο Νιούτ Γκίνγκριτς έχει κάνει γνωστό πως οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τα κυβερνητικά προγράμματα για το 1996 αλλά σύμφωνα με το 75% των κονδυλίων που διατέθηκαν πέρσι!

Είναι όμως ήδη σαφές ότι το παζάρι των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, καθώς η περίοδος αυτή συμπίπτει με την έναρξη της μαραθώνιας προεκλογικής εκστρατείας, ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, με τελικό στόχο την ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές της 6ης του ερχόμενου Νοέμβρη. Πηγές που πρόσκειται στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου, υποστηρίζουν πως το προς το παρόν "πάγωμα" των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη διχογνωμία που υπάρχει εντός των μελών της συγκεκριμένης παράταξης. Αφ' ενός, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες για τον φετινό προϋπολογισμό θα πρέπει να σταματήσουν γιατί θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Κλίντον "δεν έχει σοβαρές προθέσεις για τον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσα στα εφτά επόμενα χρόνια", αφ' ετέρου η άλλη μερίδα των ρεπουμπλικανών πιστεύει πως ο τερματισμός των συνομιλιών με τον Πρόεδρο θα έδινε στον τελευταίο την ευκαιρία να αξιοποιήσει δεόντως αυτή την ένδειξη "υποχώρησης" κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ