ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αναγκαιότητα» η γαλάζια αντιλαϊκή επίθεση!

Κ. Καραμανλής: Η απογραφή επιβάλλει αλλαγές που δεν μπορεί να αναβάλλονται...

Την «αναγκαιότητα» εφαρμογής της γαλάζιας αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2005, επιχειρεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εκτονώσει τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποφύγει τις επερχόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πέρα από την εκμετάλλευση της (ελεγχόμενης) σκανδαλολογίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει, η κυβέρνηση ρίχνει βάρος στη δικαιολόγηση του «μονόδρομου» της πολιτικής της λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων, επισείοντας τα αποτελέσματα της απογραφής, δηλαδή τα «άδεια ταμεία», ενώ συνεχίζει τη δημαγωγία για να συντηρήσει τις φρούδες προσδοκίες και να παρατείνει την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση για τα 30χρονα της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε «διορθώσεις» και «αλλαγές» (διάβαζε αντιλαϊκά μέτρα), που, όπως υποστήριξε, επιβάλλονται από την απογραφή!

«Λέμε την αλήθεια για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και αντιμετωπίζουμε, υπεύθυνα και αποφασιστικά, τα αίτιά τους», τόνισε δικαιολογώντας την καθ' όλα «ύποπτη» απογραφή των δημόσιων οικονομικών. «Δεν μπορούσε, συμπλήρωσε, να κρύβεται άλλο η αλήθεια. Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας η παραποίηση της πραγματικότητας. Δε φταίει ο καθρέφτης γι' αυτά που δείχνει». Σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «η ειλικρινής απεικόνιση των πραγμάτων επισημαίνει λάθη που δεν μπορεί να συνεχίζονται, υπαγορεύει διορθώσεις που είναι επιτακτικές, υποδεικνύει αλλαγές που δεν μπορεί να αναβάλλονται». «Είναι υποχρέωσή μας, τόνισε, να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες, στα πραγματικά δεδομένα, στην αλήθεια που εντοπίζει τα αναγκαία για το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας».

Παράλληλα, συνέχισε να εξωραΐζει την κυβερνητική πολιτική, λες και δεν έχει δώσει σαφέστατα δείγματα γραφής σε όλους τους τομείς, λες και δεν υπήρξε ο προϋπολογισμός του 2005. Επιχείρησε και πάλι να πείσει ότι η «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» δεν πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα! Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι η «προσαρμογή» αυτή θα γίνει «με νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι με περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων» και ακόμα «με καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι με αύξηση της φορολογίας». Και αυτό ενώ είναι ολοφάνερο ότι γίνεται το αντίθετο πίσω από τις «αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού» και τα νέα φορολογικά βάρη, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που επιβάλλει ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρμαχος της διαφάνειας και πολέμιος της διαπλοκής, αλλά το νόμο για το βασικό μέτοχο ακόμα φαίνεται τον «παζαρεύει»... Ο Κ. Καραμανλής αποκάλεσε «δημοκρατική και προοδευτική» την παράταξή του, συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η επένδυση στην παιδεία και στον πολιτισμό», τη στιγμή που περικόπτει δραστικά την κρατική επιχορήγηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και πετάει στο δρόμο τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί, τουλάχιστον επίσημα, να ρίξει τους τόνους της εκλογολογίας, ώστε να διευκολύνει τη συναίνεση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον συνδέεται η πορεία της οικονομίας με τις εκλογές. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν θεωρεί απαραίτητη τη συναίνεση, ιδιαίτερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις». Ο Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του Κ. Μητσοτάκη για λύση από το λαό, αν δεν υπάρξει συναίνεση για την οικονομία, επικαλούμενος την πάγια θέση της κυβέρνησης να μη σχολιάζει τις θέσεις του επίτιμου.

  • «Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε δημιουργικά και κριτικά την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατίες της Ευρώπης. Τα κόμματα και μετά τις εκλογές υφίστανται, συνεχίζουν να λειτουργούν και σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνουν το ρόλο τους». Αυτό τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση για τα 30χρονα της ΝΔ ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματος στην εποχή της γαλάζιας διακυβέρνησης. Η ΝΔ, συνέχισε, πρέπει να μείνει ζωντανή και να αποτελέσει κέντρο δημιουργίας πολιτικής και πολιτικού προβληματισμού. Να εκφράζει τις απόψεις της και, χωρίς να διεκδικεί καμιά συνδιοίκηση, να επικοινωνεί με τους πολίτες, να τους εξηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να μεταφέρει τα προβλήματα των πολιτών.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αποφεύγει να καλύψει ανοιχτά τα στελέχη του

Η «σκληρή» δήλωση που οι άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη διατυμπάνιζαν ότι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τα σκάνδαλα για τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χτες μετατράπηκε σε μια παρέμβαση «χαμηλών» τόνων, διατυπωμένη με τέτοιο ύφος, ώστε να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σαν υπέρμαχο της «κάθαρσης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε με νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι το κόμμα του «είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας» και «υπέρ της αλήθειας». Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να «λάμψει η αλήθεια», αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την «επίθεση» που δέχεται από την κυβέρνηση, προκειμένου ο ίδιος να εμφανιστεί σαν εξαγνιστής και κυρίως να ξεπλύνει τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν το κόμμα του.

Μάλιστα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «αν κρατά αποστάσεις» από τους δυο πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ακ. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, στη θητεία των οποίων αναφέρεται το εισαγγελικό έγγραφο για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά και δήλωσε: «Θέλουμε η αλήθεια να διευρύνει τη συζήτηση και την αξιολόγηση σε όλο το φάσμα της πολιτικής της Εθνικής Αμυνας μέχρι και σήμερα».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, μπορεί να επιχείρησε να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ «απαιτεί» η διαδικασία «της Εξεταστικής Επιτροπής να είναι σύντομη και άμεση», αλλά, στην ουσία, φιλοδοξεί η ανούσια διαμάχη με την κυβέρνηση να επιμηκυνθεί και να αποτελέσει πεδίο βασικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του δικομματισμού.

Η πλήρης ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν επιτρέπει στον Γ. Παπανδρέου να ασκεί ...σκληρή αντιπολίτευση, αφού η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χαίρει πλήρους στήριξης από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Η όξυνση του κλίματος πόλωσης και κυρίως οι συχνές πυκνές αναφορές για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, διευκολύνουν τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, στο παιχνίδι αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών. Οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης με τους νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα του «δε θα δεχτεί την πολιτική ομηρία» και ότι είναι «έτοιμο για εκλογές», σηματοδοτούν ότι το επόμενο διάστημα η σκανδαλολογία και η εκλογολογία θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου, όταν κλήθηκε εκ νέου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και ιδιαίτερα για τη «χρηματοδότηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντελώς δημαγωγικά και ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν αρμοδιότητες στους δήμους και τις νομαρχίες χωρίς τους ανάλογους κρατικούς πόρους, χτες ...καταδίκασε ακριβώς αυτήν την πρακτική.

Μάλιστα, ο ίδιος ανακάλυψε ότι «ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης φορτώνει βάρη στον μέσο Ελληνα, στην οικογένεια, στον εργαζόμενο, στον μισθωτό»...

Περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει:

  • Την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην περιοχή «ΜΑΡΚΟΝΙ» του Βοτανικού.
  • Την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ