ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αποκαλυπτήρια καιροσκοπισμού της πλειοψηφίας

Κάλεσμα προς τη βάση του κλάδου των καθηγητών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα απευθύνει, για μια ακόμα φορά η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, με αφορμή τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ κατά την οποία προτάθηκε άλλη μια αναβολή των μαζικών διαδικασιών του κλάδου και αποδείχτηκε ο καιροσκοπισμός των άλλων παρατάξεων.

Χτες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ -στην οποία η ΠΑΣΚ, για μια ακόμα φορά, απουσίαζε - με θέμα την εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις και το πρόγραμμα δράσης. Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση αντί η πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ, Συνεργασία και Παρέμβαση να υλοποιήσουν την προηγούμενη απόφαση και να σταλεί έγκαιρα η εισήγηση (που σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση έπρεπε να σταλεί πριν τις διακοπές), κατατέθηκε πρόταση από την παράταξη της Συνεργασίας προς τις ΕΛΜΕ για μετάθεση της γενικής συνέλευσης προέδρων από 15 Γενάρη και συρρίκνωση, στην ουσία, του προγράμματος δράσης από δύο 48ωρες απεργίες σε μία (η δεύτερη 48ωρη να συγκεκριμενοποιηθεί σε νέες γενικές συνελεύσεις).

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεχίστηκε με την παρουσία των παρατάξεων ΔΑΚΕ, Συνεργασία και Παρέμβαση και η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αποχώρησε, δηλώνοντας την αντίθεσή της σε κάθε συζήτηση για μετάθεση της γενικής συνέλευσης προέδρων και αλλαγή του προγράμματος δράσης. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ παρέμεινε στη συνεδρίαση μόνο για να αποφασιστεί η τρίωρη στάση εργασίας στις 14 Γενάρη και η συμμετοχή του κλάδου στα συλλαλητήρια μαζί με τους μαθητές.

«Η δήθεν αγωνιστική έξαρση της πλειοψηφίας πριν τις γιορτές ήταν ψεύτικη και δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς, σχολιάζουν κύκλοι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις που από το Σεπτέμβρη έως το τέλος του Δεκέμβρη πραγματοποίησαν μία 24ωρη απεργία, που ανέβαλαν τη γενική συνέλευση προέδρων στις 22 Νοέμβρη και δεν οργάνωσαν αγώνες την περίοδο που κορυφωνόταν ο αυταρχισμός της κυβέρνησης σε βάρος του μαθητικού κινήματος, που αντιμετωπίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα καιροσκοπικά και συντεχνιακά δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι θέλουν αγώνες. Απλούστατα, σχεδίαζαν με βάση τις πρόωρες εκλογές και "εγκλώβισαν" το συνδικαλιστικό κίνημα στις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις». Συνεχίζοντας η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει πως οι παραπάνω παρατάξεις «πιστεύουν ότι ο καιροσκοπισμός τους, ο συντεχνιασμός τους και ο οικονομισμός τους θα βρουν "δικαίωση" σε προεκλογική περίοδο. Οσο για τα περί καλύτερης προετοιμασίας και περισσότερου χρόνου που ακούστηκαν, πρόκειται για γελοία προσχήματα. Οταν αποφάσισε η γενική συνέλευση προέδρων για τις 15 Γενάρη και οι δύο 48ωρες απεργίες (που μάλιστα παρουσιάστηκαν με πομπώδη τρόπο σε συνέντευξη Τύπου) γνώριζαν όλοι το αν υπάρχει ή όχι χρόνος». Η ΔΕΕ πιστεύει ότι η συζήτηση για μετάθεση των συνελεύσεων και αλλαγή του προγράμματος δράσης μπορεί μεν να αποκαλύπτει τον καιροσκοπικό χαρακτήρα της πλειοψηφίας, αλλά υπονομεύει και την προοπτική του αγώνα και απευθύνεται στη βάση του κλάδου, δίνοντας όλες της τις δυνάμεις για μαζικές γενικές συνελεύσεις, που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις καθώς «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η βάση πρέπει να πάρει τους αγώνες στα χέρια της, δημιουργώντας ταυτόχρονα το παλλαϊκό μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.»

«Φρένο» από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το ΣτΕ απέρριψε για  «αοριστία» το σχέδιο ΠΔ για το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Εκτιμά επίσης ως αντισυνταγματικό το νόμο που θέλει τους νομάρχες να δίνουν άδειες σε φροντιστήρια

«Φρένο» στην επιχείρηση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει τη λεγόμενη «διά βίου κατάρτιση για ενήλικες» βάζει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Ετσι παράνομο κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την οργάνωση και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης των Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), που προβλεπόταν από το νόμο 2327/95. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατατέθηκε στο ΣτΕ από το υπουργείο Παιδείας.

Στην απόφαση του Ε` Τμήματος του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος εξαγγέλλονται «κατά τρόπο γενικό και αόριστο» οι σκοποί και οι στόχοι του ιδρυόμενου ινστιτούτου. Ειδικότερα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχει ασάφεια και αοριστία σε ό,τι αφορά τα προσόντα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού που θα επανδρώσει το ΙΔΕΚΕ. θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το υπό ίδρυση ινστιτούτο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Οι νομάρχες δεν μπορούν να χορηγούν άδειες φροντιστηρίων

Σύμφωνα επίσης με χθεσινή εισήγηση στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για τη λειτουργία φροντιστηρίων ξένων γλωσσών οι νομάρχες δεν μπορούν να χορηγούν άδειες. Ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η διά νόμου αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για τη λειτουργία φροντιστηρίων και μάλιστα ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με το δικαστή, η εκπαίδευση αποτελεί βασική αποστολή του κράτους (άρθρο 16 του Συντάγματος) και συνεπώς σ' αυτό θα πρέπει να ανήκει η αρμοδιότητα για τη λειτουργία φροντιστηρίων. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με νόμο θέλει να περάσει αρμοδιότητές της στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η υπόθεση αφορούσε τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών «Παναγιωτόπουλος», «Γνώμων» και «Φοίνιξ» στην περιοχή Παλαιού Ψυχικού. Κατά τη χτεσινή απόφαση ο εισηγητής επικαλέστηκε λόγους ακυρότητας που σχετίζονται με τις χρήσεις γης στην περιοχή, όπου δεν προβλέπεται η χρήση φροντιστηρίου.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με μια ανάλογη υπόθεση που αφορούσε την ίδρυση φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στη Νομαρχία Ιωαννίνων. Ο εισηγητής πρότεινε την ακύρωση απόφασης του νομάρχη Ιωαννίνων, ο οποίος όρισε ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει κοινοτικός επίτροπος φροντιστήριο στην περιοχή, να κατέχει πλήρως την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ετσι, τέθηκε και ζήτημα νομιμότητας για τους περιορισμούς σχετικά με τη γνώση της ελληνικής ιστορίας. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του.

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας

Η είσοδος του 2000 βρίσκει τη νεολαία στη χώρα μας σε μια κατάσταση διαρκούς άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα οι νέοι αντιμετωπίζουν κι αυτοί το «μεγαλείο» του κυβερνητικού αυταρχισμού και της τρομοκρατίας στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά ό,τι τους ανήκει.

Ολα αυτά, όμως, φαντάζουν πολύ μακρινά για το κρατικοδίαιτο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το λεγόμενο ΕΣΥΝ, που διατείνεται ότι «εκπροσωπεί» την ελληνική νεολαία (!) Γι' αυτά τα καλά παιδιά της κυβέρνησης, λοιπόν, τα σαλόνια της Βουλής είναι ανοιχτά και προχτές συναντήθηκαν με τον κ. Α. Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΕΣΥΝ, τα φλέγοντα θέματα με τα οποία ασχολείται, και διάλεξε να θέσει στον πρόεδρο της Βουλής, είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, το δημογραφικό πρόβλημα, η διάδοση των νέων τεχνολογιών και άλλα συναφή.

Δε λέμε, τα θέματα αυτά μπορεί να παρουσιάζουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον, αλλά οπωσδήποτε δεν αγγίζουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και αποζητούν ριζικές λύσεις.

Το ΕΣΥΝ, επίσης, προγραμματίζει τη διεξαγωγή «θεματικού συνεδρίου για τα σοβαρά προβλήματα της νεολαίας». Μόνο που τα τα προβλήματα της νεολαίας δε λύνονται με συνέδρια, αλλά με το δυνάμωμα του νεολαιίστικου κινήματος, με μαζικούς, διεκδικητικούς αγώνες, διαδικασίες που προκαλούν «αλλεργία» στους κυριλάτους, «κυβερνητικούς εκπροσώπους» του ΕΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ