ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Παρατείνεται η ομηρία

Στη Βουλή μέσα στο μήνα η νομοθετική ρύθμιση

Στην παράταση της ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους του Δημοσίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αποκλείοντας από τη νέα νομοθετική ρύθμιση εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά και από τη χτεσινή συνάντησή τους με την υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β.Παπανδρέου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το παραπάνω θέμα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα τεθούν υπόψιν της διακομματικής επιτροπής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η νέα νομοθετική ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Μετά τη συνάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών διοχετευόταν η πληροφορία ότι ο αριθμός των συμβασιούχων που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι κατά πολύ μικρότερος των 15.000, που αρχικά υπολόγιζαν, και κυμαίνεται γύρω στις 10.000. Οπως είναι γνωστό στον αριθμό αυτό υπάγονται οι συμβασιούχου που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ)και ΟΤΑ. Από τη ρύθμιση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αποκλείσει τους συμβασιούχους των ΔΕΚΟ τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις και τους «εποχικούς». Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιλογή των συμβασιούχων οι οποίοι θα ενταχθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η διακομματική επιτροπή έχει συμφωνήσει να ενταχθούν όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν μια ορισμένη προϋπηρεσία. Οσον αφορά το τελευταίο κριτήριο -της προϋπηρεσίας- το υπουργείο προσανατολίζεται να ισχύσουν οι 36 μήνες προϋπηρεσίας για συμβασιούχους έργου και 24 μήνες για συμβασιούχους με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογολογία με ... ούζα

Η άρχουσα τάξη έδωσε κι αυτή χτες το «οκέι» για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών με δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Ι. Στράτου

Η, σε ...συνέχειες, δημοσίευση των γκάλοπ έδωσε και χτες τη δυνατότητα στα κυβερνητικά στελέχη να περιδιαβούν στα διάφορα ΜΜΕ και να ενισχύσουν με τον τρόπο τους και τις δηλώσεις τους το κλίμα της «εκλογολογίας». Ας σημειωθεί ότι χτες προστέθηκε στους «εκλογολογούντες» και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, ο οποίος, με δηλώσεις του σε ραδιοσταθμό ...έδωσε την άδειά του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στο όνομα της αντιμετώπισης μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Οσον αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και ο Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπούμε σε κλίμα εκλογών και ουσιαστικά προσπάθησε να κινηθεί στο μήκος κύματος της προχτεσινής δήλωσης του Κ.Σημίτη (σ.σ.: ότι δεν τον απασχολεί το θέμα των πρόωρων εκλογών), άλλοι συνάδελφοί του έσπευσαν να τροφοδοτήσουν τα εκλογικά σενάρια.

Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου, μετά τη δική της συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τις δηλώσεις της, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κινήθηκε ουσιαστικά στη λογική του «ας τελειώσουμε με την ΟΝΕ και μετά βλέπουμε». Ο Ε. Βενιζέλος, δε, κάθε άλλο παρά επιχείρησε να υπερασπιστεί το ενδεχόμενο εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει το χρόνο, σταθμίζοντας - μεταξύ άλλων - και το πότε συμφέρει το ίδιο μια εκλογική αναμέτρηση... Οσο για τον Κ. Λαλιώτη, μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές, θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο, όπου θα κριθεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κάνοντας λόγο για «αναμφισβήτητο χρονικό ορόσημο».

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ συσκέφθηκε για μια ακόμα φορά το λεγόμενο «επικοινωνιακό επιτελείο» της κυβέρνησης υπό τον Κ. Σημίτη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εστίαση της προπαγανδιστικής προετοιμασίας της κυβέρνησης στον τομέα της λεγόμενης αντιμετώπισης των «προβλημάτων της καθημερινότητας» του πολίτη. Οπως επισημάνθηκε, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει στην πορεία προς τις εκλογές να αντισταθμίσει τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η πολιτική του σε τομείς, όπως η παιδεία, η ανεργία, η υγεία, η εγκληματικότητα κλπ. με μια τεράστια επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου, ώστε να παρουσιαστεί το «άσπρο - μαύρο».

Επίσης αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση πως πρέπει να φιλοτεχνηθεί ένα πιο «προσιτό» προφίλ του Κ. Σημίτη στα μάτια του μέσου πολίτη. Συνεπώς, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να πληθύνουν οι στημένες ...κάθοδοι του πρωθυπουργού στο λαό, που ήδη, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει, όπως είδαμε με τα πρόσφατα «επικοινωνιακά τρικ» από τη Θεσσαλονίκη, όπου όλα τα ΜΜΕ εκστασιάστηκαν μπροστά στην εικόνα του κ. Σημίτη να πίνει ...ούζο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διαμάχη για τα ματωμένα χέρια του Κλίντον

Αντικείμενο ενδοεκκλησιαστικής διαμάχης αποτέλεσαν τα «ματωμένα χέρια» του Κλίντον. Ο χαρακτηρισμός αυτός εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τον Αμερικανό Πρόεδρο, σχολιάστηκε από τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος επισήμανε ότι ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε να τα χαιρετίσει αυτά τα χέρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος παρευρέθηκε προχτές σε εκδήλωση της παραεκκλησιαστικής οργάνωσης «Ζωή» προέβη σε ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη σύγχρονη «νέα τάξη» που την παρομοίασε με αυτή του Χίτλερ. «Τα χέρια του, είπε, στάζουν αίμα και όμως όλοι τον είδαμε τον κ. Κλίντον να προσεύχεται υπέρ της ειρήνης». Επίσης, κατηγόρησε για υποκρισία τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τους αρχηγούς των χριστιανικών κρατών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν ενδυθεί το μανδύα της θρησκευτικότητας και έχουν υπαγάγει τις αξίες που δίδαξε ο Χριστός στα άνομα συμφέροντά τους. Αναφορικά με τη «νέα τάξη» σημείωσε: «Με τρομάζει ο όρος νέα τάξη. Και στην προπολεμική Γερμανία του Χίτλερ γινόταν λόγος για μια νέα τάξη. Βέβαια, οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Φοβάμαι, όμως ότι αυτή η νέα τάξη πραγμάτων προέρχεται από μια υπερδύναμη, η οποία είναι σε θέση να επιβάλει τη βία, για να απωθήσει στο περιθώριο, να εξοντώσει βιολογικά όποιον αντιδρά. Αυτή η νέα τάξη απειλεί την ανεξαρτησία της ανθρώπινης σκέψης».

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος με δήλωσή του στον Ρ/Σ «Φλας» σχολίασε τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος σε σχέση με τον Μ.Κλίντον ως εξής: «Είναι γεγονός ότι τα χέρια του στάζουν αίμα, αλλά εκείνος τα χαιρέτησε, ενώ εγώ δεν τα χαιρέτησα τα χέρια του Κλίντον. Αρα λερώθηκε και εκείνος. Μπορούσε να κάνει κάτι και να μην πάει καθόλου στον Κλίντον, τώρα που το θυμήθηκε είναι λίγο αργά, ήδη έχει λερωθεί».

ΚΚΕ
Τι γίνεται με τα αντισταθμιστικά οφέλη προμήθειας οπλικών συστημάτων;

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη προμηθειών οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού για τις Ενοπλες Δυνάμεις, οι βουλευτές του ΚΚΕΟρ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης - αίτησης υπογραμμίζεται: «Το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αποτελούσε και αποτελεί μόνιμη επωδό όλων των κυβερνήσεων κάθε φορά που ανακοινώνουν προμήθειες οπλικών συστημάτων και άλλου πολεμικού υλικού. Από την άλλη πλευρά πολύ συχνά έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για μη υλοποίηση εκ μέρους των προμηθευτών των υποχρεώσεων για αντισταθμιστικά οφέλη,που προβλέπονται από τα συμβόλαια που υπογράφουν με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τον Ιανουάριο του 2000 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ),προκειμένου να εγκρίνει το νέο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το ύψος του οποίου θα φθάνει τα 4 τρισ. δραχμές».

Εν συνεχεία ρωτούνται οι υπουργοί, αν περιλαμβάνονται προμήθειες, για τις οποίες προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη στο νέο ΕΜΠΑΕ των Ενόπλων Δυνάμεων και αν ναι, πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη;

Επίσης, καλούνται οι υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία: Ποια ήταν τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονταν σε κάθε συμβόλαιο προμήθειας οπλικών συστημάτων και άλλου πολεμικού υλικού την περίοδο από το 1980 μέχρι σήμερα και σε ποιο βαθμό υλοποιήθηκαν σε κάθε περίπτωση;

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπάθεια για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος

Με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε απογευματινή εφημερίδα και ανακηρύσσει τη ΝΔ πρώτο κόμμα, μεταξύ των προτιμήσεων του κόσμου, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους, σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για το κόμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας και θα κερδίσει τις εκλογές οποτεδήποτε και να γίνουν. Με πιο συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίζονται η Ντ. Μπακογιάννη και ο Πρ. Παυλόπουλος, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων χρήσιμα εργαλεία ανάλυσης, αλλά και περίσκεψης.

Πάντως ο Πρ. Παυλόπουλος, καταφερόμενος εναντίον της κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν ότι το κλίμα παρά την τεράστια διαφημιστική προσπάθεια που έχει κάνει η ίδια, όχι μόνο δεν το ανέτρεψε προς όφελός της, αλλά μάλλον αποβαίνει και πάλι σε βάρος της. Από την άλλη πλευρά η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει καμιά πειστική απάντηση στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και αυτό είναι κάτι που θα το απασχολήσει παρά πολύ την προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει. Τέλος έκανε λόγο για αξιοποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής από τη ΝΔ, προκειμένου να αναδείξει τα στελέχη της.

Πέθανε ο Σπύρος Μαρκεζίνης

Πέθανε χτες σε ηλικία 91 χρόνων και κηδεύεται σήμερα, ο πολιτικός Σπ. Μαρκεζίνης. Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνδυάσει το όνομά του με μαύρες σελίδες της ιστορίας του πολιτικού βίου της χώρας. Οι νεότεροι θυμούνται την πολιτική του επιλογή, να δεχτεί να διοριστεί τον Οκτώβριο του 1973, πρωθυπουργός στη διορισμένη κυβέρνηση της χούντας. Επί των ημερών του, καταπνίγηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ η κυβέρνησή του ανατράπηκε στις 25 Νοέμβρη του 1973 από το πραξικόπημα του Ιωαννίδη. Επίσης το 1952 προχώρησε ως υπουργός Συντονισμού - της κυβέρνησης Αλ. Παπάγου - και υπεύθυνος για όλα τα οικονομικά υπουργεία, στην υποτίμηση της δραχμής.

Ο Σπ. Μαρκεζίνης, σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είχε ακραίες συντηρητικές επιλογές. Το 1936, διορίστηκε νομικός σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, ενώ αργότερα μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε για την επάνοδο του βασιλιά. Το 1946, εκλέχτηκε βουλευτής με την Ηνωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων. Το 1947 ίδρυσε το Νέο Κόμμα. Πήρε μέρος στην κυβέρνηση Σοφούλη, ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Το 1952 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Ελληνικό Συναγερμό, του Αλ. Παπάγου. Το 1955, ίδρυσε το Κόμμα Προοδευτικών. Το 1961 επανεκλέχτηκε βουλευτής σε ισότιμη σύμπραξη με την Ενωση Κέντρου και το 1964 συνέπραξε με την ΕΡΕ. Το 1981, στις ευρωεκλογές, με το Κόμμα Προοδευτικών, ανέδειξε έναν ευρωβουλευτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ