ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΑΝ
Τους έστειλαν σε «γκαζωμένο» τάνκι

Το ΥΕΝ απέκρυψε το γεγονός. Ενας ακόμα χαροπαλεύει

Κανείς δεν ξέρει αν θα βγει ζωντανός, όταν κατεβαίνει εκεί κάτω. Οι εφοπλιστές κερδίζουν κι από το θάνατο των εργατών
Κανείς δεν ξέρει αν θα βγει ζωντανός, όταν κατεβαίνει εκεί κάτω. Οι εφοπλιστές κερδίζουν κι από το θάνατο των εργατών
Τρεις ακόμα μεταλλεργάτες θάφτηκαν στις εκατόμβες που έχει «ανοίξει» το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε βάρος του κλάδου τους, ενώ ένας ακόμα χαροπαλεύει. Λαμπάδιασαν μέσα στο γκαζάδικο «ΒΕΤΑΤΑΝΚ ΙΙ» με σημαία Λιβερίας του εφοπλιστή Καρυδόπουλου, το οποίο επισκεύαζαν εν πλω στον κόλπο του Ομάν. Οι τέσσερις είχαν προσληφθεί απευθείας από τον εφοπλιστή, προκειμένου να εξαρμόσουν τις σωλήνες του καλοριφέρ από τα αμπάρια του πλοίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έσκασε σωλήνα και αυτόματα προκλήθηκε πυρκαγιά. Το «κακό» έγινε στις 29 Σεπτέμβρη. Από το ΥΕΝ η είδηση δόθηκε σαν απλό ατύχημα, όπου «υπέστησαν εγκαύματα» 4 εφαρμοστές και αυτό όταν, όπως έγινε γνωστό το περασμένο Σάββατο, ο ένας έμεινε επί τόπου! Οι άλλοι δύο υπέκυψαν - ο τρίτος χτες το πρωί - στο νοσοκομείο Khoula στο Muscat, στου οποίου την εντατική παραμένει ο τέταρτος. Μάλιστα μέχρι και χτες από το ΥΕΝ και παρά το γεγονός ότι γινόταν συγκεκριμένη αναφορά τόσο από το «Ρ», όσο και από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για έκρηξη με νεκρούς, δε δινόταν κανένα παραπάνω στοιχείο.

Οσον αφορά τα αίτια της έκρηξης, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο Καρυδόπουλος αγόρασε πρόσφατα το πλοίο από τον εφοπλιστή Αγγελόπουλο, ο οποίος το είχε για τη μεταφορά ακατέργαστου πετρελαίου (γκρουντ) που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο εκπρόσωπος του Καρυδόπουλου, κ. Καχριμάνης, μετά την αγορά το πλοίο πήγε στη ...Σιγκαπούρη για δεξαμενισμό και πλύσιμο. Ο ίδιος «πιστεύει» ότι έγινε καλός καθαρισμός. Ομως τόσο η έκρηξη, όσο και το γεγονός ότι αυτές οι εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες γίνονταν εν πλω μαρτυρούν ότι όλα έγιναν βιαστικά προκειμένου ο εφοπλιστής να μη χάσει το ναύλο και συγκεκριμένα τη φόρτωση από το Κουβέιτ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει «την απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης του ατυχήματος, εφόσον σε επανειλημμένες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με το θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ μας έλεγαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα» και τονίζει ότι τελικά κατάφερε να συλλέξει πληροφορίες από τις οικογένειες των θυμάτων. «Για άλλη μια φορά - συνεχίζει - γίνεται φανερή η παντελής έλλειψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας είτε αυτές εκτελούνται στην Ελλάδα είτε σε αποστολές στο εξωτερικό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάθε φορά υπάρχει κάλυψη των υπευθύνων και απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η εργοδοτική και εφοπλιστική ασυδοσία». Καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα «να παρέμβει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιορδανία και να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων με την απαραίτητη νομική κάλυψη, ώστε να μπορέσουν να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους αυτού του νέου εγκλήματος».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Δικαίωμα για όλους η μόνιμη και σταθερή δουλιά

Την πολιτική ομηρία που συντηρεί η διατήρηση του καθεστώτος των εκτάκτων και των συμβασιούχων κατήγγειλε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

«Ο αγώνας των εργαζομένων είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύση», τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «σημαία» για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η «κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων» και «ενιαία, μόνιμη δουλιά για όλους». Ο Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται η «άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων», καθώς και η «μονιμοποίηση των εκτάκτων χωρίς προϋποθέσεις».

Η ΝΔ δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, αφού «έτσι θα αρνούνταν τον εαυτό της», ενώ «το ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανο να κάνει αντιπολίτευση, γιατί έχει εκθρέψει αυτή την κατάσταση». Ειδικά δε για το υπουργείο Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το υπουργείο είναι ανίκανο να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις, αφού δεν έχει καθοριστεί πόσα κομμάτια θα πάρει ο ιδιωτικός τομέας», οπότε «αφού κομμάτια του υπουργείου "παίζονται" ακόμη το ποιος θα τα πάρει και πότε», σημειώνει πως «δεν έχουμε καμιά πρόθεση από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των συμβασιούχων». Συνολικά για το θέμα των συμβασιούχων ο Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε ότι «η κοινοτική οδηγία εφησύχαζε και εφησυχάζει ακόμη εργαζόμενους», «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και πολλοί άλλοι έταζαν ότι θα μας λύσει το πρόβλημα η οδηγία», ενώ, σημείωσε, μόνη λύση είναι οι αγώνες των ίδιων των συμβασιούχων.

Στο υπουργείο Πολιτισμού

Με 48ωρη απεργία την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη απεργιακή συγκέντρωση. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους συμβασιούχους να συμμετάσχουν στην απεργία και στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει την Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια. Σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς όπως τονίζει, μετέτρεψαν το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, σε αντικείμενο συναλλαγής και σε δεσμά πολιτικής και εργασιακής ομηρίας.

«Από κοντά - σημειώνει - και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αφού συμφώνησαν στην ουσία του Προεδρικού Διατάγματος και αφού πρόβαλαν την ευρωενωσιακή οδηγία απάτη, έρχονται τώρα και κάνουν "συσκέψεις" για να φτιάξουν "σχέδιο νόμου" όχι για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αλλά για να ανοίξουν τα όρια για τακτοποίηση πέντε - έξι χιλιάδων ακόμα, στη λογική των πάγιων αναγκών που η υπηρεσία, δηλαδή η κυβέρνηση, θα καθορίσει».

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους συμβασιούχους να δώσουν νέα δυναμική συνέχεια στο συντονισμένο αγώνα, διεκδικώντας: Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και σταμάτημα των απολύσεων. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενιαία, μόνιμη, πλήρη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Κατάργηση των νόμων της μερικής απασχόλησης και των άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα, αλλά και η πρόσφατη των Βρυξελλών που τις στηρίζει και τις υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν βάση για την εξαπόλυση σφοδρότερης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Απαιτούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Ανακοίνωση της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα χέρια τους, γιατί μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να έχουν αποτελέσματα, καλεί η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με τον συνάδελφό τους Σπ. Γραμμένο. «Ο Σπ. Γραμμένος έχασε τη ζωή του τη στιγμή που θα μπορούσε να απολαμβάνει τη σύνταξή του, αναφέρεται. Είναι μία ακόμα θυσία στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας, των ανύπαρκτων ελέγχων στους χώρους δουλιάς, μιας ακόμα θυσίας εξαιτίας τη φτώχειας και της ανέχειας που μαστίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους της περιοχής. Αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Ούτε βήμα πίσω!

Την απόφασή τους και την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώνουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους, διαμηνύουν στην κυβέρνηση και την εργοδοσία οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Χτες πραγματοποίησαν νέα αγωνιστική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Κ. Μήτρου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν την πορεία στους δρόμους του Βόλου καταγγέλλοντας την επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος τους, με αποκορύφωμα την κοινοποίηση 54 απολύσεων. Κατήγγειλαν, επίσης, τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Απασχόλησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Κάλεσαν, δε, τους φορείς του νομού Μαγνησίας να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ