ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Νέα εμπόδια στις σπουδές των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι γαλαζοπράσινες αψιμαχίες, που οδήγησαν και στην κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις μετεγγραφές, αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της απύθμενης υποκρισίας της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ανεμίζουν τώρα τη σημαία της "διαφάνειας", της "αξιοκρατίας", της "ισονομίας" και της "κοινωνικής ευαισθησίας", ενώ υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και είναι υπόλογοι για τα ανυπέρβλητα εμπόδια που υψώνουν στις σπουδές των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων». Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών και το νέο νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτές, ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις κόντρα στην πολιτική που εφαρμόζεται, τις οποίες μπορεί να επιβάλει ο λαός με την πάλη του.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, άξιος συνεχιστής της προσπάθειας των προκατόχων της να μηδενίσουν τα ελάχιστα κρατικά κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας, έρχεται τώρα να επισφραγίσει το αντιλαϊκό έργο της με τον ουσιαστικό περιορισμό των αναγκαίων μετεγγραφών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει άλλα παράθυρα ανισότιμης μεταχείρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νομοσχέδιο:

  • Επιχειρείται η απαράδεκτη υποβάθμιση και στην πράξη αντικατάσταση του οικονομικού κριτηρίου με κριτήρια επιδόσεων στα μαθήματα.
  • Αφαιρείται το δικαίωμα μετεγγραφής από μεγάλες κατηγορίες, όπως των δύο παιδιών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και των ορφανών από ένα γονέα φοιτητών, ενώ εφευρίσκεται η απροσδιόριστη - ανύπαρκτη κατηγορία των τέκνων θυμάτων της τρομοκρατίας, με προφανή στόχο τη διαμόρφωση κλίματος τρομοφοβίας. Αλήθεια, γιατί να μην προβλέπεται δικαίωμα μετεγγραφής στα παιδιά των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων που και υπαρκτά και τα πιο αδικημένα είναι;
  • Ισχύουν περιορισμοί στις μετεγγραφές πολυμελών οικογενειών με τρία παιδιά, ενώ ακόμη και οι μετεγγραφές λόγω σοβαρών ασθενειών προστέθηκαν την τελευταία στιγμή και κάτω από τη γενική κατακραυγή».

Παραπέρα, υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει την ευνοιοκρατία και τις δυσλειτουργίες των Ανώτατων Ιδρυμάτων και να καθιερώσει πνεύμα στοιχειώδους δικαιοσύνης, θα εξασφάλιζε πρώτα απ' όλα τις προϋποθέσεις δωρεάν φοίτησης για το σύνολο του φοιτητικού πληθυσμού. Επιτακτική ανάγκη είναι να ληφθούν τώρα μέτρα:

  • Δωρεάν παροχή στέγασης σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ.
  • Δωρεάν παροχή στέγασης χωρίς κριτήρια σε όσους έχουν άνεργο γονιό, σε όσους έχουν χάσει γονιό ή ο γονιός τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε όσους ανήκουν σε πολύτεκνη οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές προερχόμενους από χώρες που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).
  • Ανέγερση νέων εστιών και άμεση επισκευή των παλιών, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση επινοικίαση ξενοδοχείων μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, εστιατόρια και κυλικεία στην ευθύνη του Πανεπιστημίου και όχι των ιδιωτών.
  • Δωρεάν συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Φιλολαϊκές λύσεις υπάρχουν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ «αλλά είναι "φως - φανάρι" πως η πολιτική της κυβέρνησης για ολοσχερή εμπορευματοποίηση της Παιδείας βρίσκεται σε αντίθεση με τις πραγματικές αγωνίες και ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, που πασχίζει να μορφώσει τα παιδιά της.

Αυτές τις λύσεις μπορεί να τις επιβάλει η αποφασιστική ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα της αγροτιάς και των ΕΒΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών

Τις υποδομές και την ασφάλεια στα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης αφορά η Ερώτηση, που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ελπίδα Παντελάκη, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Κάθε χρόνο και ένα σχολικό συγκρότημα αποκαλύπτεται, με καθυστέρηση και αφού εκτεθούν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικοί, ότι είναι ακατάλληλο στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

«Παλιότερα το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, λίγο μετά το Λύκειο Αργοστολίου και το Αμφιθέατρο του Λυκείου Ληξουρίου και σήμερα κρίνεται ακατάλληλο το κτιριακό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού Αργοστολίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω εκτεταμένων φθορών στο φέροντα οπλισμό που χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης. Σήμερα, οι μαθητές αυτού του σχολείου (2ου Δημοτικού) έχουν μεταφερθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους: Στο 5ο Δημοτικό Αργοστολίου, 3 τάξεις στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και 2 τάξεις στο Νομαρχιακό ΚΕΚ.

Το πρόβλημα, επίσης, της επάρκειας της σχολικής στέγης είναι οξυμένο, αφού στην πόλη του Αργοστολίου υπάρχει έλλειψη ενός ολόκληρου σχολικού κτιριακού συγκροτήματος, το ίδιο και στο Ληξούρι, καθώς και αρκετές ελλείψεις αιθουσών σε όλες τις πόλεις της Κεφαλονιάς», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Η παλαιότητα των κτιρίων, η σεισμικότητα της περιοχής και οι παλιοί κανονισμοί δόμησης καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη ενός επίσημου, επιστημονικού, τεκμηριωμένου ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς (ΟΣΚ κλπ.). Το παραπάνω αίτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές προς όλους τους αρμόδιους και τον ΟΣΚ, ο οποίος μεταθέτει τις ευθύνες στην ΤΑ, με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα και να εκτίθενται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κίνδυνο.

Επίσης, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες είναι από τις χαμηλότερες της χώρας και έτσι δυσχεραίνεται περισσότερο η λειτουργία των σχολείων του νομού», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τις υποδομές και την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Νομού Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Δεν πέρασε ο αποκλεισμός αλλοδαπών φοιτητών

Σε μια προσπάθεια να αποκλειστούν 16 αλλοδαπούς σπουδαστές - που ζουν στην Ελλάδα και έχουν εισαχθεί στο ΤΕΙ Χαλκίδας με το ελληνικό σύστημα εξετάσεων - από το δικαίωμά τους να μένουν στην Εστία, επιδόθηκε η διοίκηση του ΤΕΙ. Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται παράνομη, αφού με βάση τον κανονισμό που διέπει τις Εστίες, στο 5% των δωματίων μπορούν να διαμένουν αλλοδαποί. Χάρη στην άμεση αντίδραση των σπουδαστών του Συλλόγου Οικοτρόφων, με την αποφασιστική παρέμβαση της ΠΚΣ, που προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο του ΤΕΙ, ανατράπηκε η ρατσιστική απόφαση. Ταυτόχρονα η ΓΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων, υιοθέτησε το πλαίσιο διεκδίκησης για το επόμενο διάστημα για τα προβλήματα της Εστίας και των Εστιακών Σπουδαστών, για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κατάσταση της στέγασης των σπουδαστών εξακολουθεί να είναι άθλια. Σε ένα σύνολο 10.000 εγγεγραμμένων σπουδαστών και ενώ οι ανάγκες στέγασης είναι πολύ μεγαλύτερες, τελικά μόνο 408 σπουδαστές είναι οι «τυχεροί» που θα μπουν στα 204 δωμάτια της Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας. Επιπλέον, αρκετά δωμάτια (γύρω στα 10 υπολογίζει ο Σύλλογος Οικοτρόφων) παραμένουν κλειστά λόγω επισκευών που χρειάζονται αλλά δε γίνονται.

Αλλαγές στο προεδρείο της ΟΛΜΕ

Μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, το ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε χθεσινή συνεδρίασή του, εξέλεξε νέο αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Καλδή. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η παράταξη της ΠΑΣΚ έβαλε θέμα αλλαγής ολόκληρου του προεδρείου της ΟΛΜΕ - κάτι που δεν ήταν απαραίτητο σύμφωνα με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας - κι όταν η πρότασή της δεν πέρασε αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Με αφορμή τη συζήτηση αυτή, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επανέφερε την πάγια θέση της για αντιπροσωπευτικό προεδρείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ