ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Προτάσεις ενάντια στη φορολεηλασία

Ελάχιστο αφορολόγητο 15.000 ευρώ για τους άγαμους και παραπέρα κλιμάκωση ανάλογα με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη και στην περιουσία του μεγάλου κεφαλαίου

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου είναι η φορολογική πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια ρότα - και πάντα στη λογική της ανακατανομής εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων - κινείται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Από τη μια πλευρά εξαγγέλλονται νέες και γενναίες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη επιχειρούν να τις αναπληρώσουν με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, μισθωτών, συνταξιούχων, ΕΒΕ και αγροτών.

Το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, εντάσσει στο διεκδικητικό πλαίσιο και αιτήματα για το φορολογικό σύστημα, τα οποία είναι επίκαιρα και λόγω της επικείμενης κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Το ΚΚΕ, οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις διεκδικούν:

  • Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου
  • Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και «πάγωμα» των τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Βιοτεχνικά πάρκα με κρατική χρηματοδότηση, φορολόγηση των ΕΒΕ με βάση τα πραγματικά έσοδα, ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, Κυριακή αργία.

Οι παραπάνω συγκεκριμένες διεκδικήσεις, που προβάλλει το ΚΚΕ, εντάσσονται σε ένα σύνολο ενιαίων αιτημάτων, που ικανοποιούν, στις τωρινές συνθήκες, τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Και, βέβαια, τα αφορολόγητα όρια, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο, κλιμακώνονται ανάλογα με τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και τις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες των νοικοκυριών (αριθμός παιδιών, κλπ.). Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι ένας άδικος έμμεσος φόρος, ο οποίος φορτώνεται και επιβαρύνει όλα τα προϊόντα και τα είδη της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι ένα αίτημα απόλυτα δίκαιο και μπορεί να αποτελέσει αίτημα πάλης και διεκδίκησης, ως ένα μέτρο που θα προσφέρει μια ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα, το εισόδημα των οποίων λεηλατείται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από έμμεσους φόρους (στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΦΠΑ), οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τα δημόσια οικονομικά ώστε να αντισταθμιστεί το γεγονός ότι το μεγάλο κεφάλαιο στην πραγματικότητα δεν πληρώνει φόρους για τα τεράστια κέρδη του. Το μέγεθος του φορολογικού ξεζουμίσματος (μόνο από την επιβολή ΦΠΑ) έφτασε για το 2004 στα 14,2 δισ. ευρώ. Για το 2005 το «χαράτσι» προδιαγράφεται στα 17,1 δισ. ευρώ.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους «συν αυτοίς», βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος - που λυμαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο - είναι υπεραρκετός για να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Σε αντίθεση με τη λογική που επιβάλλει ο ευρωμονόδρομος, η «αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου» είναι στην ατζέντα του δικού μας διεκδικητικού πλαισίου.

Ας δούμε όμως πού το πάει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων. Ανάμεσα σε άλλα ετοιμάζουν και τα παρακάτω:

  • Αναγγέλλουν επίσημα φοροέκπτωση 10 μονάδων στο συντελεστή φορολογίας κερδών για τις μεγάλες επιχειρήσεις (25% αντί 35%). Ετοιμάζουν επίσης πρόσθετα κίνητρα και άλλες διευκολύνσεις μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου
  • Η ΝΔ μαζεύει τις προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια. Το ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα (εισοδήματα 2004), κάτι που σκέπτονται να επαναλάβουν και οι νυν κυβερνώντες με τη μια ή την άλλη μορφή
  • Η ΝΔ, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της, ετοιμάζεται να πετσοκόψει αρκετές από τις φοροεκπτώσεις των νοικοκυριών που άφησε όρθιες το ΠΑΣΟΚ
  • Η ΝΔ προεκλογικά δεσμευόταν να εφαρμόσει ενιαία φορολογική κλίμακα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΕΒΕ. Τώρα «ψάχνονται» για το πώς δε θα υλοποιήσουν την εξαγγελία τους. Αντίθετα, στη λογική ΠΑΣΟΚ, φόρτωσαν ήδη στους ΕΒΕ και νέα πρόσθετα αναδρομικά «χαράτσια» (1,6 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν αύξηση της φοροαφαίμαξης των εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, με την εφαρμογή διαφόρων «αντικειμενικών κριτηρίων». Το ΚΚΕ τοποθετείται καθαρά και ξάστερα: Φορολόγηση των ΕΒΕ με βάση τα πραγματικά τους έσοδα, χωρίς τα κόλπα των «αντικειμενικών κριτηρίων»
  • Η ΝΔ συμπλέοντας με το ΠΑΣΟΚ έχει στα σκαριά την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΠΑΠ). Η εφαρμογή της διάταξης θα σημάνει απώλειες φορολογικών εσόδων πάνω από 170 εκατ. ευρώ το χρόνο! (Εν προκειμένω η οικονομία τους «αντέχει»). Το ΚΚΕ αντίθετα διεκδικεί άμεσα την αύξηση της φορολογίας στα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου, σε όφελος της λαϊκής οικογένειας.
Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Αποκαλυπτικά για τη φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), που αφορούν στα εισοδήματα και στα κέρδη που αποκτήθηκαν μέσα στο 2003, προκύπτουν και τα εξής:

  • Οι ΑΕ πλήρωσαν φόρους ύψους 3,25 δισ. ευρώ, από 3,21 δισ. ευρώ το 2002. Η «αύξηση» του φόρου ανάμεσα στο 2003 και στο 2002 ήταν μόλις 1,2%, πολύ κάτω από τον επίσημο τιμάριθμο. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, πρόκειται για μείωση της φορολογίας των ΑΕ, και μάλιστα σε μια χρονιά που τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Χρειάζεται απύθμενο θράσος να ισχυρίζονται πως ...«δεν αντέχει η οικονομία»
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν (για τα εισοδήματα του 2003) φόρους ύψους 4,028 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ την ακριβώς προηγούμενη χρονιά (2002). Η αύξηση του φόρου έφτασε το 14,4% και ήταν 12πλάσια από αυτή των ΑΕ. Στο ίδιο διάστημα οι αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς και στις συντάξεις έφτασαν-δεν έφτασαν το 3,5%
  • Οι «λοιποί φορολογούμενοι» (ΕΒΕ, μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, κ.ά.) πλήρωσαν για το 2003 το ποσό του 1,486 δισ. ευρώ (από 1,378 δισ. ευρώ το 2002). Η ποσοστιαία αύξηση του φόρου γι' αυτή την κατηγορία φτάνει σε 7,8%. Στο κονδύλι αυτό δεν περιλαμβάνονται τα διάφορα πρόσθετα αναδρομικά «χαράτσια».

Α. Σ.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Κάλεσμα αγωνιστικής παρέμβασης από τη ΔΠΚ-Ο

Σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Οκτώβρη

Πλάτες στην εφαρμοζόμενη πολύχρονη πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων οικονομολόγων, λογιστών κ.ά. έβαλε και η απερχόμενη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ). Οι παρατάξεις που στήριξαν αυτή την πολιτική, στη λογική ενός κάλπικου συντεχνιασμού - μακριά από τα συμφέροντα των μελών του - ξεκίνησαν ήδη τη γνωστή ψηφοθηρία.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και πάλι οι πασίγνωστες, και από το παρελθόν, ανούσιες ψευτοαντιπαραθέσεις, οι μεταξύ τους «συνεννοήσεις» για «συνεργασίες» που αφορούν στο μοίρασμα της μετεκλογικής πίτας. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση -Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί τους συναδέλφους να μη συμπράξουν, με τη στάση τους στην ενίσχυση των δυνάμεων αυτών, των πολιτικών αποφάσεων και πρακτικών τους, να τους αποδυναμώσουν και με την ψήφο τους στην κάλπη.

Η (ΔΠΚ-Ο) όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε στα πραγματικά προβλήματα των μελών του ΟΕΕ και των λαϊκών συμφερόντων γενικότερα. Ενόψει των εκλογών καλεί σε σύσκεψη για την ερχόμενη Τετάρτη 13 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα (αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27). Θέμα: Οι «εξελίξεις στο ΟΕΕ, η σημασία των επερχόμενων εκλογών και η οργάνωση της δικής μας παρέμβασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ