ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι

Χρειάστηκε και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που πρόβαλλε η ταμειακή υπηρεσία

Αρχισε χτες το πρωί η πληρωμή των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας και οι ίδιοι σταμάτησαν την επίσχεση εργασίας, που είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα. Για να λάβει τέλος η ταλαιπωρία των εργαζόμενων αλλά και των δημοτών της Νίκαιας, χρειάστηκε η προχθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι επικυρώνει τις ενέργειες του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, ώστε να πάψουν πια οι ταμειακές υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου να προβάλουν νομικά εμπόδια για την καταβολή των χρημάτων!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε εκτάκτως το θέμα που αφορούσε την πληρωμή των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, την πληρωμή των υπερωριών των μονίμων εργαζομένων, καθώς και τη μισθοδοσία των αορίστου χρόνου εργαζομένων και ομόφωνα τα μέλη του εξουσιοδότησαν το δήμαρχο να δώσει γραπτή εντολή στην ταμειακή υπηρεσία για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι την ίδια γραπτή εντολή είχε δώσει ήδη από προχτές ο δήμαρχος, χωρίς όμως να υπάρξει συμμόρφωση.

Υπενθυμίζουμε πως, παρότι δύο ημέρες πριν είχε εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ενημερότητα που εμπόδιζε την πληρωμή των εργαζομένων της ΔΕΤΕΟΠΑΝ και είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την επίσχεση εργασίας, διότι δεν είχαν λάβει τα χρήματά τους. Η ταμειακή υπηρεσία πρόβαλε νομικά εμπόδια για την πληρωμή και έτσι ο δήμαρχος, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την όποια νομική ευθύνη, έδωσε τη γραπτή εντολή.

Επειδή όμως, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των συμβασιούχων, το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά, η δημοτική αρχή της πόλης, με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «μόνη λύση είναι το ενιαίο μέτωπο αγώνα δημοτικής αρχής, εργαζομένων και συμβασιούχων του δήμου και του λαού της πόλης για τη διεκδίκηση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων σταθερά από την κεντρική εξουσία, λύση που θα μπορεί να ανοίξει και το δρόμο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Φαίνεται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για όποιους τόσο καιρό οδηγούν την κατάσταση στα άκρα, εμπαίζοντας εργαζόμενους του Δήμου και τους κατοίκους της πόλης. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων έληξε.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν

Σήμερα, στις 8.30 π.μ., έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου αναμένεται η απόφαση για την έκδοσή του ή μη στη Γερμανία

Ο Σινάν Μποσκούρτ
Ο Σινάν Μποσκούρτ
Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση και τη μη έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) καλούν σήμερα το πρωί, στις 8.30 π.μ., έξω από τον Αρειο Πάγο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν και το ΠΑΜΕ. Μια ώρα μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την οριστική απόφαση της έκδοσης ή μη του αγωνιστή.

Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (εννοώντας την πολιτική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα, με αγωνιστική δράση στην Τουρκία, από το οποίο προέρχονται πολλοί από τους απεργούς πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά»), συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και σε εμπρηστικές επιθέσεις ενάντια σε τουρκικές τράπεζες. Πρόκειται για κατηγορίες για τις οποίες ο Ταϊλάν έχει ήδη δικαστεί, αθωωθεί και αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος, πριν από εννέα ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ταϊλάν είχε ανανεώσει κανονικά το διαβατήριό του - το καλοκαίρι του 2003 - στο γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, αν και ήδη είχε εκδοθεί το ένταλμα έκδοσής του από τις γερμανικές αρχές.

Το δικαστήριο είχε αναβάλει την έκδοση της απόφασής του στις 9 Σεπτέμβρη, όταν μετά από συνεδρίαση σε Συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητήθηκαν από τις γερμανικές διωκτικές αρχές πρόσθετες διευκρινιστικές πληροφορίες για την υπόθεση. Πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στον Αρειο Πάγο στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο αντεισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου είχε προτείνει τη μετατροπή των δύο από τις τρεις κατηγορίες από κακουργήματα σε πλημμελήματα (κάτι που σημαίνει ότι παραγράφονται, καθώς το κατηγορητήριο αναφέρεται στη χρονική περίοδο πριν από εννιά χρόνια).

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του - συνεχίζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή του προς τον Κούρδο αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ, που εδώ και 6 μήνες κρατείται στη φυλακή εξαιτίας της αγωνιστικής στάσης και δράσης του - απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν επισημαίνει ότι τα αόριστα στοιχεία που παρουσιάζουν οι γερμανικές αρχές αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί ενάντια στον Ταϊλάν. Υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα ο Ταϊλάν διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

«Εφυγε» η Τάκης Σταθάτος

Σε ηλικία 84 χρόνων έφυγε χτες ο βετεράνος κομμουνιστής Τάκης Σταθάτος, που σφράγισε με την παρουσία και τους αγώνες του την κοινωνική και πολιτική ζωή της Πάτρας.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 4 μ.μ. από το ναό Αγίας Αλεξιώτισσας, στην Πάτρα.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς του Τ. Σταθάτου, ενώ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Ο Τ. Σταθάτος δε λύγισε στο κάτεργο των φυλακών Μαργαρίτη, στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Γυάρου και της Λέρου, δεν πτοήθηκε όταν τα έφερε ανάποδα η ζωή με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Πάντα αθεράπευτα αισιόδοξος, ρομαντικός, αλλά κομμουνιστής επαναστάτης. Η βαθιά πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, στο δίκιο της υπόθεσης που έταξε όλη τη ζωή του να υπηρετήσει τον κρατούσε πάντα όρθιο, ενθουσιώδη, αποφασιστικό. Ούτε στα τελευταία χρόνια της ζωής του που είχε κλονιστεί η υγεία του, αποτέλεσμα της πολύπαθης ζωής από τις διώξεις, τις φυλακές και τα βασανιστήρια.

Υπηρέτησε το λαό της Πάτρας, ο οποίος τον τίμησε, αναδεικνύοντάς τον για πολλές 4ετίες Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Πάτρας.

Η διαδρομή του σ. Τάκη Σταθάτου, η ακλόνητη πίστη του στην υπόθεση του σοσιαλισμού και κομμουνισμού, η αντοχή του στις ανυπέρβλητες δυσκολίες, η σταθερότητα στο Κόμμα, είναι και θα παραμείνουν πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης για τις νέες γενιές των κομμουνιστών.

Ο σ. Τάκης Σταθάτος υπηρέτησε το λαό, την εργατική τάξη με απαράμιλλη αφοσίωση. Ούτε στιγμή στη ζωή του δεν έχασε το κουράγιο του. Η ζωντάνια του, η πληθωρικότητά του, η εμπνευσμένη σκέψη του, η αγάπη και το πάθος για τη ζωή είναι στοιχεία ενός γνήσιου επαναστάτη που ποτέ δε λύγισε.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τη θέληση του συνόλου των κομμουνιστών, δίνει υπόσχεση ότι η βαριά κληρονομιά του σ. Τ. Σταθάτου θα τη σηκώσουν επάξια στους ώμους τους οι κομμουνιστές της Αχαΐας για τη δικαίωση και νίκη των ιδανικών που ο σ. Τάκης αφιέρωσε όλη του τη ζωή».

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ Πάτρας αλλά και η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», η οποία αφού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς του Τ. Σταθάτου σημειώνει πως «αισθανόμαστε τεράστια την ευθύνη για την παρακαταθήκη που μας άφησε, αλλά και υπερηφάνεια που υπηρετούμε από το ίδιο μετερίζι τα λαϊκά συμφέροντα όπως ο ίδιος τα υπηρέτησε με απαράμιλλο θάρρος, γνώση και ύφος την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 10-10-04 και ώρα 11.20 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Τρύφωνα του Κοιμητηρίου Κηφισιάς για την ανάπαυση των ψυχών των πολυαγαπημένων μας

ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΓΑΒΡΗΛΟΥ

Τα παιδιά: Φώτης, Ευσταθία. Η μητέρα: Ευσταθία. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο που έγινε το μπλόκο, στο Περιστέρι (Τζον Κένεντι και Δαμασκηνού), η ΠΕΑΕΑ Περιστεριού και το Παράρτημα του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες αγωνιστές στο Μπλόκο Περιστεριού (στις 6.7.1944 στο Λόφο Αξιωματικών) από τους γερμανοφασίστες και τους ταγματασφαλίτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ