Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν

Σήμερα, στις 8.30 π.μ., έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου αναμένεται η απόφαση για την έκδοσή του ή μη στη Γερμανία

Ο Σινάν Μποσκούρτ
Ο Σινάν Μποσκούρτ
Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την άμεση απελευθέρωση και τη μη έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) καλούν σήμερα το πρωί, στις 8.30 π.μ., έξω από τον Αρειο Πάγο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν και το ΠΑΜΕ. Μια ώρα μετά, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου για την οριστική απόφαση της έκδοσης ή μη του αγωνιστή.

Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (εννοώντας την πολιτική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κόμμα, με αγωνιστική δράση στην Τουρκία, από το οποίο προέρχονται πολλοί από τους απεργούς πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά»), συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και σε εμπρηστικές επιθέσεις ενάντια σε τουρκικές τράπεζες. Πρόκειται για κατηγορίες για τις οποίες ο Ταϊλάν έχει ήδη δικαστεί, αθωωθεί και αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος, πριν από εννέα ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ταϊλάν είχε ανανεώσει κανονικά το διαβατήριό του - το καλοκαίρι του 2003 - στο γερμανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, αν και ήδη είχε εκδοθεί το ένταλμα έκδοσής του από τις γερμανικές αρχές.

Το δικαστήριο είχε αναβάλει την έκδοση της απόφασής του στις 9 Σεπτέμβρη, όταν μετά από συνεδρίαση σε Συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητήθηκαν από τις γερμανικές διωκτικές αρχές πρόσθετες διευκρινιστικές πληροφορίες για την υπόθεση. Πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στον Αρειο Πάγο στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο αντεισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου είχε προτείνει τη μετατροπή των δύο από τις τρεις κατηγορίες από κακουργήματα σε πλημμελήματα (κάτι που σημαίνει ότι παραγράφονται, καθώς το κατηγορητήριο αναφέρεται στη χρονική περίοδο πριν από εννιά χρόνια).

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του - συνεχίζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή του προς τον Κούρδο αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ, που εδώ και 6 μήνες κρατείται στη φυλακή εξαιτίας της αγωνιστικής στάσης και δράσης του - απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν επισημαίνει ότι τα αόριστα στοιχεία που παρουσιάζουν οι γερμανικές αρχές αποκαλύπτουν την πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί ενάντια στον Ταϊλάν. Υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα ο Ταϊλάν διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον Ταϊλάν (2004-11-11 00:00:00.0)
Την έκδοση του Ταϊλάν αποφάσισε ο Αρειος Πάγος (2004-10-23 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοσή του (2004-10-09 00:00:00.0)
Την Πέμπτη η απόφαση για τον Ταϊλάν (2004-09-04 00:00:00.0)
Να μην εκδοθεί ο Κούρδος αγωνιστής Ταϊλάν (2004-06-23 00:00:00.0)
Προβάρουν την εφαρμογή του ευρωεντάλματος (2004-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ