Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απορρόφηση κονδυλίων αντί αποασυλοποίησης

Οι δομές που αναλαμβάνουν κύρια οι ιδιωτικές εταιρίες «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» θα δημιουργήσουν διάσπαρτα μικρότερα άσυλα με ημερομηνία λήξεως, τονίζεται σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

«H συρρίκνωση και το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας μέχρι το 2006, αφού δε συνοδεύεται με την παράλληλη ανάπτυξη αφ' ενός του ψυχιατρικού τομέα στο υπό ανέγερση νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο (ακόμη άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί) και αφ' ετέρου των εναλλακτικών, εξωνοσοκομειακών δομών, καταλήγει να λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, στρέφοντας τους ψυχικά πάσχοντες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Οσο για εκείνους που δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουν άστεγοι και εγκαταλειμμένοι στους δρόμους και πολλοί απ' αυτούς ακόμα και στις φυλακές όπως έγινε στην Ευρώπη και την Αμερική!».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρείου Κέρκυρας με ψήφισμά του που προέκυψε απ' τη γενική συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση εκτιμώντας τη μέχρι τώρα πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης θεωρεί ότι το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε ύστερα από τόσα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών δομών, είναι η αριθμητική συρρίκνωση των διαθέσιμων κλινών και η μεταφορά των ασθενών σε νεόκτιστες ή ενοικιαζόμενες νέες δομές (ξενώνες και οικοτροφεία).

Το περίφημο εγχείρημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τονίζουν οι εργαζόμενοι, έχει αναχθεί σε μια διαδικασία απλής «απονοσοκομειοποίησης», που επιπλέον έχει επιβαρύνει πάρα πολύ και το υπάρχον προσωπικό. «Δυστυχώς - συνεχίζουν - η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι ο κύριος στόχος των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ιδιωτικοποίηση της φροντίδας της ψυχικής υγείας ενώ η πολιτική του Υπουργείου Υγείας αποβλέπει κατά κύριο λόγο στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και όχι σε πραγματικές τομές που χρειάζεται το απαράδεκτο ασυλιακό ψυχιατρικό σύστημα της χώρας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει ότι απεμπολώντας την ευθύνη του κράτους να δημιουργήσει ολοκληρωμένο δημόσιο τομεοποιημένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μη προχωρώντας στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δίνει στους ιδιώτες το προβάδισμα για την αποασυλοποίηση. Με αποτέλεσμα ήδη στην Κέρκυρα να έχουν αναπτυχθεί δύο δομές από την εταιρία «Κλίμακα». Επίσης προχωρεί η παράδοση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας σε ιδιωτικές «μη κερδοσκοπικές» εταιρίες με την περαιτέρω παραχώρηση της δυνατότητας (βάσει του νόμου 2716/99) να δημιουργούν νέες Κινητές Μονάδες σε νησιωτικά συμπλέγματα και αλλού.

«Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η άποψη ότι οι δομές, που αναπτύσσονται και τις έχουν αναλάβει κύρια οι ιδιωτικές εταιρίες "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα", δε θα είναι νησίδες αποασυλοποίησης αλλά δημιουργία μικρότερων, διάσπαρτων ασύλων στην κοινότητα και μάλιστα με ημερομηνία λήξεως», επισημαίνει ο σύλλογος.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι διεκδικεί σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα, την ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή υψηλών υπηρεσιών ψυχιατρικής περίθαλψης σε όλους τους ψυχικά πάσχοντες και την απαραίτητη εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Τέλος, την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ειδικευμένου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του Ψυχιατρείου και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων του «Ψυχαργώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ