Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΙΑΜΠΑΣΟΥΡΕΝ ΝΤΑΒΑ - ΛΟΥΙΤΖΙ ΦΑΛΟΡΝΙ
Η καμήλα που δάκρυσε

Ουγκαανμπατάρ Ικμπαγιάρ, Οντεγκερτελ Αγιούς
Ουγκαανμπατάρ Ικμπαγιάρ, Οντεγκερτελ Αγιούς
Εάν είστε σε ηρεμία και θέλετε να δείτε κάτι πραγματικά «παράξενο», εάν δεν έχετε άγχος όταν τα πράγματα κυλάνε αργά μπροστά στα μάτια σας, τότε Η «Καμήλα που Δάκρυσε» είναι αυτό που ζητάτε! Η ταινία είναι κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και σε ταινία fiction (κινηματογραφικό έργο με υπόθεση), που παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογενείας νομάδων (παίζει η ίδια η οικογένεια) στην έρημο Γκόμπι (Gobi) της Μογγολίας. Κυρίως, όμως, παρακολουθεί την προσπάθεια των νομάδων να «πείσουν» μια καμήλα που, ανεξήγητα, αρνείται να δώσει το γάλα της στο νεογέννητό της!

Οι νομάδες, λοιπόν, και σύμφωνα με ένα παραδοσιακό τελετουργικό, για να μαλακώσουν την άρνηση της καμήλας να θρέψει το μωρό της, φωνάζουν έναν πολύ καλό βιολιστή και εκείνος με τις δοξαριές του αναλαμβάνει να καλοπιάσει την καμήλα. Τελικά η μουσική, και οι προσπάθειες πάντα των νομάδων, βέβαια, θα νικήσουν την αντίστασή της. Οταν, τελικά, η καμήλα παραδοθεί ολοκληρωτικά και επιτρέψει στο νεογέννητο να τραφεί από το γάλα της τότε θα συμβεί ένα ακόμα αξιοθαύμαστο φαινόμενο. Η καμήλα θα δακρύσει!

Ολα αυτά, βέβαια, σε μια εξωτική (τουλάχιστον για μας) έρημο. Με καταπληκτικά εξωτικά πρόσωπα παιδιών και μεγάλων Μογγόλων. Με καμήλες, ανεμοθύελλες, με «φανταστικά» και άκρως γοητευτικά πράγματα, δηλαδή! Και μη φανταστείτε φολκλόρ και άλλες κοινοτοπίες. Οχι! Η μηχανή στέκεται σε απόσταση από συναισθηματισμούς και τις άλλες γνωστές σε παρόμοιες περιπτώσεις ευκολίες. Εδώ όλα είναι αυθεντικά. Οι άνθρωποι, το περιβάλλον, τα ζώα.

Η Μπιαμπασούρεν Νταβά, η σκηνοθέτης, είναι η ίδια Μογγόλα. Ο δεύτερος σκηνοθέτης, ο Λουίτζι Φαλόρνι, είναι Ιταλός. Και οι δυο σπούδασαν στο Μόναχο, όπου γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να γυρίσουν τη συγκεκριμένη ταινία. Και όπως δηλώνουν δε ζήτησαν από τους νομάδες να κάνουν πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουν κάθε μέρα. Εκείνο που ζήτησαν απ' αυτούς ήταν την αλήθεια. Τη δική τους αλήθεια. Η ταινία αποπνέει αυτή την αλήθεια.

Παίζουν: Ουγκαανμπατάρ Ικμπαγιάρ, Οντεγκερτελ Αγιούς, Τζαντσίβ Αγιουρζάνα, κ.ά. Και, επίσης: Ινγκέν Τεμέε (η μητέρα καμήλα) και Μπότοκ (λευκό καμηλάκι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ