Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναπόφευκτες και φέτος οι πλημμύρες!

Σύσκεψη συναρμόδιων χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ: Συμφώνησαν ότι θα πλημμυρίσουμε και φέτος και μοίρασαν αρμοδιότητες...

ICON

Δυστυχώς και φέτος το χειμώνα σε ενδεχόμενο νεροποντής στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα... πλημμυρίσουμε! Αυτό είναι το μήνυμα της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Σουφλιά, του υφυπουργού Θ. Ξανθόπουλου, της υπερνομάρχη Φ. Γεννηματά και των νομαρχών του Λεκανοπεδίου, του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλα, εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Ουσιαστικά όλοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ομολογώντας με τον τρόπο αυτό ότι τόσα χρόνια στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, δε γίνονται έργα που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του λαού, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά μόνο αυτά που εξυπηρετούν τους εργολάβους ή τις ανάγκες προβολής και «μεγαλοϊδεατισμού» κάποιων χορηγών και των κυβερνήσεων, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργού και νομαρχών, τα πιο κρίσιμα σημεία για ενδεχόμενες πλημμύρες αποτελούν:

  • Η περιοχή της Γλυφάδας και μάλιστα τις πλημμύρες θα τις προκαλέσει το τραμ, το οποίο έχει κόψει τη ροή των νερών κατά μήκος της λεωφόρου Μεταξά, καθώς δεν έχει προβλεφτεί κανένα αντιπλημμυρικό έργο! Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι για το θέμα αυτό θα συνεννοηθεί με τον ομόλογό του των Μεταφορών, χωρίς να αποκλείει να χρειαστεί να ξηλωθούν ακόμη και οι γραμμές του τραμ στο σημείο αυτό...
  • Η περιοχή του Θριάσιου, καθώς το αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Αγίου Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ», βρίσκεται ακόμη υπό... δημοπράτηση, ενώ τα έργα στα ρέματα Σαρανταπόταμου και Αγίου Γεωργίου προχωρούν με βήματα χελώνας, αν και τόσα χρόνια αποτελούν πρώτης προτεραιότητας!
  • Ολόκληρη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς επί χρόνια εκεί δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.
  • Η περιοχή του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου, καθώς ναι μεν έγινε η εκβάθυνση του Κηφισού, αλλά από το σημείο της Λαχαναγοράς και πάνω τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, όπως επίσης και αυτά για τον Ιλισό.
  • Η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς τα όμβρια από τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής Οδού, που στοίχισαν πάνω από 100 δισ. δρχ. οδεύουν στο ρέμα της Ραφήνας, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να τα αντέξει, αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα διευθέτησης, καθώς οι μελέτες που έκανε παλιότερα η ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν!
  • Η περιοχή εκατέρωθεν της Μαραθώνιας διαδρομής και της Βάρης - Κορωπίου, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται εκ των υστέρων!
  • Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα ρέματα του Ερασίνου και της Εσχατιάς, αφού οι μελέτες για τη διευθέτησή τους σταμάτησαν και τώρα υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι θα συνεχιστούν.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα επικίνδυνα σημεία, τα οποία ανέλαβε να καταγράψει ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με τη βοήθεια των νομαρχών. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από αγωγοί - οχετοί ομβρίων που είναι βουλωμένοι για πολλά χρόνια, γιατί όπως είπε ο υπουργός δεν έχουν συντηρηθεί, ούτε καν έχει εξεταστεί το θέμα αυτό!

Οπως δήλωσε ο υπουργός, απαιτούνται πολλά αντιπλημμυρικά έργα ακόμη για τη θωράκιση της Αττικής, το κόστος των οποίων φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, αυτά όμως θα αρχίσουν να εξαγγέλλονται και να προωθείται η κατασκευή τους μετά την... άνοιξη! Ο υπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως τα έργα αυτά θα πρέπει να γίνουν με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι «το κράτος οφείλει τα μεγάλα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής να τα κάνει το ίδιο», εγκαταλείποντας, προς το παρόν, τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπαν ...«πλημμυρόσημο»!

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Το μόνο ουσιαστικό, ίσως, που έγινε κατά τη χτεσινή σύσκεψη είναι ότι ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες και έτσι θα ξέρουμε πλέον ποιος ευθύνεται αν πλημμυρίσουμε. Πιο συγκεκριμένα οι νομαρχίες έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ο υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι την άλλη βδομάδα θα τους επιχορηγήσει με 4 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν στο έργο αυτό. Αντίθετα, το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των φρεατίων, κάτι που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκρινε παράλογο και δήλωσε ότι θα αλλάξει, αφού η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε το 1999 από την ΕΥΔΑΠ μόνο και μόνο για να ελαφρυνθεί από βάρη ενόψει ένταξής της στο Χρηματιστήριο! Για τον καθαρισμό των φρεατίων, ο υπουργός δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει σε εξέλιξη 5 εργολαβίες, ενώ έδωσε και 2 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, η οποία τα έδωσε με τη σειρά της σε 60 δήμους με προγραμματικές συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ