Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΤΩΧΕΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Προκαλούν «διαρκές στρες» στους νέους

Η φτώχεια, η στέρηση, η ανεργία και ο αποκλεισμός απ' τα κοινωνικά αγαθά αποτελούν βασικές αιτίες για την εμφάνιση σοβαρών διαταραχών - όπως η κατάθλιψη - σε νέους και σε εφήβους της χώρας μας. Τα ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες είναι αυξημένα (φτάνουν σε 16% - 18%) στη χώρα μας ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 8% - 9%.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΤΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οχτώβρη 2004). Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού - και ιδιαίτερα στους μετανάστες - είναι διπλές όταν χάνουν τη δουλιά τους, γιατί νιώθουν ξεπεσμένοι. Εκτός απ' το ότι χάνουν κοινωνικά αγαθά βρίσκονται και σε ένα διαρκές στρες που μειώνει τις δυνατότητές τους να αξιοποιήσουν ακόμα και τις δυνατότητες που προσφέρονται αντικειμενικά στους συνομήλικούς τους.

Μια άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, είναι η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο ψυχικών διαταραχών και σωματικών νόσων, που λέγεται «συννοσηρότητα». Η συνύπαρξη αυτή εμφανίζεται σε ποσοστό μέχρι και 55% των προσερχομένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε ορισμένες σωματικές νόσους η συνύπαρξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι διαβητικοί έχουν 3-4 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή και αγχώδεις διαταραχές σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

  • Το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και η ΕΤΕ οργανώνουν έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών με ψυχικά προβλήματα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην αίθουσα Κόντογλου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ