Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Ποινή 972 χρόνων πρότεινε ο εισαγγελέας

Ποινές που φτάνουν συνολικά τα 972 χρόνια κάθειρξης για καθένα από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση του «ΕΛΑ» πρότεινε ο εισαγγελέας Ελ. Πατσής, και, μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, έκανε χρήση και του μέτρου της επιείκειας!

Ο Ελ. Πατσής πρότεινε στο δικαστήριο να επιβάλει στους Κ. Αγαπίου, Χρ. Τσιγαρίδα, Ειρ. Αθανασάκη και Αγγ. Κανά τις ακόλουθες ποινές:

Για τις κατηγορίες της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών ποινή κάθειρξης 12 χρόνων, για απλή συνεργία σε 21 εκρήξεις και μία απόπειρα έκρηξης κατά συρροή, ποινή κάθειρξης 10 χρόνων, για την κατηγορία της απλής συνεργίας σε 20 εκρήξεις και μία απόπειρα έκρηξης κατ' εξακολούθηση, ποινή κάθειρξης 11 χρόνων. Η πρόταση του εισαγγελέα για την ανθρωποκτονία του Απ. Βέλιου ήταν επιβολή ποινής κάθειρξης 17 χρόνων για απλή συνεργία. Τέλος, για τις 48 απόπειρες ανθρωποκτονίας ο Ελ. Πατσής πρότεινε κάθειρξη 10 χρόνων. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με τη συγχώνευση των ποινών οι κατηγορούμενοι δε θα καταδικαστούν πάνω από 25 χρόνια κάθειρξης ο καθένας.

Ενταση επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του Αλ. Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του Αγ. Κανά. Ο συνήγορος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι «δεν μπορώ να δεχτώ την απάνθρωπη ποινή» των 17 χρόνων κάθειρξης για απλή συνεργία σε ανθρωποκτονία και 12 χρόνων κάθειρξης για «μια στρακαστρούκα».

«Δηλαδή, ο εισαγγελέας είναι απάνθρωπος;», ρώτησε ο Ελ. Πατσής. «Οχι, μιλώ για την πρόταση», απάντησε ο Αλ. Κούγιας. Ο εισαγγελέας του ζήτησε να ανακαλέσει και όταν αυτός αρνήθηκε, αμέσως σηκώθηκε εκνευρισμένος και αποχώρησε από την έδρα.

Η διαδικασία διακόπηκε για λίγα λεπτά και με την επανέναρξή της ο συνήγορος του Αγ. Κανά υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του εισαγγελέα. Ο συνήγορος του Αγ. Κανά ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά όλο το περιστατικό που οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας, λέγοντας ότι ο εισαγγελέας, Αλ. Πατσής, την ώρα που αυτός έκανε την τοποθέτησή του για τον εντολέα του, χωρίς να ζητήσει την άδεια της προέδρου, του απηύθυνε την ιδιαιτέρως προσβλητική φράση «ποιος είσαι εσύ» και στη συνέχεια, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελ. Μπρίλλη, δεν του έδωσε το λόγο, αποχώρησε από την έδρα.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας αμέσως μετά την αίτηση εξαίρεσης ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά η φράση του Αλ. Κούγια ότι ο εισαγγελέας τρέφει προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπό του.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ελισάβετ Μπρίλλη, αφαίρεσε το λόγο από τον εισαγγελέα, λέγοντάς του ότι από τη στιγμή που έχει υποβληθεί αίτηση εξαίρεσής του, δεν έχει το λόγο.

Τέλος, ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Κ. Βομπίρης, ανέφερε ότι δε βλέπει κανένα λόγο εξαίρεσης του Ελ. Πατσή. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ