Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την έκδοση του Ταϊλάν αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης πλέον η υπόθεση

Την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία αποφάσισε, με βούλευμά του, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτό το αίτημα των γερμανικών αρχών. Παραδίδει, δηλαδή, στις γερμανικές αρχές έναν αγωνιστή, που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του για τα δικαιώματα του λαού του και σήμερα τον κατηγορούν για εμπρησμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας, πράξεις τις οποίες ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι διέπραξε. Η μόνη ελπίδα για να μην εκδοθεί ο Ταϊλάν είναι να μην κάνει δεκτό το βούλευμα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.

Στη χτεσινή του απόφαση, ο Αρειος Πάγος δεν έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση (εννοούν την αριστερή κουρδική οργάνωση DHKR - C) και για σχεδιασμό απόπειρας φόνου. Αδικήματα, που, σύμφωνα με προγενέστερη νομοθεσία (δηλαδή τη νομοθεσία κατά το χρόνο υποβολής του γερμανικού αιτήματος), είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί.

Θυμίζουμε πως οι γερμανικές δικαστικές αρχές είχαν υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα έκδοσης του Ταϊλάν από την περασμένη άνοιξη. Κι αυτό, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο Σινάν Μποσκούρτ αρχικά φυλακίστηκε αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και, μάλιστα, αποζημιώθηκε, οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανιστεί νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Χρ. Καράτσαλος, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα», η οποία συμμετέχει στην «Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Ταϊλάν», «ναι μεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από την οποία προκύπτει πως ο Ταϊλάν θα δικαστεί μόνο για τους εμπρησμούς, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα δικαστεί στη Γερμανία ακόμα και για τα αδικήματα για τα οποία στην Ελλάδα απαλλάχτηκε». Μάλιστα, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και να παραδοθεί στο καθεστώς της Τουρκίας. «Αν ο Ταϊλάν εκδοθεί στη Γερμανία, η πολιτική ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η έκδοσή του δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα σηματοδοτήσει την απαρχή τέτοιου είδους διώξεων μέσω του τρομονόμου, και των ενταλμάτων συλλήψεως», τόνισε ο Χρ. Καράτσαλος.

Για το σχεδιασμό της δράσης της, προκειμένου να αποφευχτεί η έκδοση του Ταϊλάν, η Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων πραγματοποιεί σύσκεψη, την επόμενη Τρίτη, 26/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τη μη έκδοσή του (2004-11-04 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοσή του (2004-10-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν (2004-10-08 00:00:00.0)
Την Πέμπτη η απόφαση για τον Ταϊλάν (2004-09-04 00:00:00.0)
Συνέντευξη Τύπου για τον Ταϊλάν (2004-05-25 00:00:00.0)
Προβάρουν την εφαρμογή του ευρωεντάλματος (2004-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ