Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Καθαρές θέσεις για Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ των εργαζομένων

Με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους οι αιρετοί της «Δημοτικής Συνεργασίας» στάθηκαν στην ουσία των προβλημάτων, εξέφρασαν τη ριζική διαφωνία τους με τις αντιλαϊκές επιλογές της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ και πρόβαλαν την ανάγκη κατάκτησης ενός άλλου ρόλου της ΤΑ προς όφελος των εργαζομένων, στο πλαίσιο πάντα γενικότερων ανακατατάξεων και αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων στο κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο.

Τη διαφωνία του στη θέση για φορολογική εξουσία στην ΤΑ εξέφρασε στην εισήγησή του για τα οικονομικά του θεσμού, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, υπογραμμίζοντας: «Μιλούν για ανακατανομή των φόρων ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης και δε μιλούν πουθενά για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων, για ανακατανομή των φορολογικών εσόδων προς όφελός τους». Συμπλήρωσε πως η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση βοηθά την κεντρική εξουσία να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων. Τέλος, ο Χρ. Τέγος σημείωσε πως για να μπορέσει να απαντηθεί το οικονομικό πρόβλημα της ΤΑ, θα πρέπει οι αιρετοί να διεκδικήσουν, ανάμεσα σε άλλα: Διπλασιασμό του εξευτελιστικού 2,7% που λαμβάνει η ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων. Πλήρη και νομοθετημένη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην ΤΑ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος, στην εισήγησή του για τον νέο Κώδικα σημείωσε πως «ο νεοφιλελευθερισμός σαν αντίληψη με πεδίο εφαρμογής την ΤΑ στοχεύει στη μείωση μέχρι κατάργησης των κρατικών δαπανών γι' αυτήν», ενώ την ίδια ώρα προωθείται η ανταποδοτικότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Ο υπό ψήφιση Κώδικας δεν είναι τίποτε άλλο από τα συγκεκριμένα όρια που θέτει η κυβέρνηση - και εδώ ομονοούν και ομοφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - στα οποία πρέπει να λειτουργήσει η ΤΑ. Με τον Κώδικα αυτό γίνεται σαφέστατη η επιδίωξη της πλήρους ενσωμάτωσης της ΤΑ στις κυρίαρχες επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι ο νεοφιλελευθερισμός με κάθε τρόπο», τόνισε ο Γ. Γιώγος.

Σημαντικές παρεμβάσεις επίσης έκαναν: Ο Στ. Σταμούλος, δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας και ο Π. Τσουκαλάς δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Αττικής στο θεματικό κύκλο για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Κ. Τζατζάνης δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, η Σ. Θωμάρεη, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου, ο Θ. Χαμαλίδης, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας Αττικής και ο Β. Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας στα ζητήματα της ποιότητας ζωής. Τέλος, ο Κ. Τάσσος γραμματέας ΤΕΔΚ Νομού Τρικάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ