Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Πέμπτη η απόφαση για τον Ταϊλάν

Τη μετατροπή των κακουργημάτων σε πλημμελήματα πρότεινε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Κάτω η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία», ήταν τα μόνα λόγια που πρόλαβε να φωνάξει ο Κούρδος αγωνιστής Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) προς τους συγκεντρωμένους έξω από τον Αρειο Πάγο, οι οποίοι του εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους και ζητούσαν από τις αρμόδιες αρχές να μην εκδοθεί στη Γερμανία.

Ο Κούρδος αγωνιστής οδηγήθηκε χτες το πρωί, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, στον Αρειο Πάγο, όπου στο Ποινικό Τμήμα συζητήθηκε η έφεση κατά της απόφασης του Εφετείου Θράκης, η οποία άνοιγε το δρόμο για την έκδοσή του στη Γερμανία.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρ. Λάμπρου πρότεινε τη μετατροπή των δύο από τα τρία κακουργήματα σε πλημμελήματα, τα οποία μάλιστα έχουν παραγραφεί. Ο Ταϊλάν κατηγορείται για επιθέσεις σε τουρκικές τράπεζες και απόπειρες εμπρησμών, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εννοώντας την πολιτική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (αριστερή οργάνωση με αγωνιστική δράση στην Τουρκία, της οποίας πολλά μέλη είναι φυλακισμένα στα «λευκά κελιά») και για απόπειρες ανθρωποκτονίας. Και τα τρία αδικήματα κατά το κατηγορητήριο θεωρούνται κακουργήματα.

Ο Ταϊλάν ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, μετά την έκδοσή του στη Γερμανία, να τον παραδώσουν στο καθεστώς της Τουρκίας. Επίσης, είπε ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς και ότι συνεργάζονται η γερμανική με την τουρκική αστυνομία και ότι μαζί τον ανέκριναν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ταϊλάν, Δ. Χατζηπαναγιώτου, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος διώκεται για τις ιδέες του και τον αγώνα του κατά του φασισμού της Τουρκίας και σημείωσε ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται δεν τα έχει διαπράξει. Ως μάρτυρες κατέθεσαν οι Αγ. Ρεμπής, πρώην εφέτης, και Αλ. Αλαβάνος, βουλευτής.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και μετά το πέρας της συζήτησης πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον Κούρδο αγωνιστή. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη.

Εξω από τον Αρειο Πάγο είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Με το που εμφανίστηκε ο Ταϊλάν οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και συνθήματα, «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, η αλληλεγγύη θα τη σπάσει», «Δεν είναι τρομοκράτες οι αγωνιστές, τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές», ενώ υπήρχαν διάφορα πανό, όπως «Λευτεριά στον Ταϊλάν - ΠΑΜΕ», κ.ά.

Ο Δημ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δικάζει τον Ταϊλάν με τη λογική του «τρομονόμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ