Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Διεκδίκησε» λιγότερα χρήματα...

Συμφωνία με την κυβέρνηση για μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων

Συμφώνησαν στην υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και το υπουργείο Εσωτερικών. Σε συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός, Π. Παυλόπουλος, και η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ καταλήχθηκε η τελική μορφή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας», το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδυτικές δραστηριότητες, έργα και προγράμματα, όπως φύλαξη σχολικών κτιρίων, σχολικοί τροχονόμοι, Βοήθεια στο Σπίτι, πολιτική προστασία, κλπ. των Δήμων.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν, η ΚΕΔΚΕ θεωρεί «νίκη» το γεγονός ότι η συμμετοχή του κράτους στο Πρόγραμμα αυξάνεται στο 39% από το 35% που προβλεπόταν αρχικά στο σχετικό νομοσχέδιο, κάτι που αποτελούσε και το βασικό της αίτημα. Για μια ακόμη φορά, οι ίδιοι οι Δήμοι θα επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας του Προγράμματος, αφού αυτό θα χρηματοδοτηθεί κατά 61% με δικά τους χρήματα, δηλαδή από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν. Μάλιστα, η συναίνεση της ΚΕΔΚΕ σ' αυτήν την αναλογία (39 - 61) αποτελεί ένα ακόμα βήμα πίσω στις δήθεν οικονομικές της διεκδικήσεις, καθώς το κράτος βάζει ακόμα λιγότερα από ό,τι έβαζε (έστω στα χαρτιά) για το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) που θεσμοθετήθηκε με τον «Καποδίστρια, του οποίου συνέχεια θεωρείται ο «Θησέας». Σύμφωνα με το ΕΠΤΑ, η συμμετοχή του κράτους ανερχόταν στο 50%. Η θέση που κράτησε η ΚΕΔΚΕ είναι απόλυτα συνεπής με τη μέχρι τώρα στάση της, της μη διεκδίκησης, προβάλλοντας αντίθετα ως «λύση» στο οικονομικό ζήτημα, τη σύμπραξη ή παραχώρηση έργων στους ιδιώτες και την απόκτηση από τους ΟΤΑ της δυνατότητας να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται πόρους. Θέση που συνάδει μ' αυτήν και της τωρινής κυβέρνησης, η οποία πήρε πίσω τις προεκλογικές και μετεκλογικές της υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως την επιλογή των έργων που θα εντάσσονται και θα χρηματοδοτούνται από το εν λόγω Πρόγραμμα, θα έχει η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης που αποτελείται από 10 υπουργούς. Δηλαδή οι Δήμοι, με τα χρήματα των οποίων (και κατά συνέπεια των δημοτών) θα γίνονται τα όποια έργα, δε θα έχουν αποφασιστικό ρόλο. Απλά - όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση - θα έχουν το δικαίωμα διατύπωσης γνώμης σε τρία ζητήματα: Στη χάραξη πολιτικής, στα κριτήρια ένταξης των έργων και σε ορισμένες περιπτώσεις σε εντάξεις έργων που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο διαχειριστικό κομμάτι της λειτουργίας του Προγράμματος «Θησέας», ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, είπε ότι θα γίνει σχετικός διάλογος, αφού αρχίσει να λειτουργεί το Πρόγραμμα.

«Κορύφωση της συνεννόησης», που υπάρχει με την ΚΕΔΚΕ για το ρόλο της ΤΑ, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα είναι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που θα είναι έτοιμος στα τέλη του χρόνου. Στις διατάξεις του Κώδικα γίνεται καθαρή η κυβερνητική βούληση να λειτουργήσουν οι δήμοι ως ανώνυμες εταιρίες που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ