ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΡΦΑΝΟΥ
Ετοιμάζεται ο νέος αθλητικός νόμος

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, είχε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός. Οι δύο πλευρές απέφυγαν επιμελώς να γνωστοποιήσουν τα διαμειφθέντα, με τον υφυπουργό να δηλώνει γενικά και αόριστα πως στην - περίπου μιας ώρας συζήτηση - μίλησαν «για τη γενική πολιτική του υφυπουργείου. Κυρίως η συζήτησή μας αφορούσε τη γενική πορεία του Αθλητισμού και εξειδικεύτηκε στο πώς προχωρεί ο νέος αθλητικός νόμος, τα θέματα της βίας, το πόσοι έχουν αξιοποιήσει τη ρύθμιση για τις οφειλές (προς Δημόσιο και ΙΚΑ). Τέλος, συζητήσαμε για το πώς ακριβώς θα κινηθούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Πληροφορίες πάντως θέλουν βασικό θέμα της συνάντησης να είναι η ΑΕΚ. Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για τη βοήθεια της εταιρίας (και φυσικά την ανάλογη αξιοποίηση πολιτικά της υπόθεσης). Ως επικρατέστερο, αυτή τη στιγμή, φέρεται η - με τροπολογία - ειδική ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς και παράταση (2-3 μηνών) για υπαγωγή στη ρύθμιση. Καταληκτική ημερομηνία τώρα είναι η 15η Οκτώβρη. Επίσης, οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν ενίσχυση της εταιρίας, μέσω χορηγιών (π.χ. από ΔΕΚΟ). Τακτική που έχει εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους αλλά και την εξέταση αιτίας - αιτιατού για τη δημιουργία της μαύρης πραγματικότητας. Στόχος (και αυτής) της κυβέρνησης είναι η διάσωση του συστήματος και η πολιτική αξιοποίηση του αθλητισμού - εμπορεύματος.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δυνατή αναμέτρηση στο Κίεβο

Από παλιότερη αναμέτρηση Ουκρανίας - Ελλάδας, διακρίνεται ο Χαριστέας

Sportidea

Από παλιότερη αναμέτρηση Ουκρανίας - Ελλάδας, διακρίνεται ο Χαριστέας
Ενα καθοριστικό αγώνα για την παραπέρα πορεία της στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Γερμανία το 2006 δίνει σήμερα (19.15, ΝΕΤ) η Εθνική ποδοσφαίρου, κόντρα στην Εθνική Ουκρανίας στο Κίεβο, στα πλαίσια του 2ου ομίλου.

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί αν ο Αγγ. Χαριστέας θα δώσει το «παρών», στην αποψινή αναμέτρηση καθώς το πρόβλημα στη μέση του παραμένει αλλά κατάφερε χτες να προπονηθεί κανονικά. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, ο προπονητής Ο. Ρεχάγκελ, στο σημαντικό αυτό αγώνα θα στερηθεί έναν ακόμα επιθετικό, μετά την απουσία του τραυματία Παπαδόπουλου.

Αναγκαστικά ο εκλέκτορας θα διαφοροποιήσει τις επιλογές στα πρόσωπα, όχι όμως τα ζητούμενα από αυτούς που θα παίξουν. Περιμένει αυτοσυγκέντρωση σε όλο το παιχνίδι και ελαχιστοποίηση (ει δυνατόν και εξαφάνιση) των λαθών. Συνεχές πρέσινγκ στη μεσαία γραμμή, με σκοπό να χάσουν οι Ουκρανοί σημαντικό μέρος της δύναμής τους και αποτελεσματική φύλαξη του πιο επικίνδυνου παίχτη των αντιπάλων, του Σεβτσένκο. Μάλλον θα ξεκινήσουν οι Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Βρύζας, Γιαννακόπουλος. Από την άλλη πλευρά, ο Μπλαχίν αναμένεται να παρατάξει τους Σοκόφσκι, Νεσμάτσνι, Στάροστιακ, Ρούσολ, Εζέσκι, Γκούσεβ, Τίμομτσουκ, Γκούσιν, Βορομπέι, Σεβτσένκο, Βορονίν. Διαιτητής ο Ισπανός, Μανουέλ Γκονζάλες.

Ολα τα παιχνίδια στους ομίλους: 1ος: Φινλανδία - Αρμενία, Τσεχία - Ρουμανία, ΠΓΔΜ - Ολλανδία. 2ος: Ουκρανία - Ελλάδα, Τουρκία - Καζαχστάν, Αλβανία - Δανία, 3ος: Λουξεμβούργο - Ρωσία, Σλοβακία - Λετονία, Λιχτενστάιν - Πορτογαλία. 4ος: Κύπρος - Νησιά Φερόε, Ισραήλ - Ελβετία, Γαλλία - Ιρλανδία. 5ος: Σκοτία - Νορβηγία, Λευκορωσία - Μολδαβία, Σλοβενία - Ιταλία. 6ος: Αγγλία - Ουαλία, Αζερμπαϊτζάν - Β. Ιρλανδία, Αυστρία - Πολωνία. 7ος: Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Σερβία/Μαυροβούνιο, Ισπανία - Βέλγιο. 8ος: Σουηδία - Ουγγαρία, Μάλτα - Ισλανδία, Κροατία - Βουλγαρία.

  • Με ήττα αποχαιρέτησε ο Στέλιος Μανωλάς τον πάγκο της Εθνικής Ελπίδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε χτες από την Ουκρανία με 1-0 (26' Αλίγιεφ πεν.). Οπως ανέφερε, από προχτές «το συμβόλαιό μου με την Ομοσπονδία έχει λήξει, οπότε αυτό είναι το τελευταίο μου παιχνίδι ως προπονητής». Οι πληροφορίες θέλουν ν' αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην Ομοσπονδία.
  • Την καλύτερη δυνατή πρεμιέρα έκανε η Εθνική Νέων, για την Α' προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον εναρκτήριο αγώνα του 1ου ομίλου, συνέτριψε με 5-0 (10' Ηλιάδης, 27', 44' Πετρόπουλος, 34' Λισγαράς, 52' Περπερίδης) τα νησιά Φερόε. Αύριο οι «γαλανόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την Ουαλία και την Τρίτη την Ουγγαρία. Με μια νίκη στους δύο αγώνες, εξασφαλίζει την πρόκρισή της, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
«Κεραυνοί» Βενγκέρ

Τάραξε τα νερά για ακόμη μία φορά με τα λεγόμενά του ο Αρσέν Βενγκέρ, αυτή τη φορά σχετικά με το ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο. Ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Αρσεναλ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Independent», τόνισε ότι υποψιάζεται πως μερικοί παίκτες των «κανονιέρηδων» πριν έρθουν στην ομάδα του είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών εν αγνοία τους.

Βάσει αυτού λοιπόν, ο Βενγκέρ υποστήριξε ότι μερικοί σύλλογοι «εφοδιάζουν» τους παίκτες τους με αναβολικά, μη δίνοντας τους τη δυνατότητα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Οι παίκτες της Αρσεναλ έχουν ελεγχθεί από κάθε πλευρά για τη φυσική τους κατάσταση, με τον τεχνικό τους να αναφέρει ότι κάποιοι είχαν μετρήσεις στο αίμα τους που δεν ήταν φυσιολογικές. Με αφορμή αυτό, έκανε λόγο για συμπτώματα από χρήση ερυθροποιητίνης. Πάντως ο Βενγκέρ είναι ο πρώτος προπονητής που εκφράζει δημοσίως τις υποψίες του για το παρελθόν των παικτών του, αναφορικά με αυτό το θέμα.

«Εχουμε κάποιους παίκτες που ήρθαν στην Αρσεναλ από άλλους συλλόγους του εξωτερικού, οι οποίοι παρουσιάζουν μετρήσεις στο αίμα τους που δεν είναι φυσιολογικές. Τέτοιου είδους πράγματα σε κάνουν να σκέφτεσαι. Τα αναβολικά είναι ένα πρόβλημα σε όλα τα υψηλού επιπέδου αθλήματα. Δε θα έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι δεν υφίσταται. Υπάρχουν σύλλογοι που δίνουν αναβολικά στους ποδοσφαιριστές τους, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Η ομάδα μπορεί να λέει ότι έκανε ένεση με βιταμίνες και ο παίκτης δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζει ότι ήταν κάτι διαφορετικό», είναι η ακριβής δήλωση του Γάλλου κόουτς.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Πράξη πρώτη

Πράξη πρώτη. Οι δύο ημιτελικοί του κυπέλλου μονοπωλούν σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ.

Το πρώτο... τζάμπολ θα γίνει σήμερα στο κλειστό της Λάρισας όπου ο Αρης θα αγωνιστεί κόντρα στον Μακεδονικό (17.00 ΕΤ1 με διαιτητές Βορεάδη, Ζαβλανό). Ο τεχνικός των κιτρινόμαυρων Τσαρλς Μπάρτον δήλωσε για την πρώτη αναμέτρηση: «Καλό θα ήταν να πάρουμε μια διαφορά ασφαλείας. Αυτό δεν είναι εύκολο αφού αγωνιζόμαστε στην ουσία μακριά από τη φυσική μας έδρα. Πιστεύω στους παίκτες μου».

Από τη μεριά του, ο κόουτς του Μακεδονικού Αργύρης Πεδουλάκης τονίζει: «Δεν ξέρω αν αρκεί η εμφάνιση που κάναμε με το Μαρούσι για να μας δώσει την πρόκριση κόντρα στον Αρη γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να κάνει ο αντίπαλος. Τα ματς είναι δύσκολο και για τις δύο ομάδες. Νομίζω ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες». Η ρεβάνς θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Κοζάνη.

Αύριο στα Πατήσια ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ (19.00 ΕΤ1 με διαιτητές Καρούση, Μαστραφτσή). Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Πυλαία.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών, που έγινε στην πόλη Ριτσόνε της Ιταλίας, με την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου να κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 80κ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια που είχε περάσει χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο, αντιμετώπισε στο δεύτερο την Ανα Ζέρλιουκ από την Ουκρανία. Η Παπακωνσταντίνου, αν κέρδιζε θα διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο, γνώρισε την ήττα με 17-6 στα σημεία και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

ΠΑΟ
Σπόντες «Εκι»

«Για μένα ήταν λίγο παράξενο. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Σουμ έφυγε». Με αυτές τις δηλώσεις σχολίασε ο Εζέκιελ Γκονζάλες την αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό, στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο αθλητικό κανάλι «Eurosport». Ο «Έκι» φιλοξενήθηκε από το παγκόσμιας εμβέλεια δίκτυο, για να μιλήσει για την εμπειρία του στη χώρα μας, τους στόχους που έχει θέσει, αλλά και το πώς βλέπει το μέλλον του. Προτεραιότητα είχαν όμως οι εξελίξεις που συνέβησαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα του «τριφυλλιού» και την αποχώρηση του Ιτζάκ Σουμ.

«Θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι λόγοι από αυτούς που ανακοινώνονται, για να γίνει αντιληπτή αυτή η απόφαση. Εμείς, θέλαμε να μείνει, καθώς η ομάδα ήταν 1η στο πρωτάθλημα και είχαμε τρεις βαθμούς από δύο παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ετσι όλα ήταν ανοιχτά για μας. Κάτι συνέβη εκτός αγωνιστικού χώρου κι αυτό δεν είναι δική μου δουλιά», δήλωσε ο μέσος του Παναθηναϊκού, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν συνέχεια στα πλάνα του Σουμ, από την έναρξη της νέα περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ