ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το βουνό που πληγώναμε

Νέα προσφυγή κατέθεσαν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής

Τέλος δεν έχουν οι παρεμβάσεις στον «Τρελό», όπως λέγανε οι παλιότεροι τον Υμηττό. Η περιφερειακή λεωφόρος που κατασκευάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του αεροδρομίου της πολυεθνικής «Χόχτιφ» χάσκει ήδη στη βορειοδυτική πλευρά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Νέα προσφυγή κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους της Αγ. Παρασκευής, που ζητούν το ελάχιστο: Να σχεδιαστεί η διάνοιξη σήραγγας της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού συνολικά και όχι τμηματικά, προκειμένου να διαφυλαχτεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής και να προστατευτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ακόμα ότι, αν ανοιχτεί τμηματικά η σήραγγα, θίγονται άμεσα, καθώς θα κατασκευαστούν οδικοί κόμβοι, με άμεση συνέπεια να διαλυθεί το σύνολο του οικιστικού ιστού με την υπερύψωση αναχωμάτων τεράστιου μεγέθους πάνω από τις κατοικίες τους.


ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
Εξαρση των διαφημιστικών παραβιάσεων την περίοδο των γιορτών

Εξαρση του φαινομένου των διαφημιστικών παραβάσεων και παραβιάσεων, στην προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από την τηλεόραση παρατηρείται τις μέρες των γιορτών, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και το Πάσχα. Μάλιστα, όπως έδειξε και σχετική έρευνα της Ενωσης Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής», η συντριπτική πλειοψηφία των διαφημίσεων παιδικού παιχνιδιού προβάλλονται κατά παράβαση του νόμου 2251/94 για την προστασία του καταναλωτή.

«Παρά τη σαφή διάταξη του Νόμου 2251/94 για την προστασία του καταναλωτή, που απαγορεύει την προβολή από την τηλεόραση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, σε όλο το διάστημα των γιορτών, γίνονται συστηματικά παραβιάσεις», επισήμανε στο «Ρ» ο γενικός γραμματέας της ΕΚΠΟΙΖΩ Ηλίας Κοκουγιάννης. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ, που αφορά την προβολή διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών το Δεκέμβρη του 1998 και το πρώτο τετράμηνο του 1999. Το Δεκέμβρη του 1998, το 58,5% του συνόλου των διαφημίσεων προβαλλόταν παράνομα. Αντίστοιχα, το ποσοστό των παραβιάσεων έφτασε το 88,2% το Γενάρη του 1999, το ποσοστό ρεκόρ 95,3% το Φλεβάρη του 1999 και το 79,6% το Μάρτιο και τις αρχές Απρίλη του 1999. Μάλιστα, οι διαφημιστικές δαπάνες του Δεκέμβρη του 1998 έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δραχμές περίπου και αφορούσαν επί το πλείστον εισαγόμενα παιχνίδια, που διακινούνται από πολυεθνικές.

«Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο της καταστρατήγησης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή και ιδιαίτερα των παιδιών, που είναι οι πιο ευπαθείς δέκτες διαφημιστικών και μάλιστα τηλεοπτικών μηνυμάτων», επισήμανε ο Η. Κοκουγιάννης. Οπως υπογράμμισε, οι παραβιάσεις και φέτος, ειδικά την περίοδο των γιορτών, είναι πολλές. Ηδη, έχει κατατεθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά πέντε μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και των εταιριών που διαφημίζουν παιχνίδια στις απαγορευμένες ώρες κατά παράβαση του νόμου. Βεβαίως, η συνήθης έκβαση τέτοιων προσφυγών είναι η επιβολή χρηματικού προστίμου, το οποίο δεν ξεπερνάει τα υπερκέρδη, τόσο των καναλιών, όσο και των εταιριών από τις «παράνομες» διαφημίσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι παραβιάσεις. «Για το σταμάτημα του απαράδεκτου αυτού φαινομένου, απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα, υλοποιήσιμα και αποτελεσματικά μέτρα», τόνισε ο Η. Κοκουγιάννης.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
(διακρ.)Το «μιλένιουμ» του σκότους

«Τολμήσαμε και, τελικά, νικήσαμε», ανέκραξε πανευτυχής, για την επιτυχία του «μιλένιουμ», η υπουργός «μας» του Πολιτισμού, κυρία Ελισάβετ Παπαζώη.

Ο Παρθενώνας, και όλη η γύρω περιοχή της Ακρόπολης, με τους πέντε και πλέον χιλιάδες προβολείς, με τα εκατομμύρια λαμπιόνια και τα βεγγαλικά, έγινε, παγκοσμίως, το κέντρο αυτής της ανεπανάληπτης εκδήλωσης, που η επιτυχία της ξεπέρασε, λέει, κάθε προσδοκία των οργανωτών της (!!..).

Κατ' αρχήν, απορεί και αναρωτιέται κανείς, σε τι συνίσταται αυτή η... τόλμη, και ποια είναι η νίκη που κατήγαγε η «εκσυγχρονιστική», μας κυβέρνηση, με τα λαμπιόνια και τις τρακατρούκες. Εμείς, ο «απλός λαός», υπέστημεν απλώς όλον αυτό το ορυμαγδό των κρότων και των καπνών του πανηγυριώτικου ξεφαντώματος, χωρίς, τελικά, να καταλάβουμε αν εκστρατεύαμε, ως άλλοι Δον Κιχώτες, κατά κακών ανεμόμυλων, ή, απλώς, «ρίχναμε στο γάμο του Καραγκιόζη».

Προς τι, λοιπόν, αυτές οι τρακατρούκες και οι πανηγυρισμοί; Μήπως αυτός ο «πάντα ευκολόπιστος» λαός είδε να λύνονται, ξαφνικά και ως διά μαγείας, όλα του τα προβλήματα, να έτρεξε ασυγκράτητος - εκεί στο βράχο της Ακρόπολης, να εκφράσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του; Μήπως εκείνοι οι προνομιούχοι αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός «τους» ο κύριος Ανωμερίτης, έλυσε εκεί στις Βρυξέλλες όλα τους τα προβλήματα, και έτρεξαν περιχαρείς να «συνεορτάσουν» το μεγάλο γεγονός; Μήπως οι στρατιές των ανέργων, των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων είδαν, μέσα στην εκπληκτική φωταψία του "μιλένιουμ" τα οράματα και τις ελπίδες τους να γίνονται πραγματικότητα, και έσπευσαν κι αυτοί να εκφράσουν την αγαλλίασή τους;

Μήπως, άραγε, σε παγκόσμια κλίμακα, το ειδεχθές και απάνθρωπο Συνδικάτο του Εγκλήματος, (με την ευκαιρία της γέννησης του θείου βρέφους), γιορτάζει και αυτό και πανηγυρίζει, για την εξόντωση εκατομμυρίων βρεφών σε όλο τον πλανήτη, με το δολοφονικό «εμπάργκο» και τα «έξυπνα« όπλα του; ΄Η, μήπως, οι απανταχού της Γης φονιάδες των λαών χαίρονται που ανατράπηκε, επιτέλους, το σοσιαλιστικό καθεστώς στη Σοβιετική Ενωση, και απαλλάχτηκαν από την εφιάλτη που τους έκοβε τον ύπνο;

Ασφαλώς, τίποτα απ' όλα αυτά δε συμβαίνει. Ούτε χαίρονται, ούτε πανηγυρίζουν. Αντίθετα, μέσα στις μαύρες καρδιές τους φωλιάζει ο τρόμος και η αγωνία, για την τύχη του σάπιου και γερασμένου συστήματός τους. Πίσω απ' τους ξέφρενους πανηγυρισμούς και τη φωτοπλημμύρα του «μιλένιουμ» προσπαθούν να κρύψουν το φρικτό πρόσωπο της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» τους. Πίσω από τα δισεκατομμύρια τους προβολείς και τα πολύχρωμα λαμπιόνια προσπαθούν να καμουφλάρουν το σκοτάδι και το έρεβος, που στριφογυρίζει μέσα στα διεστραμμένα κρανία τους, που απεργάζονται τον όλεθρο της ανθρωπότητας.

Αλλά, δε θα το πετύχουν. Οι λαοί δεν ξεγελιούνται μ' αυτή την κάλπικη ευωχία του θεάματος (φάτε μάτια ψάρια...). Η ψεύτικη λάμψη απ' τις κροτίδες και τα βεγγαλικά του πανηγυριού δεν τους εντυπωσιάζει. Αυτοί κρατούν στα χέρια τους τον πυρσό της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στα καταχθόνια σχέδιά τους. Και ο πυρσός αυτός θα γίνει, σύντομα, κεραυνός και αστροπελέκι, που θα κάψει τις άνομες κεφαλές τους. Ο 21ος αιώνας, θα είναι ο αιώνας των λαών. Η πλάση δε θα ορφανέψει, και δε θα χαθεί για πάντα ο ήλιος, επειδή το θέλουν πενήντα ή εκατό αρρωστημένοι εγκέφαλοι. Ο αγώνας των αδικημένων όλης της Γης θα σβήσει τις φωτιές που ανάβουν οι Ηρόστρατοι, για να κάψουν τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων. Η ζωή θα τραβήξει ακάθεκτη το δρόμο της, και με τη δάδα της δικαιοσύνης αναμμένη θα φωτίσει την πορεία της ανθρωπότητας «προς τα ύψη» και το ανέσπερο φως το Σοσιαλισμού.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ