ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «καλεντάρι» του 2000 της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τι θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής και της γαλλικής προεδρίας. Η απασχόληση, ο «ευρωπαϊκός στρατός», η «θεσμική μεταρρύθμιση», η φορολογική εναρμόνιση

Στιγμιότυπο από πανευρωπαϊκή διαδήλωση κατά της ανεργίας, στο Λουξεμβούργο
Στιγμιότυπο από πανευρωπαϊκή διαδήλωση κατά της ανεργίας, στο Λουξεμβούργο
Το 2000 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη για την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν κρίνουμε από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των δυο προεδριών, της πορτογαλικής και της γαλλικής, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη χρονιά θα έχουμε την ένταση όλων τόσο των ιμπεριαλιστικών, όσο και των υπόλοιπων αντιδραστικών χαρακτηριστικών της. Αρκεί να παραθέσουμε τον κατάλογο των θεμάτων. Η «θεσμική μεταρρύθμιση», η δημιουργία του ευρωπαϊκού στρατού, η διεύρυνση προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, η φορολογική εναρμόνιση, η προώθηση των μέτρων της «Λευκής Βίβλου» για την απασχόληση, η δημιουργία του «ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης», οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι αυτά που θα απασχολήσουν τους «δεκαπέντε» αυτή τη χρονιά.

Ηδη από την 1η του Γενάρη την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέλαβε η Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες σε συνέντευξή του προσδιόρισε τις προτεραιότητες. Οπως έγινε γνωστό, το Μάρτη θα πραγματοποιηθεί μια ειδική Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της απασχόλησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις θέσεις της ΕΕ η προώθηση της απασχόλησης επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιέχονται στη «Λευκή Βίβλο». Το «μοίρασμα» της ανεργίας σε περισσότερους, η κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων, η αναπροσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (η κατεδάφιση δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων), η επέκταση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης θα παρουσιαστούν σαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

Ενα άλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας θα είναι η φορολογική εναρμόνιση. Η επιβολή ενιαίων φορολογικών συντελεστών είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ολοκλήρωση της ΕΕ. Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν ενιαίοι συντελεστές φορολογίας σ' όλα τα κράτη - μέλη, θα επιδιωχτεί μια εναρμόνιση η οποία θα θίξει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες -μέλη. Η βαθμιαία εναρμόνιση στη φορολογία θα αποστερήσει από τις χώρες - μέλη το φορολογικό όπλο με το οποίο αντιμετωπίζονται τα μείζονα οικονομικά προβλήματα. Αν, λοιπόν, αφαιρεθεί από τη δικαιοδοσία των χωρών - μελών η φορολογία, και αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών έχουν χάσει το δικαίωμα της άσκησης νομισματικής πολιτικής (την οποία ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τότε το μόνο μέσο άσκησης οικονομικής πολιτικής που απομένει για τις κυβερνήσεις θα είναι η εισοδηματική πολιτική, δηλαδή η μόνιμη, διαρκής και συνεχώς σκληρότερη λιτότητα για τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην ΕΕ. Ταυτόχρονα η φορολογική εναρμόνιση που επιχειρείται κυρίως από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ θα σημάνει τον αφοπλισμό των κρατών από το δικαίωμα να προστατεύουν την εγχώρια παραγωγή τους.

Η πορτογαλική προεδρία ενδιαφέρει άμεσα και την ελληνική κυβέρνηση, αφού κατά τη διάρκειά της θα κριθεί η αίτηση για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα υποβάλει την αίτηση στις αρχές Μάρτη, ενώ η τελική έγκρισή της θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η γαλλική προεδρία θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το μείζον θέμα της δημιουργίας του «ευρωπαϊκού στρατού», αλλά και την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη «θεσμική μεταρρύθμιση». Οσον αφορά στον «ευρωπαϊκό στρατό» η Γαλλία προωθεί ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στην ΕΕ και τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης που θα αναλαμβάνει αποστολές στην Ευρώπη και αλλού. Φυσικά αυτή η δύναμη θα λειτουργεί στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Θα κάνει δηλαδή τη «βρώμικη δουλιά» στην οποία δε θα ήθελαν πιθανόν να αναμειχθούν οι Αμερικανοί.

Οπως ορίστηκε στη Σύνοδο του Ελσίνκι, μέσα στο 2000 θα διεξαχθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη στην οποία θα συζητηθούν τα μέτρα για τη «θεσμική μεταρρύθμιση». Στα πλαίσια αυτής της Διάσκεψης θα συζητηθεί η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και της συγκρότησης των κοινοτικών οργάνων. Η αλλαγή στη στάθμιση των ψήφων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η κατάργηση του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα, η μείωση του αριθμού των Κοινοτικών επιτρόπων, η αρχή της «ευελιξίας» είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει στην ενίσχυση των μεγάλων χωρών - μελών της ΕΕ, με τη δημιουργία ενός πανίσχυρου διευθυντηρίου, ενώ θα αποδυναμώσει τις μικρές χώρες - μέλη, με τη μετατροπή τους σε «δορυφόρους» των μεγάλων.

Συνολικά το 2000 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν την κυριαρχία τους τόσο την ταξική εντός των κρατών - μελών όσο και στο διεθνή περίγυρο. Οι σχεδιαζόμενες εξελίξεις συνιστούν μια πρόσθετη πρόκληση για τους εργαζόμενους, τους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης θα είναι και το πρόκριμα για τις γενικότερες ανακατατάξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η ανεργία κόλλησε στο 9,8% στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ»

Η ανεργία στις χώρες της «Ζώνης του ΕΥΡΩ» συνεχίζει να βρίσκεται στο ύψος της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, το ποσοστό της ανεργίας τον περασμένο Νοέμβρη παρέμεινε στο 9,8%. Τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν το Λουξεμβούργο (2,6%) και η Ολλανδία (2,8%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να έχει η Ισπανία (15,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, συνεχίζει να παραμένει υψηλότατο το ποσοστό ανεργίας των νέων σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Το Νοέμβρη του '99 το γενικό ποσοστό ήταν στο 20,8%, ενώ στις χώρες της «Ζώνης» το ποσοστό ήταν 19,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες κάτω των 25 ετών έχει η Ιταλία με 30%!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον ίδιο μήνα, το Νοέμβρη 1999, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία ήταν 4,6% και στις Ηνωμένες Πολιτείες 4,1%.

Η Eurostat εκτιμά ότι στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνεργοι γυναίκες και άνδρες.

Ομως οι αριθμοί της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν έχουν αμφισβητηθεί κατ' επανάληψη, όχι τόσο για την ακρίβεια των στοιχείων της ίδιας της υπηρεσίας, όσο για τα στοιχεία που δίνουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, τα πλέον αναξιόπιστα στοιχεία δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου η Ελλάδα λείπει μονίμως από τους σχετικούς πίνακες. Μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 1998, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό της ανεργίας ήταν 11,3%.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η ανεργία, ακόμη και μετά τις λογιστικές αλχημείες, παραμένει σε επίπεδο που ανησυχεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Για το λόγο αυτό οι «δεκαπέντε» αποφάσισαν να συζητήσουν και πάλι το θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα στις 26 Μάρτη. Δεδομένου ότι έχουν αποφασίσει πως δε θα δώσουν ούτε ένα ΕΥΡΩ για τη δράση κατά της ανεργίας (όλα τα κονδύλια θα δοθούν από τα κράτη - μέλη), οι αποφάσεις τους θα κινηθούν προς την εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου».

Γαλλοβρετανικός πόλεμος για τις «τρελές αγελάδες»

Η Κομισιόν έστειλε στο Ευρωδικαστήριο τη Γαλλία για τη διατήρηση του εμπάργκο

Συνεχίζεται το σίριαλ των «τρελών αγελάδων», που έχει μετατραπεί σε γαλλοβρετανικό πόλεμο, αφού η κυβέρνηση της Γαλλίας αρνείται να άρει το εμπάργκο για τις εισαγωγές βρετανικού βοδινού. Πίσω από τη γαλλική άρνηση διακρίνει κανείς τον αδυσώπητο οικονομικό ανταγωνισμό. Υπάρχει όμως μια ακόμη σημαντική παράμετρος που αφορά στη δημόσια υγεία των καταναλωτών σ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο κίνδυνος αποτυπώνεται και στη γαλλική απαίτηση να γίνει πλήρης έλεγχος για το αν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το εμπάργκο στο βρετανικό βοδινό. Η έλλειψη επαρκών αποδείξεων για την καταλληλότητα του βρετανικού βοδινού δείχνει με τι κριτήρια αποφασίστηκε η άρση του εμπάργκο από τα κοινοτικά όργανα, τα οποία μέτρησαν περισσότερο τις πιέσεις της κυβέρνησης Μπλερ από την υγεία και τη ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προχτές προσφυγή κατά της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν αίρει το εμπάργκο κατά του βρετανικού βοδινού, ανακοίνωσε Ευρωπαίος εκπρόσωπος. Η Επιτροπή μεταβίβασε όλο το φάκελο, ο οποίος είναι «πολύ ογκώδης με 14 παραρτήματα», στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Ενα φορτηγάκι, που κάνει το δρομολόγιο μεταξύ Βρυξελλών και Λουξεμβούργου, έφυγε από τη βελγική πρωτεύουσα στις αρχές του απογεύματος, για να μεταφέρει όλα τα έγγραφα που έχουν ετοιμάσει οι δικαστικές υπηρεσίες της Επιτροπής. Η προσφυγή αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι το τελευταίο μέσο που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή για να υποχρεώσει τη γαλλική κυβέρνηση να άρει το εμπάργκο που εξακολουθεί να διατηρεί κατά του βρετανικού βοδινού. Η διαδικασία αυτή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαρκεί εν γένει δυο έτη, αν δεν παραπεμφθεί σε άλλο σώμα. Αν καταδικαστεί η Γαλλία, οι Βρυξέλλες μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν, πάντα διά της δικαστικής οδού, να της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, όπως έχει ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ