ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυλαία εκπτώσεων από τη Δευτέρα

Οσοι  πραγματοποιούν παράνομες προεκπτώσεις απειλούνται με πρόστιμο μέχρι και 3% επί του ετήσιου τζίρου. Οδηγίες της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας προς τους καταναλωτές

Τη Δευτέρα 10 Γενάρη ξεκινούν επισήμως οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, που σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση θα λήξουν στις 28 Φλεβάρη. Φέτος για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια οι εκπτώσεις ορίζονται με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο οποίος επαναφέρει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης τον καθορισμό της έναρξης και λήξης των εκπτώσεων, αφαιρώντας την αρμοδιότητα αυτή από τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους. Παράλληλα, προβλέπεται η επιβολή προστίμου μέχρι και 3% επί του ετήσιου τζίρου σε όσους πραγματοποιούν παράνομες προεκπτώσεις, πράγμα το οποίο - όπως παρατηρούν οι έμποροι -περιόρισε φέτος σε αξιοσημείωτο βαθμό το φαινόμενο αυτό.

Στο μεταξύ οι έμποροι είναι ακόμα «παγωμένοι» από την περίοδο των γιορτών, που δεν αποδείχτηκαν ελπιδοφόρες για τον τζίρο των καταστημάτων, αφού τα λαϊκά εισοδήματα δεν μπόρεσαν για άλλη μια χρονιά να αναθερμάνουν την αγορά. Η πτώση του τζίρου έφτασε το 20% στη θεσσαλονίκη και στην Αθήνα οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου 10%-20%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά τις φετινές γιορτές μέχρι και 25%-30%, όπως για παράδειγμα στη Ν. Ιωνία, μια κατ' εξοχήν εμπορική συνοικία οι πελάτες της οποίας προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τις γύρω σεισμόπληκτες περιοχές. Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας Δ. Καψάμπελης, η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε γύρω στο 10% σε είδη δώρων και έφτασε και το 30% σε είδη ένδυσης - υπόδησης, καθώς ο κόσμος πια, γνωρίζοντας ότι οι εκπτώσεις ξεκινούν αμέσως με τη λήξη της γιορταστικής περιόδου, άφησε πολλές από τις αγορές του για τότε. Οι έμποροι, σημειώνει ο ίδιος, ελπίζουν σε μια έστω και προσωρινή, τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, σχετική κίνηση, προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον ένα μέρος των απωλειών που είχαν το προηγούμενο διάστημα.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας

Την προσοχή των καταναλωτών που θα πραγματοποιήσουν αγορές κατά την περίοδο των εκπτώσεων εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι το κίνητρο για την αναθέρμανση της αγοράς, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά πτώσης του τζίρου, δεν είναι τα δελεαστικά ποσοστά εκπτώσεων. Αυτό, σημειώνει, που θα μπορούσε να αναθερμάνει την αγορά είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των καταναλωτών από τα οποία εξαρτάται η κίνηση στην αγορά. Η κατάσταση, συμπληρώνει, που μαστίζει την αγορά οφείλεται κύρια στο οξυμένο οικονομικό πρόβλημα που διέρχεται το μέσο νοικοκυριό.

Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές τα εξής:

  • Να συγκρίνουν τις τιμές και την ποιότητα.
  • Να αποφεύγουν τη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
  • Αρκετά καταστήματα και πολυκαταστήματα διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη. Αυτό δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με άλλα καταστήματα.
  • Να ενημερώνονται εάν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών κατά τη διάρκεια εκπτώσεων.
  • Πριν αγοράσει κανείς είδη με δόσεις να ζητάει πλήρη ενημέρωση (μηνιαία δόση, ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, σύνολο δόσεων, τιμή μετρητοίς κλπ.).
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Και νέες δουλιές στον Ταβουλάρη από το Πολεμικό Ναυτικό

Και ενώ  τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σκόπιμα οδηγούνται στην απαξίωση,  τα ναυπηγεία του Ταβουλάρη παίρνουν  τη μία δουλιά μετά την  άλλη

Νέα δουλιά, ύψους 190 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου, ανέθεσε η κυβέρνηση στον Ν. Ταβουλάρη ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, παραδίδοντάς του τη δεύτερη συνεχόμενη (ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη) παραγγελία του Πολεμικού Ναυτικού. Να σημειωθεί ότι πέρα από αυτή την παραγγελία, υπάρχει πρόβλεψη (option) για άλλες τέσσερις επιπλέον πυραυλακάτους. Ετσι τη στιγμή που αναθέτονται παραγγελίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που τελούν ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο, το πρόγραμμα των παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει μόνο ως εξαγγελίες, μόνο και μόνο για να επέλθει η απαξίωσή τους και να «δικαιολογηθεί» το μελλοντικό ξεπούλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Η υπογραφή της νέας ανάθεσης εργασιών στον Ν. Ταβουλάρη έγινε στα γραφεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου και Δ. Αποστολάκη , καθώς και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εν μέσω αναφορών για τα οφέλη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έπλεξε το εγκώμιο του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, επισημαίνοντας ότι πρέπει «το μέλλον αυτών των ναυπηγείων να είναι πλέον εγγυημένο».

Και ενώ - σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας - τα ναυπηγεία που χαρίστηκαν στον Ταβουλάρη πρέπει να έχουν «εγγυημένο μέλλον» από τις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού, τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οδηγούνται συστηματικά στην απαξίωση, προκειμένου σε εύθετο χρόνο (μετά τις εκλογές) να ξεπουληθούν . Ηδη για το περασμένο οικονομικό έτος υπολογίζεται να έχουν ζημιά άνω των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών. Προβλέψεις για ζημιές του ίδιου μεγέθους και για το 2000 έκανε πρόσφατα και ο νεοδιοριζόμενος στο μάνατζμεντ του ναυπηγείου, Σ. Εμμανουήλ.

Η νέα ανάθεση του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αφορά τη ναυπήγηση τριών (3) νέων πυραυλακάτων με πρόβλεψη (OPTION) μέχρι τεσσάρων (4) επιπλέον και τη ναυπήγηση ενός πετρελαιοφόρου. Το συνολικό ύψος του προγράμματος για τις πυραυλακάτους ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, ενώ το συνολικό ύψος του προγράμματος για το πετρελαιοφόρο ανέρχεται σε 39 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές. Η πρώτη πυραυλάκατος θα παραδοθεί σε 44 μήνες και η τελευταία σε 56 μήνες, ενώ το πετρελαιοφόρο θα παραδοθεί σε 33 μήνες.

«ΙΟΣ 2000»
Προβλήματα στις ταμειακές μηχανές

Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις του προβλήματος 2000 στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι ο «ιός 2000», ενώ δε φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών και οικιακών συσκευών, χτύπησε τις ταμειακές μηχανές, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους και στο καταναλωτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΚΑ αναφέρουν ότι κατά την αλλαγή του χρόνου οι ταμειακές μηχανές εμφανίζουν είτε ως έτος το 1900, είτε δεν εμφανίζουν καθόλου έτος ή εμφανίζουν μηδενικά στη θέση του έτους.

Πολλοί κάτοχοι ταμειακών μηχανών που αντιμετώπισαν τα προβλήματα αυτά απευθύνθηκαν στους προμηθευτές τους για να πάρουν την απάντηση ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες και οι προμηθευτές των μηχανών δεν αποδέχονται καμία ευθύνη για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και προτείνουν αντικατάσταση των μηχανών με δαπάνη των αγοραστών!

Σχετικά με τη στάση αυτή των προμηθευτών, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.2251/94, ο προμηθευτής διαρκών καταναλωτικών αγαθών «οφείλει να εξασφαλίζει τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών, για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια ζωής τους» και σε κάθε περίπτωση ευθύνεται ο προμηθευτής για τα πραγματικά ελαττώματα του προϊόντος.

Συνεπώς και σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις του νόμου για την προστασία των καταναλωτών, οι προμηθευτές των ταμειακών μηχανών έχουν υποχρέωση να επισκευάσουν τα ελαττώματα των μηχανών τους και εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να τις αντικαταστήσουν. Το ΚΕΠΚΑ έχει επίσης ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αναγνωρίζεται φορολογικά η εγκυρότητα των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ελαττωματικές ταμειακές μηχανές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2000
Εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 248,5 δισ. δρχ.

Χρηματοδοτήσεις ύψους 248,5 δισ. δρχ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2000, εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου:

  • Το συνολικό ύψος χρηματοδοτήσεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 2.440 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 1.990 δισ. δρχ. θα διατεθούν για τις συγχρηματοδοτούμενες από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία επενδύσεις και τα υπόλοιπα 450 δισ. δρχ. για τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.
  • Βασικός στόχος του ΠΔΕ του 2000 είναι η ολοκλήρωση των επενδύσεων του Β` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της περιόδου 1994 - 1999, για τις οποίες έχει ληφθεί παράταση δύο ετών.

Σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής που παρατίθεται, από τα 248,5 δισ. δρχ., 57,8 δισ. θα διατεθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ (μεγάλα έργα), 36,7 δισ. δρχ. στο υπουργείο Παιδείας, 28,1 δισ. στο υπουργείο Γεωργίας, 25,2 δισ. δρχ. στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, 23,4 δισ. στο υπουργείο Εσωτερικών, 21.7 δισ. στο υπουργείο Ανάπτυξης, 18,4 δισ. δρχ. στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, ενώ από 1 δισ. δρχ. θα διατεθούν στις περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη που θα λάβει 2 δισ. δρχ. και Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο που θα λάβουν από 210, 310 και 600 εκατ. δρχ. αντίστοιχα.

Στο ΧΑΑ και η μετοχή του Χρηματιστηρίου

Την εισαγωγή της μετοχής του Χρηματιστηρίου στο... Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφασίστηκε - μεταξύ άλλων - η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της εταιρίας συμμετοχών «Ελληνικό Χρηματιστήριο», στην οποία υπάγεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς και οι υπόλοιπες θυγατρικές του εταιρίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκχωρήσει το 51% των μετοχών του Χρηματιστηρίου σε «θεσμικούς επενδυτές», στα μεγάλα δηλαδή χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Ασφαλιστικών Ταμείων και η ίδια διατηρεί το μειοψηφικό 49% των μετοχών.

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εικοσαετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 6,5% ετησίως, θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Γενάρη 2000 με στόχο την είσπραξη ποσού 200 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επανεκδόσεις του ίδιου ομολόγου θα γίνονται σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους.

Ημερομηνία έκδοσης θα είναι η 22 Οκτώβρη 1999 και ημερομηνία διακανονισμού η Παρασκευή 14 Γενάρη 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ