ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχείς παρεμβάσεις Κλίντον

Ο Μ.Κλίντον σε κατ'ιδίαν συζήτηση με τον Ε.Μπάρακ

Associated Press

Ο Μ.Κλίντον σε κατ'ιδίαν συζήτηση με τον Ε.Μπάρακ
ΣΕΠΕΡΝΤΣΤΑΟΥΝ.- Η «απογοήτευση» κυριαρχεί στις συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας με αμερικανική μεσολάβηση, που μοιάζουν, σύμφωνα με δηλώσεις όλων των πλευρών και διπλωματικούς παρατηρητές, να πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο», παρά τις διαρκείς (τρεις έως χτες, αναμενόταν και νέα) παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για να τις «διασώσει». Πρόκειται, είπε ο ίδιος, «για μια σκληρή διαπραγμάτευση».

Η «κρίση» αναμένεται να ενταθεί, καθώς σήμερα φθάνει στη Δυτική Βιρτζίνια οΑμος Γιαρόν, Ισραηλινός διευθυντής των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Jerusalem Post» (7/1), να ζητήσει από την αμερικανική πλευρά δωρεάν «βοήθεια» σε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 17 δισ. δολαρίων, ως προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία...

Την Πέμπτη ο Κλίντον έκανε την τρίτη του εμφάνιση στις συνομιλίες, προσπαθώντας να «άρει το αδιέξοδο», κάτι όμως που δε συνέβη. Η μεν ισραηλινή πλευρά διαμήνυσε, μέσω «διαρροής» σε ισραηλινά ΜΜΕ, ότι «οι Σύροι δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα», ενώ από τη συριακή πλευρά αξιωματούχος είπε δίχως περιστροφές ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε κρίση».

Η απεσταλμένη του «Associated Press» στη Σέπερντσταουν ανέφερε χτες ότι δεν υπήρξε η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών των δύο αντιπροσωπειών για θέματα ασφαλείας. Ο Κλίντον είχε την Πέμπτη συναντήσεις ξεχωριστά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ και τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα, αλλά απέφυγε να καλέσει για νέα τριμερή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για «εποικοδομητικές» και «προφανώς ουσιώδεις» συνομιλίες, προσθέτοντας πως «τόσο ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) όσο και ο υπουργός Εξωτερικών (της Συρίας) είναι δεσμευμένοι σ' αυτές». Πηγές της συριακής αντιπροσωπείας έλεγαν χτες ότι υπάρχει πιθανότητα τριμερούς συνάντησης, κάτι που ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε.

Το βασικότερο «πρόβλημα» για τις συνομιλίες παραμένει το συριακό αίτημα να υπάρξει συνάντηση για να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των Υψωμάτων του Γκολάν, που το Ισραήλ κατέχει από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Οι Ισραηλινοί από πλευράς τους επιμένουν στους «όρους» μιας «ειρήνης» στην περιοχή, καθώς και στην εγκατάσταση νέων αμυντικών συστημάτων «έγκαιρης προειδοποίησης».

Χτες η συριακή πλευρά μιλούσε εμμέσως πλην σαφώς για την πραγμάτωση των «φόβων» της: Η εφημερίδα «Al-Thawra» έγραψε ότι «όταν το Ισραήλ εμποδίζει το έργο της επιτροπής για τα σύνορα... αυτό σημαίνει ότι επιχειρεί έναν τακτικό ελιγμό, που σημαίνει ότι δεν έχει σοβαρή πρόθεση επίτευξης ειρήνης... Η ισραηλινή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τις εμμονές της σε θέματα ασφαλείας και να συνειδητοποιήσει ότι το ίδιο το Ισραήλ συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων (χωρών) στην περιοχή και ότι αποτελεί πηγή έντασης στην περιοχή, όχι το αντίστροφο».

Προ του διαφαινόμενου αδιεξόδου, η αμερικανική διπλωματία έμοιαζε να μελετά «εναλλακτικούς τρόπους» προώθησης των συνομιλιών: Σύμφωνα με πληροφορίες η Μαντλίν Ολμπράιτ ζήτησε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σκαρώσουν ένα «έγγραφο εργασίας» που θα περιγράφει μια «συμφωνία -πλαίσιο». Και αυτό διότι, όπως... εξήγησε διαφωτιστικά ο Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥπΕξ, οι συνομιλίες διεξάγονται «απογοητευτικά αργά» (!).

Ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες παραδέχτηκαν (ανώνυμα, βέβαια) ότι φαίνεται σαν οι Ισραηλινοί να «δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης» τεχνητά, επιδιώκοντας ανταλλάγματα ή ακόμη και την «αποτυχία» των συνομιλιών, αλλά μέλη της ισραηλίτικης αντιπροσωπείας αντέτειναν ότι τα προβλήματα είναι «υπαρκτά». Το ζήτημα, έλεγε Ισραηλινός διπλωμάτης, είναι «ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».

Ο Ουίλιαμ Κουάντ, σύμβουλος του Τζίμι Κάρτερ στις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, το 1978, δήλωσε ότι η παρουσία του Κλίντον είναι «απαραίτητη» για την «επιτυχία» των συνομιλιών. «Αν ο Κλίντον θέλει να επιτύχει, θα πρέπει να έχει επεισοδιακή ανάμειξη, αλλά είναι εκεί συνεχώς. Ο Κάρτερ ήταν εκεί και τις 13 ημέρες των συνομιλιών (του Καμπ Ντέιβιντ)... Οι Ισραηλινοί και οι Σύροι δε θέλουν να διαπραγματεύονται με υφυπουργούς. Αν ο Μπαράκ πρέπει να πει ότι θα αποσυρθεί, θέλει ο Κλίντον να είναι παρών», είπε.

Στο μεταξύ στο Ισραήλ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπαράκ επειδή «άφησε να διαρρεύσει το ότι ζητά προηγμένο αμυντικό εξοπλισμό», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση Μπαράκ κάνει αβάσιμες υποσχέσεις».

Ενώ ο Μπαράκ δήλωσε πως προτίθεται να κάνει δημοψήφισμα πριν εγκρίνει την απόσυρση από τα Υψώματα του Γκολάν, κάτι που μέλη της κυβέρνησής του έμοιαζαν να απορρίπτουν.

Βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι α) η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα Υψώματα του Γκολάν, β) η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» από τη Συρία, γ) η εξασφάλιση της πρόσβασης του Ισραήλ σε υδάτινους πόρους και δ) μια συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για την απόσυρση από την κατεχόμενη ζώνη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Διαφωνίες» για την εκτέλεση Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο μεγαλύτερος σύμμαχός του στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διαφώνησαν χθες δημόσια στο θέμα της εκτέλεσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ηγέτης του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, Μπαχτσελί, δήλωσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Οσμάνιγε της νότιας Τουρκίας πως υποστηρίζει τη θανατική ποινή σε βάρος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και δεν δέχεται τις προειδοποιήσεις ότι μια εκτέλεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο αυτονομιστής δολοφόνος καταδικάστηκε σε θάνατο από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο όνομα του τουρκικού λαού», τόνισε ο Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Ο Μπαχτσελί, αναπληρωτής πρωθυπουργός, επιτέθηκε επίσης εναντίον όσων συσχετίζουν το μέλλον της Τουρκίας με την τύχη του Οτσαλάν.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ωστόσο, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει το κόστος της εκτέλεσης Οτσαλάν κι εξέφρασε «φόβους ότι η εκτέλεσή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει την Αγκυρα ότι ενδεχόμενη εκτέλεση του Οτσαλάν θα έχει «αρνητικές» συνέπειες, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα σημάνει την επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών του PKK.

Ο Ετσεβίτ, ο Μπαχτσελί και ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο τρίτος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα συναντηθούν την 12η Ιανουαρίου (την προσεχή Τετάρτη, δηλαδή) για να συζητήσουν εάν θα περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της προσφυγής του Οτσαλάν πριν στείλουν στο κοινοβούλιο για επικύρωση την απόφαση της θανατικής ποινής.

Ο ίδιος ο Οτσαλάν μίλησε για κίνδυνο «τραγωδίας» στην Τουρκία, αν δε «ρυθμιστεί» το κουρδικό ζήτημα. Ο ηγέτης του PKK σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι «δεν το εύχομαι, αλλά αν δε βρεθεί μια λύση, θα μπορούσε να προκληθεί μια τραγωδία. Το PKK μπορεί να εξοντωθεί, αλλά αυτό δε θα ρύθμιζε το κουρδικό ζήτημα. Και, σε κάθε περίπτωση, το PKK δεν έχει τελειώσει». Ο Οτσαλάν απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα αιτήματα του κουρδικού λαού αντί να διαπληκτίζονται σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να τον εκτελέσουν. «Αντί για μια συζήτηση πάνω στο βασικό ζήτημα, το πρόβλημα έχει περιοριστεί στο: θα τον κρεμάσουμε ή όχι. Συγκάλεσαν μάλιστα και σύνοδο κορυφής σχετικά με την τύχη μου», πρόσθεσε.

Σε διακήρυξήη του, η οποία δημοσιεύτηκε από τη φιλοκουρδική εφημερίδα Οζγκούρ Μπακίς, το ΡΚΚ ανέφερε πως η εκτέλεση Οτσαλάν θα «σαμποτάρει» τις προσπάθειες για ειρήνη, προσθέτοντας ότι «η κουρδική εκδίκηση θα είναι η απάντηση».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ

ΜΑΝΙΛΑ .-

Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε περιοχή των βορείων Φιλιππίνων χτες το πρωί, χωρίς να αναφερθούν θύματα τις πρώτες ώρες μετά τη δόνηση.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Μανίλα, ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη Μπολινάο της επαρχίας Πανγκασινάν, σε απόσταση 234 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις πόλεις Σάντα Κρους και Ιμπα της επαρχίας Ζαμπάλες και στο Πασάι Σίτι, στη Μανίλα.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση θεωρείται μετασεισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Μανίλα και άλλες βόρειες περιοχές στις 12 Δεκέμβρη. Πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε εκείνη τη δόνηση και τριάντα είχαν τραυματιστεί.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε ιλιγγιώδη ύψη η ανεργία

ΣΟΦΙΑ.-

Η εκτίμηση του Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας στη βαλκανική χώρα, η οποία βρίσκεται - όπως το θέτουν δυτικοί αναλυτές - «σε διαδικασία μετάβασης» της οικονομίας της από το σοσιαλιστικό στο καπιταλιστικό μοντέλο, φθάνει το 17%.

Το Στατιστικό Ινστιτούτο σημείωσε μάλιστα ότι είναι «ιδιαίτερα μεγάλο» το ποσοστό των ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 15-24 χρόνων, δηλαδή την πιο ενεργό του εργασιακού δυναμικού της χώρας.

Η κατάσταση, όμως, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, είναι πολύ χειρότερη, με την ανεργία να φθάνει το 30% και σε ορισμένες περιοχές το 80%, καθώς η κυβέρνηση του Ιβάν Κοστόφ, προκειμένου να γίνει αρεστή στα δυτικά πολιτικά φόρα και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς - στο δανεισμό από τους οποίους βασίζεται για την πολιτική της επιβίωση - προβαίνει σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις...

ΓΑΛΛΙΑ
Κι άλλες πετρελαιοκηλίδες ...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Περίπου ένα μήνα μετά το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Ερικα» στα ανοιχτά της Βρετάνης, νέες πετρελαιοκηλίδες εμφανίστηκαν χτες και πάλι στις ακτές της δυτικής Γαλλίας.

Σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο», στις παραλίες των περιοχών, Βαντέ και Μορμπιάν, εμφανίστηκαν και πάλι πετρελαιοκηλίδες που προκλήθηκαν από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Ερικα». Επιπλέον, οι νομαρχιακές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως κηλίδες μαζούτ εμφανίστηκαν στις παραλίες Μπελ Ιλ και Καρνάκ, και ακόμα μεγαλύτερες, δεκάδων κιλών, στο Γκιντέλ, το Πορτ - Λουί και το Πορτ - Ναβαλό, στον κόλπο του Μορμπιάν. Μάλιστα, οι τοπικές πηγές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός πως πολλές από τις κηλίδες απορροφούνται από την άμμο, πράγμα που κάνει δυσκολότερο το έργο καθαρισμού των ακτών.

Το ίδιο 24ωρο, η γαλλική Εταιρία Προστασίας των Πτηνών ανακοίνωσε πως εξαιτίας του ναυαγίου του πετρελαιοφόρου «Ερικα» έχουν πληγεί περισσότερα από 300.000 πτηνά, που ανήκουν σε εξήντα είδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ