Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Διαφωνίες» για την εκτέλεση Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο μεγαλύτερος σύμμαχός του στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διαφώνησαν χθες δημόσια στο θέμα της εκτέλεσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο ηγέτης του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, Μπαχτσελί, δήλωσε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Οσμάνιγε της νότιας Τουρκίας πως υποστηρίζει τη θανατική ποινή σε βάρος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και δεν δέχεται τις προειδοποιήσεις ότι μια εκτέλεση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο αυτονομιστής δολοφόνος καταδικάστηκε σε θάνατο από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο όνομα του τουρκικού λαού», τόνισε ο Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Ο Μπαχτσελί, αναπληρωτής πρωθυπουργός, επιτέθηκε επίσης εναντίον όσων συσχετίζουν το μέλλον της Τουρκίας με την τύχη του Οτσαλάν.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ωστόσο, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκτιμήσει το κόστος της εκτέλεσης Οτσαλάν κι εξέφρασε «φόβους ότι η εκτέλεσή του μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προειδοποιήσει την Αγκυρα ότι ενδεχόμενη εκτέλεση του Οτσαλάν θα έχει «αρνητικές» συνέπειες, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα σημάνει την επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών του PKK.

Ο Ετσεβίτ, ο Μπαχτσελί και ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο τρίτος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα συναντηθούν την 12η Ιανουαρίου (την προσεχή Τετάρτη, δηλαδή) για να συζητήσουν εάν θα περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της προσφυγής του Οτσαλάν πριν στείλουν στο κοινοβούλιο για επικύρωση την απόφαση της θανατικής ποινής.

Ο ίδιος ο Οτσαλάν μίλησε για κίνδυνο «τραγωδίας» στην Τουρκία, αν δε «ρυθμιστεί» το κουρδικό ζήτημα. Ο ηγέτης του PKK σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι «δεν το εύχομαι, αλλά αν δε βρεθεί μια λύση, θα μπορούσε να προκληθεί μια τραγωδία. Το PKK μπορεί να εξοντωθεί, αλλά αυτό δε θα ρύθμιζε το κουρδικό ζήτημα. Και, σε κάθε περίπτωση, το PKK δεν έχει τελειώσει». Ο Οτσαλάν απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα αιτήματα του κουρδικού λαού αντί να διαπληκτίζονται σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να τον εκτελέσουν. «Αντί για μια συζήτηση πάνω στο βασικό ζήτημα, το πρόβλημα έχει περιοριστεί στο: θα τον κρεμάσουμε ή όχι. Συγκάλεσαν μάλιστα και σύνοδο κορυφής σχετικά με την τύχη μου», πρόσθεσε.

Σε διακήρυξήη του, η οποία δημοσιεύτηκε από τη φιλοκουρδική εφημερίδα Οζγκούρ Μπακίς, το ΡΚΚ ανέφερε πως η εκτέλεση Οτσαλάν θα «σαμποτάρει» τις προσπάθειες για ειρήνη, προσθέτοντας ότι «η κουρδική εκδίκηση θα είναι η απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ