Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προβλήματα υποδομής στο ρωσικό στρατό

Ρωσικό τανκ έξω από την περιοχή του Γκρόζνι

Associated Press

Ρωσικό τανκ έξω από την περιοχή του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπεύθυνος για την Τσετσενία αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Νικολάι Κόσμαν ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός και εκτελών χρέη Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε απόφαση για «τη χορήγηση χρηματικών, τεχνικών και υλικών μέσων» για την Τσετσενία. Σύμφωνα με τον Κόσμαν, στις απελευθερωμένες περιοχές η νέα εξουσία αντιμετωπίζει πάρα πολλές καταστροφές στην υποδομή, ειδικότερα στο Ουρούς-Μαρτάν, στο Σάλι και το Ατσχόι-Μαρτάν. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη χτεσινή εφημερίδα «Ιζβέστια», όλες οι πηγές, εκτός από την ομοσπονδιακή διοίκηση, παραδέχονται το γεγονός ότι τσετσενικοί σχηματισμοί κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν τα χωριά Αλχάν-Καλού και Αλχάν-Γιουρτ. Δεν επιβεβαιώνεται επίσης η πληροφορία ότι το Σάλι και η περιοχή Νοζάι-Γιουρτ ελέγχονται από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Στο Γκρόζνι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα. Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, τα ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν χτες τα νότια προάστια της κατοικημένης περιοχής Βέντενο, η οποία θεωρείται το προπύργιο των Τσετσένων μαχητών στο ορεινό τμήμα της Τσετσενίας. Ο Μπορίς Γιέλτσιν, από τη Βηθλεέμ, όπου συμμετείχε στις γιορταστικές εκδηλώσεις της χιλιετίας, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία θα διαρκέσει ακόμα δυο μήνες και μετά στη Δημοκρατία «θα έρθει η ειρήνη και θα ανυψωθεί η ρωσική σημαία». Παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι προς όφελος του Πούτιν να τελειώσει ο πόλεμος ακριβώς ύστερα από δυο μήνες, στο αποκορύφωμα δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα.

Από την άλλη μεριά, ο Τσετσένος Πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για τριήμερη εκεχειρία, από 8 έως 11 Γενάρη, ώστε να μπορέσουν Ρώσοι και διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν το πολιορκημένο Γκρόζνι και να εξετάσουν τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, αναφερόμενο σε δήλωση του Μασχάντοφ που δόθηκε στη δημοσιότητα στη γειτονική Γεωργία. Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα μπορέσουν έτσι να εξετάσουν «αποδείξεις ότι η ρωσική πλευρά χρησιμοποίησε χημικά όπλα στο Γκρόζνι». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στην εκστρατεία της εναντίον των Τσετσένων ανταρτών, τους οποίους κατηγορεί για «διεθνή τρομοκρατία».

Επιστροφή προσφύγων

Περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην Τσετσενία σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, τα οποία επικαλέστηκε το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «Εχει αρχίσει ένα μεγάλο κύμα επιστροφής προσφύγων στην Τσετσενία από την Ινγκουσετία», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής Βλαντίμιρ Καλαμάνοφ. Σύμφωνα με τον Καλαμάνοφ, 1.000 - 1.500 πρόσφυγες αναχωρούν καθημερινά από την Ινγκουσετία για την Τσετσενία. Ο Καλαμάνοφ υπολογίζει σε 190.000 τους Τσετσένους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ινγκουσετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ