ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος των δουλεμπόρων

Εξι μετανάστες πλήρωσαν χτες και με τη ζωή τους - είχαν, ήδη, πληρώσει τα 1.000 δολάρια για την ταρίφα μεταφοράς -  το όνειρό τους για απόδραση σ' έναν παράδεισο, που επανειλημένα έχει αποδειχθεί κόλαση

Αφορμή για να έρθει ξανά στην επιφάνεια το μέγεθος της επιχείρησης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, στάθηκε το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στην Κομοτηνή, που στοίχισε τη ζωή 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη Ιρακινών μεταναστών, από τους περίπου 65 που μεταφέρονταν στοιβαγμένοι σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εβρου, μέσα στο 1999, εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας περισσότεροι από 15.000 λαθρομετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 1998. Πολλές φορές, όμως, ο δρόμος προς την ελευθερία και τη λύτρωση για τους απελπισμένους λαθρομετανάστες οδηγεί στο θάνατο και τον τραυματισμό, τη σύλληψη, την ταλαιπωρία και την απέλαση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τα οποία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 45 τραυματίστηκαν στα ναρκοπέδια του Εβρου, που αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τους πνιγμούς στα άγρια νερά του ποταμού.

Χθες άλλοι 6 άνθρωποι προστέθηκαν στο μακάβριο θανατηφόρο κατάλογο και ένας ακόμη χαροπαλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Το τραγικό γεγονός συνέβη χθες στις 4.45 το πρωί στο 4ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Παγουρίου - Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης, όταν το φορτηγό με το ρυμουλκούμενο όχημα που τους μετέφερε, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, βγήκε από την πορεία του, ανατράπηκε και καρφώθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν 6 νεκροί και 28 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους ελαφρά χτυπημένοι, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Οι υπόλοιποι 30 λαθρομετανάστες κρατούνται στην Ασφάλεια Κομοτηνής.

Το ΔΧ φορτηγό με ρυμουλκούμενο όχημα είναι ιδιοκτησίας του Ράπτη Νικολάου και, σύμφωνα με δήλωσή του, είχε κλαπεί από την οδό Πρωταγόρα στην Κομοτηνή, όπου ήταν σταθμευμένο, το προηγούμενο βράδυ.

Αναζητείται ο οδηγός του οχήματος, ηλικίας 25-30 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αφού έκλεψε το φορτηγό, παρέλαβε από περιοχή των συνόρων του Εβρου άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών για να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, έναντι περίπου 1.000 δολαρίων το άτομο. Οι 6 Ιρακινοί που σκοτώθηκαν θα ταφούν στα μουσουλμανικά νεκροταφεία της Κομοτηνής.

Με αφορμή το χθεσινό τραγικό ατύχημα, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης, δήλωσε: «Υπάρχει ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια αυτών των ανθρώπων και απαιτείται συντονισμένος αγώνας των λαών της περιοχής για να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές του ιμπεριαλισμού που ευθύνονται για τις συνθήκες πολέμου, προσφυγιάς, φτώχειας, εξαθλίωσης, που σπρώχνουν τον κόσμο στο δρόμο της λαθρομετανάστευσης».

Ενώ, με αφορμή την ανακοίνωση της εγκατάστασης στην περιοχή του Εβρου 220 ατόμων του σώματος φύλαξης των συνόρων, ο γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, Δημήτρης Κρεωνάς, επισήμανε ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας «δεν πρόκειται να λυθεί με την πρόσληψη περισσότερων συνοριακών φυλάκων. Εμείς σαν κόμμα θεωρούμε ότι η πρόσληψη συνοριακών φυλάκων το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα ακόμα σώμα δυνάμεων καταστολής, που μας θυμίζουν τα ΤΕΑ παλαιότερης εποχής».

Σε αδιέξοδο χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Θύματα των αυταπατών τους όσοι πήραν μέρος στον καταγγελλόμενο από το εκπαιδευτικό κίνημα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Τα αδιέξοδα και οι αυταπάτες, που είχαν καλλιεργηθεί και «έπιασαν τόπο» σε μερίδα εκπαιδευτικών για διορισμό τους μέσα από το διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), που διενεργήθηκε σε καθεστώς αστυνομοκρατίας και με το εκπαιδευτικό κίνημα να τον καταγγέλλει τον Ιούνη του '98, αποκαλύφθηκαν πλήρως, επιβεβαιώνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που διευρύνει τα προβλήματα στα σχολεία και εξακολουθεί να μην καλύπτει οργανικές θέσεις καθηγητών.

Χτες, λοιπόν οι εκπαιδευτικοί επιτυχόντες - «θύματα» του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που πίστεψαν τότε πως ακόμα και κόντρα στους συναδέλφους τους θα λύσουν το πρόβλημα τους ατομικά, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας το διορισμό τους και να μη γίνει νέος διαγωνισμός. Από τους 7.000 εκπαιδευτικούς που πίστεψαν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα τους εξασφάλιζε δουλιά, περίπου 5.000, σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων, δεν έχουν διοριστεί και καλούνται τώρα να συμμετάσχουν εκ νέου στο διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να γίνει μέσα στο 2000, βρισκόμενοι έτσι σε καθεστώς «ομηρίας».

Από τα παραπάνω, για μια ακόμα φορά, δικαιώνονται τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για διατήρηση της επετηρίδας ως του μόνου αντικειμενικού και αδιάβλητου συστήματος για μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτήν. Αποδεικνύεται, ταυτόχρονα, η απάτη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που είχε αποκλειστικό στόχο τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την παραπέρα κατηγοριοποίησή τους. Και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η ανάγκη κοινής πάλης όλων των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Τιμή μέσα από τους σημερινούς αγώνες του λαού

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα

«Σήμερα ο δρόμος της τιμής και του χρέους στη θυσία του Ν. Τεμπονέρα, αλλά και χιλιάδων αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την παιδεία, τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, το σοσιαλισμό, είναι η έμπρακτη στήριξη του μαθητικού κινήματος που διεκδικεί την κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης, την καθιέρωση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν 12χρονου βασικού, υποχρεωτικού σχολείου, την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την αύξηση των δαπανών στο 15% για την παιδεία». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα.

«Η θυσία του ήταν το αποτέλεσμα της δράσης παρακρατικού μηχανισμού που επιστράτευσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα. Σήμερα το μαθητικό κίνημα αγωνίζεται όπως και τότε ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση, που πετάει έξω από το σχολείο τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι νόμοι Κοντογιαννόπουλου, όπως και τώρα, ο νόμος 2525/97 και ο 2640/98 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προωθούν τον ίδιο στόχο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η ΝΕ στην ανακοίνωση τονίζει την ανάγκη της δημιουργίας ενός «ρωμαλέου, μαχητικού, παλλαϊκού μετώπου της εργατιάς, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, ενάντια στην ΟΝΕ και την ΕΕ, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και όλων όσοι τη στηρίζουν. Ενός μαχητικού, Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης που θα παλέψει για άλλη κυβέρνηση, άλλη εξουσία του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό».

Η ΟΛΜΕ, με «Ανοιχτό Γράμμα στο Νίκο Τεμπονέρα» τιμά τη μνήμη του και αναφέρεται στις εξελίξεις στην παιδεία με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στους αγώνες για την κατάργησή της.

Στη Νάξο το πλήρωμα της γαλέρας

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στη Νάξο και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, τα 11 μέλη του πληρώματος (10 Τούρκοι, 1 Βούλγαρος) του φορτηγού πλοίου «ΣΚΥ», το οποίο στις 3 του μήνα μετέφερε 275 λαθρομετανάστες στη Νάξο.

Το πλοίο κατέπλευσε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, συνοδεία του ναυαγοσωστικού σκάφους 517 του Λιμενικού Σώματος, στο λιμάνι της Ρόδου. Εκεί τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος διέταξε την κράτησή τους και την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα Νάξου, λόγω αρμοδιότητας. Οι λαθρομετανάστες παραμένουν σε σχολικές εγκαταστάσεις στη Νάξο. Το 11μελές πλήρωμα αναμένεται να φτάσει σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη Νάξο.

Παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας

Η βιτρίνα του δημάρχου Αθηναίων δεν «περισσεύει» για τις συνοικίες της πόλης, που έχουν πνιγεί στο σκουπίδι τις τελευταίες μέρες, καθώς 80 απορριμματοφόρα του δήμου έχουν τεθεί εκτός «μάχης».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, 80 από τα 180 απορριμματοφόρα του δήμου έχουν βλάβη, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων να έχουν μειωθεί σημαντικά. Η όλη ιστορία επιβεβαιώνει πάντως πως οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής μακράν απέχουν από τη σωστή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είχε διαφανεί ήδη από τον Οκτώβρη, οπότε και η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει την προμήθεια του Τομέα Καθαριότητας με ακόμη 50 απορριμματοφόρα. Στο μεταξύ τα σκουπίδια αυξάνονται στους δρόμους της Αθήνας...

Το «κρυολόγημα» ήταν μηνιγγίτιδα

Ενα κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων πέθανε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης εξαιτίας προσβολής από μηνιγγίτιδα. Πρόκειται για την Γεωργία Τσάντη από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σπίτι της στο νοσοκομείο, μετά από εμφάνιση υψηλού πυρετού. Οι γονείς την Τετάρτη είχαν μεταφέρει τη μικρούλα για εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά, όπου ο γιατρός διέγνωσε ένα απλό κρυολόγημα και συνέστησε την επιστροφή της στο σπίτι. Δυστυχώς, λίγες ώρες αργότερα η μικρή Γεωργία, μοναδικό παιδί της οικογένειας, έχανε τη μάχη με το θάνατο. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το κοριτσάκι ανέφερε πως πέθανε από ραγδαία μηνιγγίτιδα.

Δε «βλέπει» το καζάνι που βράζει

Δε «βλέπει» «περίοδο αναστατώσεων» με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας. Την αισιοδοξία του αυτή εκφράζει με δηλώσεις που έκανε χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 9.61», καταθέτοντας τα «δυνατά του χαρτιά»: «Βρισκόμαστε, είπε, στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις του Ιουνίου», και συνέχισε, «δεν έχουμε περιθώρια για να χαθεί καιρός, ούτε να υπάρξει αβεβαιότητα», σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να στερήσει την ελευθερία του άλλου και να εμποδίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Ετσι λοιπόν, δε βλέπω μια περίοδο αναστατώσεων».

Ο υπουργός Παιδείας όμως φαίνεται να «ξεχνάει» το φούντωμα των μαθητικών κινητοποιήσεων και τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 14 του Γενάρη, που έχει αποφασίσει η Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. «Ξεχνάει» ακόμα ότι οι μαθητές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής του μεταρρύθμισης, που τους πετάει από το λύκειο, καθώς ότι θα συνεχίσουν πιο δυναμικά και συντονισμένα με όλο το λαό τον αγώνα για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Δε λέμε, η λογική της στρουθοκάμηλου πάει γάντι στον υπουργό, αλλά το καζάνι στην παιδεία ήδη βράζει, όσο και αν θέλει να το αγνοεί.

Ωρα και για γλέντι

Πρωτοχρονιάτικο γλέντι διοργανώνει αύριο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικών συνοικιών της ΚΝΕ. Το γλέντι που θα γίνει στα γραφεία της Οργάνωσης στην Αγία Παρασκευή, θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ