Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
«Ναρκοπέδιο» ο δρόμος των δουλεμπόρων

Εξι μετανάστες πλήρωσαν χτες και με τη ζωή τους - είχαν, ήδη, πληρώσει τα 1.000 δολάρια για την ταρίφα μεταφοράς -  το όνειρό τους για απόδραση σ' έναν παράδεισο, που επανειλημένα έχει αποδειχθεί κόλαση

Αφορμή για να έρθει ξανά στην επιφάνεια το μέγεθος της επιχείρησης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, στάθηκε το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στην Κομοτηνή, που στοίχισε τη ζωή 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη Ιρακινών μεταναστών, από τους περίπου 65 που μεταφέρονταν στοιβαγμένοι σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εβρου, μέσα στο 1999, εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας περισσότεροι από 15.000 λαθρομετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 1998. Πολλές φορές, όμως, ο δρόμος προς την ελευθερία και τη λύτρωση για τους απελπισμένους λαθρομετανάστες οδηγεί στο θάνατο και τον τραυματισμό, τη σύλληψη, την ταλαιπωρία και την απέλαση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τα οποία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 45 τραυματίστηκαν στα ναρκοπέδια του Εβρου, που αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τους πνιγμούς στα άγρια νερά του ποταμού.

Χθες άλλοι 6 άνθρωποι προστέθηκαν στο μακάβριο θανατηφόρο κατάλογο και ένας ακόμη χαροπαλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Το τραγικό γεγονός συνέβη χθες στις 4.45 το πρωί στο 4ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Παγουρίου - Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης, όταν το φορτηγό με το ρυμουλκούμενο όχημα που τους μετέφερε, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, βγήκε από την πορεία του, ανατράπηκε και καρφώθηκε σε κολόνα της ΔΕΗ. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν 6 νεκροί και 28 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους ελαφρά χτυπημένοι, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Οι υπόλοιποι 30 λαθρομετανάστες κρατούνται στην Ασφάλεια Κομοτηνής.

Το ΔΧ φορτηγό με ρυμουλκούμενο όχημα είναι ιδιοκτησίας του Ράπτη Νικολάου και, σύμφωνα με δήλωσή του, είχε κλαπεί από την οδό Πρωταγόρα στην Κομοτηνή, όπου ήταν σταθμευμένο, το προηγούμενο βράδυ.

Αναζητείται ο οδηγός του οχήματος, ηλικίας 25-30 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αφού έκλεψε το φορτηγό, παρέλαβε από περιοχή των συνόρων του Εβρου άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών για να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, έναντι περίπου 1.000 δολαρίων το άτομο. Οι 6 Ιρακινοί που σκοτώθηκαν θα ταφούν στα μουσουλμανικά νεκροταφεία της Κομοτηνής.

Με αφορμή το χθεσινό τραγικό ατύχημα, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, Νίκος Φακιρίδης, δήλωσε: «Υπάρχει ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια αυτών των ανθρώπων και απαιτείται συντονισμένος αγώνας των λαών της περιοχής για να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές του ιμπεριαλισμού που ευθύνονται για τις συνθήκες πολέμου, προσφυγιάς, φτώχειας, εξαθλίωσης, που σπρώχνουν τον κόσμο στο δρόμο της λαθρομετανάστευσης».

Ενώ, με αφορμή την ανακοίνωση της εγκατάστασης στην περιοχή του Εβρου 220 ατόμων του σώματος φύλαξης των συνόρων, ο γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, Δημήτρης Κρεωνάς, επισήμανε ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας «δεν πρόκειται να λυθεί με την πρόσληψη περισσότερων συνοριακών φυλάκων. Εμείς σαν κόμμα θεωρούμε ότι η πρόσληψη συνοριακών φυλάκων το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα ακόμα σώμα δυνάμεων καταστολής, που μας θυμίζουν τα ΤΕΑ παλαιότερης εποχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ