Σάββατο 8 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίπτουν τας χείρας τους άπαντες για τις «ελληνοποιήσεις»

Με την κυβέρνηση να αποποιείται ευθυνών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις στην Ημαθία, τη ΝΔ να υπόσχεται αποκατάσταση του σκανδάλου ...όταν γίνει κυβέρνηση και τα ερωτηματικά για τον (προεκλογικό) χρόνο δημοσιοποίησης μιας υπόθεσης γνωστής από το 1998 να αυξάνουν, εξελίχθηκε χθες το σκηνικό του σοβαρού αυτού θέματος. Ενα σκηνικό, με φόντο την επικράτεια, όπου -εκτός των άλλων - σημαδεύεται και από το γεγονός ότι εκλέγεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και με σημαντικές προεκτάσεις, όταν και άμα διαπιστωθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Η υπόθεση είναι γνωστή και μάλιστα από το καλοκαίρι του 1998 έχει κινηθεί δικαστική διαδικασία, αλλά και εσωτερική διαδικασία στη Νομαρχία Ημαθίας. Αφορά την περίπτωση των Δήμων Πλατέος και Μελίκης, όπου εμφανίζονται να έχουν ελληνοποιηθεί παρανόμως τουλάχιστον 15 άτομα κυρίως ρωσικής και γεωργιανής καταγωγής.

Στην ευρύτερη περιοχή, συνολικά από το 1994, έχει δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε περισσότερα από 1.500 άτομα, που εμφανίζονται ως παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ. Οι 800 από αυτούς θεωρητικά διαμένουν στους δύο προαναφερόμενους δήμους και διαθέτουν εκλογικά βιβλιάρια, γεγονός που καθιστά ικανή την ενδεχόμενη μεθοδευμένη αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με καταγγελίες και κατοίκων των δύο περιοχών, αυτοί οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, δε διαμένουν στους συγκεκριμένους δήμους, που, μάλιστα, είναι και μικροί πληθυσμιακά.

Για το θέμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ζητείται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων και η τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Και αυτό γιατί θεωρείται γνωστό πως στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας δρουν κυκλώματα, που, με διάφορες πλαστές σφραγίδες και έγγραφα, καταφέρνουν να διασφαλίζουν την έκδοση νόμιμων πιστοποιητικών ελληνοποίησης αλλοδαπών. Από τα Χριστούγεννα έχει εγκατασταθεί στην Ημαθία και τμήμα της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση. Με αφορμή τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων σε μία περίπτωση ελληνοποίησης την άνοιξη του 1998, ο τότε νομάρχης Ημαθίας Α. Βλαζάκης είχε διατάξει ΕΔΕ σε βάρος δύο υπαλλήλων της Νομαρχίας, στις 11 Ιούνη του '98. Στις 15 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, το πόρισμα της ΕΔΕ στάλθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ημαθίας και δύο μήνες μετά, στις 5 Νοέμβρη, οι δύο υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στο Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έγινε γνωστή καμία άλλη εξέλιξη στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος είχε φέρει το θέμα στην επιφάνεια γνωστό στέλεχος και παράγοντας του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία, μέσα από την τοπική εφημερίδα που εκδίδει. Παράλληλα, ήταν εν γνώσει του νυν νομάρχη Ημαθίας και των δύο δημάρχων Μελίκης και Πλατέος που πρόσκεινται στην παράταξη της ΝΔ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Μελίκης Μ. Χαλκίδης είναι από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αποποιείται ευθυνών η κυβέρνηση

Την αποποίηση των όποιων ευθυνών για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ανέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Φλωρίδης, δηλώνοντας πως φταίνε δύο υπάλληλοι της Νομαρχίας Ημαθίας, που διαπίστωσαν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς προηγούμενη διασταύρωση με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Εσωτερικών. Προσπερνώντας το γεγονός πως από το 1998, οπότε και διενεργείται σχετική εισαγγελική έρευνα, καμία ουσιαστική αποκατάσταση των όποιων παρανομιών δεν έχει γίνει και πως, επιπρόσθετα, πολιτικός προϊστάμενος των δήμων και κοινοτήτων είναι το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γ. Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών ενεργειών για το θέμα.

Συγκεκριμένα, με χθεσινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε πως στη χώρα μας υπάρχουν δύο Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη και Αττική, που ερευνούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη θεώρηση της παλιννόστησης. «Οταν κάποιος - είπε - έχει στο διαβατήριό του μια θεώρηση παλιννόστησης από την προξενική αρχή, με βάση τη διαδικασία που ισχύει από το 1990, από την κυβέρνηση της ΝΔ, απευθύνεται στη νομαρχία όπου διαπιστώνεται η ελληνική ιθαγένεια».

Ο ίδιος αρνήθηκε πως οι παράνομες ελληνοποιήσεις ενδεχόμενα να αλλοιώσουν ή να αλλοίωσαν στις εκλογές του 1996 το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αυτοί που ψήφισαν το 1996, οι παλιννοστούντες που έχουν έρθει στην Ελλάδα από το 1987 και μετά, είναι στο σύνολό τους, το πολύ 120.000. Από αυτούς, υποθέτουμε βάσιμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ελληνες στην καταγωγή, άρα νομίμως τούς έχει χορηγηθεί άδεια». Για δε τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός είπε πως μέχρι τώρα χορηγήθηκαν θεωρήσεις παλιννόστησης σε 13.000 ανθρώπους.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Π. Παυλόπουλος κατήγγειλε πως παρότι οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης έχουν διαπιστώσει παρατυπίες στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, καμία ανάκληση δεν έχει γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είπε, τέλος, πως η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα επανελέγξει όλες τις ελληνοποιήσεις.

Ερευνα διέταξαν εισαγγελικές αρχές

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιω. Σακελλάκος για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών, που ανακίνησε η ΝΔ, με αφορμή την εγγραφή στα δημοτολόγια του Δήμου Πλατέος και της πρώην Κοινότητας Κυψέλης Ημαθίας ορισμένου αριθμού ατόμων από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Η έρευνα ανατέθηκε στην Ασφάλεια, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ισίδ. Ντογιάκου. Στόχος είναι να ελεγχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν έχουν δοθεί πλαστά πιστοποιητικά σε αλλοδαπούς, οι οποίοι εμφανίζονται ως Ελληνοπόντιοι και τους χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια. Ανάλογη έρευνα διενεργείται με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι από το 1994, που αυξήθηκε η είσοδος αλλοδαπών στη χώρα μας, οι έλεγχοι έγιναν αυστηρότεροι στο ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και γι' αυτήν απαιτείται πλέον η υποβολή μιας σειράς δικαιολογητικών. Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις παράνομων ελληνοποιήσεων, για τις οποίες διενεργείται ήδη από το 1998 εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της διαλεύκανσης υποθέσεων διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ