ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαψεύδει τις εκλογές ... τροφοδοτώντας την εκλογολογία

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει εαυτήν ανεύθυνη για το κλίμα εκλογολογίας που καθημερινά ενισχύεται - για το λόγο αυτό γίνεται πλέον επίκληση τοποθετήσεων του Κ. Σημίτη σε κλειστές κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις, όπου φέρεται να δηλώνει πως δεν τον απασχολεί το θέμα των πρόωρων εκλογών - την ίδια ώρα, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα.

Πρωθυπουργικό «λίφτιγκ»

Ταυτόχρονα, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να έχει προσδιορίσει τα προπαγανδιστικά τρικ του επόμενου διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα - και σχεδόν καθημερινά - ανακύπτουν σενάρια για το χρόνο των εκλογών. Ο χρόνος αυτός, δε, από μέρα σε μέρα ...μετατίθεται και κατά μια βδομάδα. Ετσι, ενώ μέχρι την περασμένη βδομάδα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για τις 9 Απρίλη, κατόπιν μετέθεσαν τις πρόωρες εκλογές για τις 16 Απρίλη. Από χτες το βράδυ, όμως, η νέα ημερομηνία που «παίζει» είναι η 23 Απρίλη...

Μέσα σε αυτό το φόντο (σ.σ.: άλλη μια απόδειξη του περίφημου «σεβασμού» προς τους ...θεσμούς), οι ...μακιγιέρ του ΠΑΣΟΚ καταστρώνουν τα πλάνα τους για τα ...λίφτιγκ που θα χρειαστεί ο πρωθυπουργός ενόψει της κάλπης. Ετσι σχεδιάζεται να φιλοτεχνηθεί ως ...«κοινωνικά ευαίσθητο» το προφίλ του Κ. Σημίτη και τούτο, μέσω συναντήσεων με τους συνταξιούχους (13/1), είτε μέσω επισκέψεων σε διάφορους χώρους, όπως στο Κέντρο Ηλικιωμένων (22/1), καθώς και στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου (26/1). Από εκεί και πέρα, δε θα λείψουν διάφορες φιέστες (μεταξύ αυτών, ο αναμενόμενος εγκαινιασμός της λειτουργίας του Μετρό), αλλά και δημόσιες εμφανίσεις, που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση των «κεντροαριστερών» φιλολογιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθεί η φιέστα που ετοιμάζει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, λόγω της παρουσίας του Ντ' Αλέμα στην Αθήνα, που θα συνοδευτεί με ομιλίες του Ελληνα και Ιταλού πρωθυπουργού με θέμα την ...«προοδευτική διακυβέρνηση». Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού - λένε συνεργάτες του - θα είναι και μήνυμα για την αναθέρμανση της προς «τα αριστερά διεύρυνσης» του ΠΑΣΟΚ...

Η ΟΝΕ ...δριμύτερη

Στις βασικές προπαγανδιστικές σκέψεις των επιτελών του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα, είναι επίσης η όσο γίνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση μιας «θετικής απόφασης» για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Οπως φιλοδοξούν οι κυβερνώντες, πέραν της αίτησης της ένταξης (θα κατατεθεί στις 8-10 Μάρτη), που, έτσι κι αλλιώς, θα συνοδευτεί από τυμπανοκρουσίες, η πρώτη φάση αξιολόγησης της αίτησης, που θα λήξει σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης - και εφόσον είναι «ικανοποιητική» - θα τους δώσει τη δυνατότητα να την εντάξουν στο προεκλογικό παιχνίδι. Αναφέρουν, επίσης, ότι η συζήτηση κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να υπενθυμίσουν την «ηττοπαθή» απόφαση του Κ. Καραμανλή και να τονώσουν το δικομματικό καβγά για προεκλογικούς λόγους.

Αναζητούν χρόνο για παιδεία, ανεργία, αγρότες

Οσον αφορά τώρα τομείς, όπως η παιδεία, η ανεργία και τα προβλήματα της αγροτιάς, οι κυβερνώντες φιλοδοξούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, όχι φυσικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση μιας αντεστραμμένης εικόνας της κατάστασης που επικρατεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και η απόφαση να δημιουργηθεί για τους συγκεκριμένους χώρους μια εικόνα «διαλόγου» που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για το επόμενο προεκλογικό διάστημα, ώστε να κερδίσει χρόνο.

Εκλογές: Δεν τις σκέφτονται, αλλά τις ...ετοιμάζουν

Για να επανέλθουμε στα εκλογικά παιχνίδια, ας σημειωθεί ότι χτες υπήρξε συνάντηση του Κ. Σημίτη με τους Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Νεονάκη, όπου συζητήθηκε η πορεία του ΠΑΣΟΚ κατά την τρέχουσα περίοδο. Σε δηλώσεις του, ο Κ. Σκανδαλίδης προσπάθησε κι αυτός να ακολουθήσει τη γραμμή της απόρριψης της εκλογολογίας, λέγοντας ότι «δεν έχουμε στο μυαλό μας πολιτικά τις εκλογές». Κατόπιν, βέβαια (αφού πρώτα επανέλαβε ότι το πότε θα γίνουν εκλογές θα το αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ και όχι η αντιπολίτευση), ανακοίνωσε ένα πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ, όπως η συνεδρίαση του ΕΓ την επόμενη Τρίτη, η πραγματοποίηση του συνεδρίου θέσεων του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Φλεβάρη, αλλά και η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού να στηρίξει την κυβέρνηση προπαγανδιστικά στα θέματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ.

Κλείνοντας την αναφορά στο κλίμα της εκλογολογίας, σημειώνονται, ως στοιχείο της ...αξιοπιστίας της κυβέρνησης στο θέμα των πρόωρων εκλογών, διάφορες δηλώσεις υπουργών (που έπονται ή προηγούνται των δηλώσεων συναδέλφων τους, που «ξορκίζουν» τις εκλογές), όπως του Μ. Παπαϊωάννου, που είπε προχτές ότι «το κορυφαίο γεγονός της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ θα δικαιολογεί ενδεχομένως πρόωρες εκλογές»...

Για το συνέδριο της ΝΔ

Τέλος, χτες από την κυβέρνηση δεν έλειψαν σχολιασμοί για την προκήρυξη συνεδρίου της ΝΔ για το Μάρτη. Οπως έλεγαν συνεργάτες του Κ. Σημίτη, ο Κ. Καραμανλής με την κίνηση αυτή προσπαθεί να συσπειρώσει τη ΝΔ, λόγω της αποτυχίας που σημείωσε η επιχείρηση της «πανστρατιάς» και το δυσμενές κλίμα που δημιούργησε στους ψηφοφόρους της ΝΔ η στάση του στο θέμα της εκλογής Στεφανόπουλου. Εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «αμυντική κίνηση», θύμιζαν ότι την πρόταση περί συνεδρίου είχε διατυπώσει προ πολλού χρόνου η Ντ. Μπακογιάννη - άρα, όπως έλεγαν, ο Κ. Καραμανλής «σύρεται από τις εξελίξεις - και έσπευδαν με νόημα να σημειώνουν (αφήνοντας ανοιχτές τις δικές τους προθέσεις περί του χρόνου των εκλογών) ότι, αν οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν του συνεδρίου, τότε θα πρόκειται για κίνηση διατήρησης των ηνίων του κόμματος από τον αρχηγό της ΝΔ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προσεχτικά» μέχρι τις εκλογές

Οι υποθέσεις που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας αποκτούν μια ιδιαίτερη διάσταση, καθώς για το προσεχές διάστημα θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση μέσα από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου. Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος συνεπάγονται οι επιλογές, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει και για το σκοπό αυτό, την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή η συνεργασία, αξίζει να σημειωθεί, προηγείται των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, και την Αγκυρα, καθώς και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Γκρόσμαν. Ο Αμερικανός υφυπουργός, αξίζει να υπογραμμιστεί, φτάνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στις 19 του μηνός, δύο μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Αγκυρα, όπου θα υπογραφούν οι τέσσερις από τις οκτώ έτοιμες Συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς περί τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για το κυπριακό στη Γενεύη. Και καθώς, όπως όλα δείχνουν, η όλη διαδικασία οδηγεί στην αναγνώριση της πολιτικής υπόστασης του ψευδοκράτους, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «επιβραδύνει» τις εξελίξεις, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε ως αναληθείς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τα Ηνωμένα Εθνη απέρριψαν στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την πρόταση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς για το εδαφικό, ή ότι πρότειναν όπως η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου έχει Πρόεδρο και πρωθυπουργό. Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ειδικά για την εδαφική πτυχή ότι απλώς τα Ηνωμένα Εθνη κατέγραψαν την πρόταση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, όπως και τις άλλες προτάσεις χωρίς σχόλια. Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο Ντεσότο δεν έκανε καμιά πρόταση και ούτε πρότεινε ίση κατανομή εξουσιών. Ο Αλβάρο Ντεσότο, αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης, απλώς κατέγραψε χωρίς συζήτηση, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τους λόγους πάνω στους οποίους αυτές οι θέσεις στηρίζονταν. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει, εξάλλου, ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, δεν εξέφρασε παρατηρήσεις, ή απόψεις επί των ελληνοκυπριακών θέσεων, ούτε και έκανε οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή αναφορά πάνω στις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, ούτε και εξάσκησε οποιαδήποτε πίεση. Είναι λυπηρό, αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι αβάσιμες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δε βοηθούν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αλλά αντίθετα δημιουργούν σύγχυση και πικρία σε εκείνους τους ξένους που εργάζονται, είτε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, είτε εκ μέρους των κυβερνήσεών τους.

Σημίτη «βλέπει» ο Αγραπίδης!

Το θαυμασμό που αισθάνονται και δεν τον κρύβουν αρκετά στελέχη της ΝΔ, όπως και «φιλικά προσκείμενοι» επιχειρηματίες προς τον Κ. Σημίτη και την πολιτική που εφαρμόζει, καλείται να πληρώσει η ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα προεκλογικά. Αυτή τη φορά «δράστης» ήταν ο δήμαρχος Πειραιά Χρ. Αγραπίδης, ο οποίος βρέθηκε στην πρωθυπουργική παρέα κατά την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πειραιά. Ο δήμαρχος, που είχε εκλεγεί με την υποστήριξη της ΝΔ, άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να γίνει Μέγαρο Μουσικής στον Πειραιά, το οποίο μάλιστα να εγκαινιάσουν του χρόνου. Στην απορία του Στ. Σουμάκη, πως «δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός του χρόνου», ο δήμαρχος απάντησε ότι «και βέβαια θα είναι ο Κ. Σημίτης».

Αργότερα, βέβαια, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις από τη Ρηγίλλης διέψευσε την παραπάνω στιχομυθία, κάνοντας λόγο για μυθοπλασίες, αλλά δεν έκρυψε τα αισθήματα θαυμασμού που τρέφει για τον Κ. Σημίτη. «Το ήθος και η ευπρέπεια πρέπει κάποτε να εκτιμούνται και εκτιμούνται», δήλωσε χτες στον «Φλας», ενώ στον «Πλάνετ» έμμεσα παραδέχτηκε τον παραπάνω διάλογο λέγοντας ότι και ο Κ. Καραμανλής όταν κατέβει στο λιμάνι «θα τύχει ανάλογων ευχών»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπαράκι όπου βρέθηκε ανήμερα των Φώτων η πρωθυπουργική κουστωδία είναι γνωστό στέκι των στελεχών του ΣΥΝ στον Πειραιά, ενώ στην παρέα του πρωθυπουργού βρέθηκε και ο Σ. Παπαπολίτης, πρώην βουλευτής της ΝΔ. Οπως φαίνεται, η προσπάθεια για αμφίπλευρη διεύρυνση στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος καλά κρατεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ