ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Να βροντοφωνάξουμε «δεν πάει άλλο»

Ανάγκη ζωής η μαζική συμμετοχή των λαϊκών δυνάμεων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Από τις 2 Σεπτέμβρη, που ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ η διοργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, ως σήμερα, η «ήπια προσαρμογή» της κυβέρνησης της ΝΔ έχει δρομολογήσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα είτε της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, είτε προωθώντας μέτρα του δικού της προγράμματος. Ετσι, από την εγκύκλιο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σύμφωνα με την οποία όποιος δεν πληρώνει δε νοσηλεύεται, φτάσαμε στην πληρωμή ενοικίου στις εστίες. Αλλά και η δημοσιοποίηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού είναι ενδεικτική, αφού για το 2005 και ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, η εισοδηματική πολιτική δε θα καλύψει τις απώλειες των μισθών από τις αυξήσεις των τιμών. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν ακόμα περισσότερους φόρους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για δαπάνες Παιδείας, Υγείας κλπ. Την ίδια ώρα τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 46,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σ' ένα χρόνο αύξηση κατά 28,2%, ενδεικτικό του ότι το λαϊκό εισόδημα συνεχώς φθίνει. Οι σταφυλοπαραγωγοί και σταφιδοπαραγωγοί δεν πιάνουν τιμές ούτε στο κόστος, ενώ η ανεργία έφτασε με τα επίσημα στο 12%, η καταγεγραμμένη, αποκαλύπτοντας επίσης ότι ενώ υπήρξε ανάπτυξη και παρά τις επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέες θέσεις εργασίας έχουμε αύξηση της ανεργίας. Αλλωστε τη μέρα που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, ανακοινωνόταν επίσημα ότι επίκεινται 10.000 απολύσεις.

Αυτή και μόνο η ζοφερή πραγματικότητα καθιστά ανάγκη ζωής τη μαζική ανταπόκριση των εργαζομένων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Αλλά υπάρχουν και πολλοί ακόμη λόγοι, τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια, που οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι ΕΒΕ, οι νέοι και οι νέες πρέπει να δώσουν, με τη μαζική μαχητική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, μια πρώτη απάντηση και την υπόσχεση ότι η συνέχεια στην ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αγώνων θα είναι ακόμη πιο αποφασιστική.

Και οι φοιτητές θα κατέβουν

Στις 9 Οκτώβρη φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να κατέβουν στο συλλαλητήριο. Γιατί μας ρωτούν καλοπροαίρετα;

  • Γιατί η πλειοψηφία τους ανήκει στις λαϊκές οικογένειες.
  • Δεν τους ικανοποιεί η εικόνα που αντικρίζουν στη σχολή τους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σπουδών, την κατηγοριοποίηση σε κύκλους σπουδών, το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε ξέφραγα αμπέλια όπου εισβάλλουν οι εταιρίες, τα ΝΑΤΟικά προγράμματα.
  • Αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν γιατί η πολιτική που εμπορευματοποιεί τα πάντα δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα σε στέγαση και σίτιση, συγγράμματα κλπ.
  • Θέλουν ουσιαστικές σπουδές, που θα τους καθιστούν ολοκληρωμένους επιστήμονες και όχι πτυχιούχους άνεργους ή περιπλανώμενους απασχολήσιμους και διά βίου καταρτιζόμενους.

Οταν όλα αυτά και πιθανά πολλά άλλα τα βλέπουν, αγανακτούν και ψάχνουν διέξοδο, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το αγωνιστικό του κάλεσμα, πρέπει να γίνει και δική τους υπόθεση.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για το Πανεπιστήμιο που:

  • Υπερασπίζεται τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.
  • Απορρίπτει τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό επιστήμης και τεχνολογίας (ΑΕΙ - ΤΕΙ), θέλει ουσιαστικό καθορισμό των επιστημονικών αντικειμένων όπου συνδυάζονται οι σπουδές με την έρευνα.
  • Εξασφαλίζει στους φοιτητές πλήρη φοιτητική μέριμνα (εστίες, σίτιση, δωρεάν συγγράμματα και υλικά για τις σπουδές), με μόνιμο διδακτικό προσωπικό με αποκλειστική εργασία στο Πανεπιστήμιο
  • Και φυσικά γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού παλεύει για αποικλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Αυτή την προοπτική υπηρετεί η πρόταση του ΚΚΕ για μια και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που πατάει στη στέρεη βάση του ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλους, και εξασφαλίζει ενιαίο κύκλο σπουδών που καταλήγει σε πτυχίο που κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα και δίνει και την δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές που θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορική διατριβή.

Η αγροτιά θα είναι εκεί

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση στη συνολική επίθεση που δέχονται φέτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι στις τιμές των προϊόντων τους και κατά συνέπεια στο εισόδημά τους, δίνεται στις 9 του Οκτώβρη. Αξίζει τον κόπο η αγροτιά να δώσει μαζικό αγωνιστικό παρών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ την ημέρα αυτή στην Αθήνα.

Η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια και την οποία συνεχίζει να εφαρμόζει και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ. Στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, οι φετινές τιμές είναι από πιο χαμηλές έως εξευτελιστικά χαμηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα παραμένουν απούλητα ή σάπισαν και σαπίζουν στα χωράφια. Από την κυβέρνηση της ΝΔ οι αγρότες εισπράττουν κοροϊδία για δήθεν μέτρα και ελέγχους. Αλλά, αποτελέσματα για κάτι καλύτερο δε φαίνονται πουθενά. Κι αν φέτος γίνονται αυτά που γίνονται ως μια πρώτη γεύση των όσων φέρνουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, ας φανταστούν οι αγρότες τι τους περιμένει τα αμέσως επόμενα χρόνια, είτε έχουν μεγάλη παραγωγή είτε κανονική παραγωγή όπως φέτος, είτε μικρή παραγωγή.

Η αγροτιά μαζί με την εργατιά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα καλείται να διαδηλώσει ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική. Να διεκδικήσει εκτός των άλλων: Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Ριζική αλλαγή της πολιτικής για τους συνεταιρισμούς, για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να γίνουν οι συνεταιρισμοί μοχλός ανάπτυξης. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ και σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι ΕΒΕ με τους άλλους ανθρώπους του μόχθου

Περίπου 300 χιλιάδες είναι οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες στην Ελλάδα. Περίπου 315 χιλιάδες είναι οι Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι που απασχολούν μέχρι 4 άτομα στην επιχείρησή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούν άτομα της οικογένειάς τους. Για όλους αυτούς καμία πολιτική δε μεριμνεί, αντίθετα κάθε μέρα που περνά παλιά προβλήματα μεγαλώνουν, νέα γεννιούνται και η πίεση από το μεγάλο κεφάλαιο έχει πάρει χαρακτήρα διωγμού. Από τα πράγματα τοΎς ενώνουν με την εργατική τάξη περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και η «ρίζα του κακού», η αιτία των προβλημάτων τους είναι κοινή με αυτή των εργαζομένων. Αυτό και μόνο είναι ένας πολύ καλός λόγος για να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, δίπλα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι. Το φορολογικό χαράτσι της νέας κυβέρνησης είναι ένας από αυτούς, καθώς αναμένει να εισπράξει από αυτούς 1,6 δισ. ευρώ συνολικά. Κάθε μήνας που περνά όλο και περισσότεροι ΕΒΕ διώχνονται από περιοχές που ρίζωσαν και δούλεψαν για δεκαετίες, καθώς μένουν άλυτα και οξύνονται σοβαρά προβλήματα της επαγγελματικής στέγης και της χωροθέτησης.

Αλλά και στο ζήτημα της χρηματοδότησης μόνο μεγάλα λόγια και ψέματα ακούν, καθώς ακόμη και το περιβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό μπορεί να καλύψει, με επιπλέον κόστος στο δανεισμό και με περιορισμούς για «βιώσιμες» επιχειρήσεις που «καινοτομούν», είναι κυρίως «νέες» και τις επιλέγουν οι τράπεζες. Κι για όλα αυτά πρέπει να βρίσκεται ο κάθε μικρός ΕΒΕ στις 9 του Οκτώβρη στο συλλαλητήριο. Για να διατρανώσει τη θέλησή του να παλέψει για βιοτεχνικά πάρκα, με κρατική χρηματοδότηση, φορολόγησή με βάση τα πραγματικά έσοδα, ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο και Κυριακή αργία.

Οι εργάτες αξίζουν καλύτερη ζωή

Δεν πάει άλλο... Δεν πάει άλλο με την ανέχεια, την ανεργία, τη μιζέρια. Ο εργάτης δεν αντέχει με κατώτερο μισθό 560 ευρώ και αυτά μεικτά. Ο συνταξιούχος ίσα - ίσα που αναπνέει με τα 400 ευρώ σύνταξη. Κάθε οικογένεια πληρώνει αδρά την κατά τ' άλλα δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Ολοι εμείς, αξίζουμε μια καλύτερη ζωή. Τα χέρια του εργάτη, της εργάτριας γεννάνε τον πλούτο. Τον δικαιούνται. Ολο όσον παράγουν.

Το ΚΚΕ, μόνο αυτό βγαίνει μπροστά..! Αλλά ακόμα πιο σημαντικό: Μόνο αυτό μιλάει για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Γιατί τα 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό που διεκδικεί, τα 960 ευρώ σύνταξη, το 7ωρο 5ήμερο, 35ωρο είναι και δικά μου αιτήματα. Το ΚΚΕ μέσα στις επιχειρήσεις και έξω απ' αυτές, στη Βουλή και στην Ευρωβουλή δεν αποδέχεται τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τα τρίωρα και τα τετράωρα, την ενοικίαση εργαζομένων. Μόνο αυτό ξεκάθαρα και χωρίς περικοκλάδες απαιτεί πλήρη σταθερή δουλιά για όλους. Πλήρη προστασία των ανέργων.

Δε μιλά για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν το πιάνει ο πόνος για την παραγωγικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Πονάει και νοιάζεται για τον άνεργο και την άνεργη, τον συμβασιούχο, τον νέο που ταλανίζεται στα ψευτοπρογράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Οταν οι άλλοι «κόπτονται» για τα ελλείμματα των Ταμείων, μόνο αυτό υπενθυμίζει ότι τα Ταμεία έγιναν με τα δικά μας λεφτά, με το δικό μας ιδρώτα. Μας ανήκουν. Δε μας χάρισαν τίποτα. Γιατί σήμερα, που με την τεχνολογία οι εργάτες παράγουν δέκα φορές περισσότερα απ' ό,τι η προηγούμενη γενιά, δικαιούνται και αυτοί σύνταξη στα 60 και στα 55 και όχι στα 67 που μας πηγαίνουν.

Αν δεν κατέβουμε οι εργάτες, οι άνεργοι στο συλλαλητήριο, ποιος άλλος θα κάνει αυτό που πρέπει και μπορούν να κάνουν αυτοί; Δε φτάνει μόνο να πας αύριο το πρωί στο μεροκάματο. Το ψωμί στο τραπέζι δεν έρχεται μόνο με τη δουλιά, όταν την έχεις και αυτή. Γιατί ξέρεις, ότι σήμερα έχεις: Το οχτάωρο που το τσαλαπατούν, αυτό το μεροκάματο πείνας, τη συλλογική σύμβαση που πολλές φορές ο εργοδότης την παραβιάζει... Ακόμα και τούτα, που σήμερα δε φτάνουν. Δεν πέσανε από τον ουρανό, δε μας τα χάρισαν. Και τούτα στο δρόμο καταχτήθηκαν. Και τα κατάχτησαν εργάτες. Απλοί άνθρωποι καθημερινοί... Γιατί αν δεν το κάνουμε: Τα παιδιά μας θα ζήσουν σε χειρότερο κόσμο.

Ολοι στο συλλαλητήριο λοιπόν. Γιατί κανείς δεν είναι μόνος του. Δίπλα του θα περπατήσουν χιλιάδες και χιλιάδες. Ανυπόταχτοι και αποφασισμένοι. Γιατί στο Πεδίον του Αρεως το Σάββατο, καθένας θα δει: Υπάρχει και άλλος δρόμος. Και αυτόν το δρόμο τον τραβάνε πολλοί...

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Το διεκδικητικό πλαίσιο, που προβάλλει το ΚΚΕ, καλώντας στο συλλαλητήριο, αποτελεί ένα σύνολο αιτημάτων, με συνοχή μεταξύ τους, που ικανοποιούν στις τωρινές συνθήκες τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ποια είναι:

  • Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ, κατώτατη σύνταξη 960 ευρώ. Είναι τα ελάχιστα που μπορούν να κάνουν τη ζωή τους ανεκτή.
  • Κανονική, σταθερή δουλιά για όλους. Να καταργηθούν τα ελαστικά ωράρια. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο και 6ωρο - 30ωρο για όσους δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινά.
  • Σύνταξη στα 60 στους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.
  • Μονιμοποίηση όλων εκείνων που προσλήφθηκαν με διάφορες μορφές απασχόλησης και επίλυση του προβλήματος με ένα γενικότερο σχέδιο, που έχει να κάνει και με προσλήψεις σε τομείς κοινωνικής πολιτικής και έργων που χρειάζονται στο λαό.
  • Επιδότηση των ανέργων με το 80% του μισθού, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Ειδικά μέτρα για το γυναικείο πληθυσμό, τη μητρότητα, αποκλειστικά κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με εργοδοτική εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο, κρατικό σύστημα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας που εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να είναι υπάλληλοι της εργοδοσίας.
  • Κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και πάγωμα των τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, με προτεραιότητα στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά και φάρμακα.
  • Δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρωί και μείωσή τους σε όλα τα μέσα στις υπόλοιπες ώρες.
  • Κατάργηση των διοδίων, στους εθνικούς δρόμους και στην Αττική Οδό.
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών και κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ.
  • Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο ανάλογα με τα παιδιά. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Σύνταξη 400 ευρώ για την αγροτιά.
  • Βιοτεχνικά πάρκα, με κρατική χρηματοδότηση για τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, φορολόγησή τους, με βάση τα πραγματικά έσοδα και ενιαίο 48ωρο βδομαδιαίο ωράριο. Κυριακή αργία.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων. Να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.
  • Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων μη αθλητικού χαρακτήρα. Να μη δοθούν στους ιδιώτες.
  • Να ξηλωθούν οι κάμερες, γιατί παρακολουθούν τη λαϊκή δράση.
  • Πρόγραμμα δημοσίων έργων, που να υπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, λαϊκής κατοικίας, για τη διαχείριση του νερού, για το περιβάλλον, για το κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο -όπως γίνεται τώρα- στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου είναι έργα που ωφελούν κυρίως τα σχέδια και τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ