ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μακριά από τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου, που δεν είναι άλλο από την υποταγή της χώρας μας στους προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ και την αγορά από αυτό πανάκριβων όπλων, τα οποία δε χρησιμεύουν στην άμυνα, αναμένεται να κινηθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε χτες για τις προμήθειες δύο οπλικών συστημάτων επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα διερευνήσει όσα αναφέρουν τα δύο συγκεκριμένα εισαγγελικά έγγραφα για τους Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλο ψηφίστηκε με 184 ψήφους, έναντι 134 ψήφων της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε έρευνα χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ ψήφισαν και τις δύο προτάσεις.

Η πολιτική η υποταγμένη στο ΝΑΤΟ είναι το μεγάλο σκάνδαλο

Την ουσία της πολιτικής, που ακολούθησαν και στο υπουργείο Αμυνας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σφυροκόπησαν οι ομιλητές βουλευτές του ΚΚΕ

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Eurokinissi

Ο Ορέστης Κολοζώφ
Για αποπροσανατολιστική όσο και ανούσια αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κρυφτούν οι κοινές πολιτικές τους επιλογές, αλλά και τα λαϊκά προβλήματα, έκανε λόγο χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει και τις δυο προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς - όπως είπε - αυταπάτες, για το ότι το πρόβλημα της διαφθοράς μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

«Αυτές οι υποθέσεις είναι το μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με τις Ενοπλες Δυνάμεις;», ρώτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «η πολιτική, η υποταγμένη στο ΝΑΤΟ είναι το μεγάλο σκάνδαλο» αναφερόμενος επίσης στα στεγανά των Ενοπλων Δυνάμεων, καθώς και στο ότι «τις προμήθειες τις έχουμε έξω από κάθε έλεγχο». Αναφερόμενος στην ουσία της αντιμετώπισης των λεγόμενων σκανδάλων ο Αντώνης Σκυλλάκος αναρωτήθηκε ρητορικά αν «φταίνε οι κακοί πολιτικοί ή ότι δεν υπάρχουν θεσμοί», σημειώνοντας ότι «τα σκάνδαλα, οι μίζες και οι προμήθειες είναι στενά δεμένα με το πολιτικό σύστημα το οποίο ζούμε». «Ποιος επιχειρηματίας θα πάρει έργο και δε θα υπολογίσει ένα ποσό για μίζες;», σημείωσε. Παράλληλα ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «υπάρχει η άποψη ότι αν θωρακίσουμε το σύστημα με σωστό θεσμικό πλαίσιο, θα λυθεί το πρόβλημα», όμως, πρόσθεσε, «σε άλλες χωρές που υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο ή καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου, υπάρχουν σκάνδαλα», για να καταλήξει στο ότι «εμείς δεν είμαστε ενάντια στο να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο, όμως τα όρια είναι πολύ περιορισμένα».

Αναφερόμενος στην πολιτική ουσία της υπόθεσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «το θέμα των σκανδάλων και της διαπλοκής είναι ο εύκολος δρόμος αντιπαράθεσης των δυο μεγάλων κόμματων», αφού «συμπίπτουν στις κατευθύνσεις τους», ενώ έκανε λόγο για «αποτελέσματα διαχείρισης των ίδιων πολιτικών» και για «αποπροσανατολισμό», μιας και «έχουν μπει στην άκρη μια σειρά λαϊκά προβλήματα» και «κυριαρχεί η υπόθεση των σκανδάλων»!

ICON

Εξηγώντας τα κίνητρα της ΝΔ μίλησε για «πίεση μιας μερίδας φιλικού της Τύπου και μιας μερίδας της βάσης της», ενώ σύνδεσε το θέμα με τις αλλαγές που επιθυμεί η κυβέρνηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς και στο ενδεχόμενο εκλογών λόγω του θέματος του προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι προτείνει «Εξεταστική Επιτροπή που να φθάνει μέχρι και σήμερα και δικαίως», όμως μίλησε και για «υποκρισία», αφού προτείνεται μέσα σε ένα μήνα να τελειώσει ο έλεγχος όλων αυτών των συμβάσεων. Παράλληλα, σχετικά με τις ίδιες τις προτάσεις, και ο Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για «αδύνατη στοιχειοθέτηση και πολλά ερωτηματικά». Εθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα λέγοντας: «Μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα αν μια κυβέρνηση επιλέξει να αγοράσει από μη ΝΑΤΟικές χώρες;» ή αν «είναι παράνομο να παίρνεις εγγύηση από μια κυβέρνηση και να προβλέπεται μόνο εγγυητική επιστολή τράπεζας», ενώ αναρωτήθηκε «ποια είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα προκειμένου αυτά τα συστήματα να λειτουργήσουν;».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ συνολικά χαρακτήρισε «άχαρη» τη συζήτηση, αφού, όπως είπε, υπάρχει η αρνητική πείρα του παρελθόντος» μιλώντας για «συμψηφισμούς» και σημειώνοντας ότι «τελικά ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι», επισημαίνοντας ότι «θα δικαιωθούμε όταν τελειώσουν το έργο τους οι Επιτροπές».

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

ICON

Ο Αντώνης Σκυλλάκος
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά για σκάνδαλα θα πρέπει να αναφερθούμε στις πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ», τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, μιλώντας για πολιτικές που κάνουν «τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους». Οπως είπε, αυτές οι πολιτικές είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα μας και μάλιστα νόμιμο», αφού ψηφίζονται «νόμοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της Νέας Τάξης».

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε για τη σκανδαλολογία ότι «τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται στις χωρές που ισχύουν οι νόμοι της αγοράς» και «τα όποια μέτρα είναι ανίκανα να τα αντιμετωπίσουν». Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «αν ρωτήσουμε το μέσο Ελληνα πολίτη κατά πόσο είναι αλήθεια το ότι υπάρχουν μίζες και διαφθορά στις διάφορες δραστηριότητες, η απάντηση θα είναι καταφατική», επισημαίνοντας ότι η διαφθορά και τα σκάνδαλα αποτελούν «συνηθισμένο εργαλείο για την προώθηση συμφερόντων», αφού «η φύση της καπιταλιστικής κοινωνίας γέννα και συντηρεί τα σκάνδαλα» και «σε αυτή την κοινωνία αναπτύσσονται σχέσεις σε ομάδες επιχειρηματιών και στην κυβέρνηση, ώστε να στηρίζεται ο δικομματισμός».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών ο Ορέστης Κολοζώφ έκανε λόγο για «υπέρογκα ποσά», αφού «πάνω από το 25% του δημόσιου χρέους αφορά τους εξοπλισμούς», ενώ επισήμανε ότι η χρησιμεύουν στα «επιθετικά σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ». Ο Ορ. Κολοζώφ παράλληλα κατήγγειλε ότι η όλη συζήτηση γίνεται «σε κλίμα αντιπαράθεσης και αλληλοκαταγγελιών των δύο μεγάλων κομμάτων», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τις δύο προτεινόμενες Επιτροπές, αν και «από την εμπειρία που έχουμε από τις Εξεταστικές Επιτροπές, συνήθως χρησιμοποιούνταν σαν άλλοθι για το κουκούλωμα των υποθέσεων και το συμψηφισμό μεταξύ των δυο μεγάλων κόμματων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στο απυρόβλητο ο ΝΑΤΟικός προσανατολισμός των εξοπλισμών

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου, ενώ παρακολουθούν τη συζήτηση

Eurokinissi

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου, ενώ παρακολουθούν τη συζήτηση
Οι εισηγητές της ΝΔ ζήτησαν τη συγκρότηση της Επιτροπής, κινούμενοι αυστηρά στα πλαίσια που ορίζουν τα δύο εισαγγελικά έγγραφα. Μάλιστα, στις ομιλίες τους, ουσιαστικά ανέγνωσαν τα όσα λένε οι εισαγγελείς για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR/M1 και των αμερικανικών ραντάρ TPQ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Ζώης, τόνισε ότι είναι αυτονόητη η διερεύνηση από τη Βουλή των συγκεκριμένων υποθέσεων από τη στιγμή που έφτασαν σ' αυτήν οι εισαγγελικές αναφορές. Μάλιστα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» και πρόσθεσε ότι η Βουλή με την Εξεταστική Επιτροπή δε δικάζει, αλλά ερευνά εάν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες. Από τη μεριά του, ο έτερος εισηγητής της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τη χρονικά ανοιχτή περίοδο έρευνας θέλει να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει την έρευνα από τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, με την Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρει ότι ναι μεν πρέπει να φωτιστεί η αλήθεια, αλλά το κόμμα της δεν πρόκειται να επιτρέψει τη σπίλωση «της παράταξης και του έργου της». Είπε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προετοιμαζόταν από τη ΝΔ πριν από τις πρόσφατες εκλογές και έκανε λόγο για ομοιότητες των σημερινών υποθέσεων με αυτές του 1989. Μάλιστα, κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μόλις προχθές αποσύνδεσε το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών από την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές μπορεί «να εμποδίσουν τις αναγκαίες συναινέσεις που όλοι θέλουμε». Ο Ε. Βενιζέλος ονομάτισε ως σκηνοθέτη της όλης υπόθεσης τον πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την επιλογή του Γ. Ζορμπά ως άριστη, αφού αυτός εγγυάται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στον τομέα των εξοπλισμών. Είπε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κατήγγειλε τη σύμβαση για τα ρωσικά όπλα, επειδή κάτι τέτοιο δε θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Εάν, είπε, αποτύχουν οι περαιτέρω δοκιμές του όπλου, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη ρωσική εταιρία να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει.

Ο Γ. Παπαντωνίου, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, έκανε εκτενή αναφορά στις νόμιμες, όπως είπε, ενέργειες που έγιναν για την προμήθεια των δύο οπλικών συστημάτων και εμφάνισε την όλη υπόθεση ως συκοφαντικό σχέδιο της ΝΔ που έχει προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Ο πρώην υπουργός είπε ότι η ηγεσία της ΝΔ «επέλεξε ως βασική προεκλογική της τακτική τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Κατηγόρησε για συνέργεια στην όλη υπόθεση και δικαστικούς, λέγοντας ότι «ουδέποτε στη μεταπολίτευση δεν είχε επιτευχθεί τόσος σφικτός εναγκαλισμός της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία, με εναλλαγές ρόλων κατά παράβαση στοιχειώδους δεοντολογίας». Πρότεινε η έρευνα να καλύψει και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και κατέληξε, τονίζοντας ότι «τα θέματα που δημιούργησαν οι άθλιες μεθοδεύσεις της ΝΔ δε θα κλείσουν εύκολα. Θα κλείσουν μόνον όταν ζητηθεί συγνώμη. Οι ψευδολόγοι πρέπει να απολογηθούν».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος από τη μεριά του, προσερχόμενος στη Βουλή, έκανε λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση σπίλωσης, που δεν αφορά μόνο τον ίδιο ή τον Γ. Παπαντωνίου, «αλλά το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων». Στην ομιλία του, υπερασπίστηκε με τη σειρά του τη νομιμότητα των ενεργειών του για την προμήθεια των δύο όπλων και επιτέθηκε στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σκοτεινό κλίμα ανερμάτιστων διώξεων εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι από τη μεριά της κυβέρνησης μεθοδεύεται μια πολιτική ομηρία διαρκείας του ΠΑΣΟΚ και ένας συνακόλουθος πολιτικός εκβιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της προεδρικής εκλογής. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο Γ. Παπανδρέου είχε σπεύσει να αποσυνδέσει την επικείμενη προεδρική εκλογή από τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, είπε ότι είναι σύμφωνος με αυτό, προσθέτοντας, όμως, ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται».

Υπέρ και των δύο προτάσεων τάχθηκε εκ μέρους του ΣΥΝ ο εισηγητής του Α. Αλαβάνος, ο οποίος συνέστησε στα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μην έχουν το ρόλο εισαγγελέων ή συνηγόρων υπεράσπισης. Ωστόσο, καλλιέργησε ψευδαισθήσεις, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, εάν υπάρξουν καλύτεροι θεσμοί στο θέμα των εξοπλισμών.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 24 μέλη και στην πρώτη αυριανή συνεδρίασή της θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα της λειτουργίας της.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές επιχειρήσεις!

Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της κατάργησης των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών τάχθηκε έμμεσα πλην σαφώς ο Κ. Στεφανόπουλος, εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή του κεφαλαίου στη διατήρηση της ειρήνης!

Μιλώντας σε επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόφια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση «διότι μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών υπάρχουν και εκπρόσωποι κρατικών επιχειρήσεων καίτοι θα έπρεπε οι κρατικές επιχειρήσεις, σιγά - σιγά να ιδιωτικοποιούνται»(!). Επικαλέστηκε μάλιστα «τη γενική αρχή που υπάρχει στην Ευρώπη και στα φιλελεύθερα οικονομικά συστήματα». Πάντως, συνέχισε, «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα τμήματα της οικονομίας μας κρατικά», εκτιμώντας ότι και η εκπροσώπησή τους στις διακρατικές οικονομικές σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντική «διότι δίνει και αυτή ισχυρή ώθηση στη συνεργασία μεταξύ μας».

Παράλληλα εκθείασε το ρόλο που παίζει το κεφάλαιο που λυμαίνεται τους λαούς των Βαλκανίων: «Δεν εργάζεστε μόνο για τα συμφέροντά σας, τα οποία αναμφισβητήτως είναι το πρώτο που σας ενδιαφέρει. Αλλά, είτε εν γνώσει σας είτε ασυνειδήτως, εργάζεστε για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια»(!), τόνισε. Ταυτόχρονα τους προέτρεψε να ανοιχτούν στα «Δυτικά Βαλκάνια»: «Απομένουν τα Δυτικά Βαλκάνια, προς τα οποία, επίσης, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας», είπε και συμπλήρωσε: «Εσείς, οι επιχειρηματίες, είμαι βέβαιος ότι έχετε αρχίσει να επεμβαίνετε και στα Δυτικά Βαλκάνια»... Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ υποστήριξε ότι «εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, θα επικρατήσει ειρήνη και προς την ανατολική μας πλευρά, όπως επικράτησε προς τη βόρεια πλευρά»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ