Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στο απυρόβλητο ο ΝΑΤΟικός προσανατολισμός των εξοπλισμών

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου, ενώ παρακολουθούν τη συζήτηση

Eurokinissi

Οι πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου, ενώ παρακολουθούν τη συζήτηση
Οι εισηγητές της ΝΔ ζήτησαν τη συγκρότηση της Επιτροπής, κινούμενοι αυστηρά στα πλαίσια που ορίζουν τα δύο εισαγγελικά έγγραφα. Μάλιστα, στις ομιλίες τους, ουσιαστικά ανέγνωσαν τα όσα λένε οι εισαγγελείς για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR/M1 και των αμερικανικών ραντάρ TPQ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Ζώης, τόνισε ότι είναι αυτονόητη η διερεύνηση από τη Βουλή των συγκεκριμένων υποθέσεων από τη στιγμή που έφτασαν σ' αυτήν οι εισαγγελικές αναφορές. Μάλιστα, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» και πρόσθεσε ότι η Βουλή με την Εξεταστική Επιτροπή δε δικάζει, αλλά ερευνά εάν υπάρχουν υπουργικές ευθύνες. Από τη μεριά του, ο έτερος εισηγητής της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με τη χρονικά ανοιχτή περίοδο έρευνας θέλει να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει την έρευνα από τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, με την Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρει ότι ναι μεν πρέπει να φωτιστεί η αλήθεια, αλλά το κόμμα της δεν πρόκειται να επιτρέψει τη σπίλωση «της παράταξης και του έργου της». Είπε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προετοιμαζόταν από τη ΝΔ πριν από τις πρόσφατες εκλογές και έκανε λόγο για ομοιότητες των σημερινών υποθέσεων με αυτές του 1989. Μάλιστα, κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μόλις προχθές αποσύνδεσε το θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών από την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές μπορεί «να εμποδίσουν τις αναγκαίες συναινέσεις που όλοι θέλουμε». Ο Ε. Βενιζέλος ονομάτισε ως σκηνοθέτη της όλης υπόθεσης τον πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την επιλογή του Γ. Ζορμπά ως άριστη, αφού αυτός εγγυάται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στον τομέα των εξοπλισμών. Είπε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κατήγγειλε τη σύμβαση για τα ρωσικά όπλα, επειδή κάτι τέτοιο δε θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Εάν, είπε, αποτύχουν οι περαιτέρω δοκιμές του όπλου, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη ρωσική εταιρία να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει.

Ο Γ. Παπαντωνίου, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, έκανε εκτενή αναφορά στις νόμιμες, όπως είπε, ενέργειες που έγιναν για την προμήθεια των δύο οπλικών συστημάτων και εμφάνισε την όλη υπόθεση ως συκοφαντικό σχέδιο της ΝΔ που έχει προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Ο πρώην υπουργός είπε ότι η ηγεσία της ΝΔ «επέλεξε ως βασική προεκλογική της τακτική τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Κατηγόρησε για συνέργεια στην όλη υπόθεση και δικαστικούς, λέγοντας ότι «ουδέποτε στη μεταπολίτευση δεν είχε επιτευχθεί τόσος σφικτός εναγκαλισμός της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία, με εναλλαγές ρόλων κατά παράβαση στοιχειώδους δεοντολογίας». Πρότεινε η έρευνα να καλύψει και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και κατέληξε, τονίζοντας ότι «τα θέματα που δημιούργησαν οι άθλιες μεθοδεύσεις της ΝΔ δε θα κλείσουν εύκολα. Θα κλείσουν μόνον όταν ζητηθεί συγνώμη. Οι ψευδολόγοι πρέπει να απολογηθούν».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος από τη μεριά του, προσερχόμενος στη Βουλή, έκανε λόγο για μεθοδευμένη επιχείρηση σπίλωσης, που δεν αφορά μόνο τον ίδιο ή τον Γ. Παπαντωνίου, «αλλά το σύνολο του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων». Στην ομιλία του, υπερασπίστηκε με τη σειρά του τη νομιμότητα των ενεργειών του για την προμήθεια των δύο όπλων και επιτέθηκε στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σκοτεινό κλίμα ανερμάτιστων διώξεων εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι από τη μεριά της κυβέρνησης μεθοδεύεται μια πολιτική ομηρία διαρκείας του ΠΑΣΟΚ και ένας συνακόλουθος πολιτικός εκβιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της προεδρικής εκλογής. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο Γ. Παπανδρέου είχε σπεύσει να αποσυνδέσει την επικείμενη προεδρική εκλογή από τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, είπε ότι είναι σύμφωνος με αυτό, προσθέτοντας, όμως, ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται».

Υπέρ και των δύο προτάσεων τάχθηκε εκ μέρους του ΣΥΝ ο εισηγητής του Α. Αλαβάνος, ο οποίος συνέστησε στα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μην έχουν το ρόλο εισαγγελέων ή συνηγόρων υπεράσπισης. Ωστόσο, καλλιέργησε ψευδαισθήσεις, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, εάν υπάρξουν καλύτεροι θεσμοί στο θέμα των εξοπλισμών.

Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 24 μέλη και στην πρώτη αυριανή συνεδρίασή της θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα της λειτουργίας της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικό θέατρο (2009-05-07 00:00:00.0)
Ατελέσφορη η Εξεταστική (2008-12-17 00:00:00.0)
Νέος γύρος δικομματικής σκανδαλολογίας (2004-09-30 00:00:00.0)
Αρνήθηκε την έρευνα η κυβερνητική πλειοψηφία (2001-11-30 00:00:00.0)
Εξεταστική για την παράδοση Οτσαλάν (1999-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ