Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιέσεις και εκβιασμοί για τις χαφιεδοκάμερες
  • Ζητά παράταση της λειτουργίας τους στο όνομα... της φρούρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων!
  • «Ιδιωτικοποιείται» ο ιπτάμενος χαφιεδισμός μέσω «Ζέπελιν»;

Απροσχημάτιστες πιέσεις και ελάχιστα συγκαλυμμένο εκβιασμό σε βάρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ασκεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσπάσει την άδεια για την παράταση της λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών. Την ίδια στιγμή, ο ιπτάμενος χαφιεδισμός, μέσω του «Ζέπελιν» που έκανε ξανά χτες την εμφάνισή του πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της πρωτεύουσας, φαίνεται να περνά σε ιδιωτικά χέρια...

Το νέο πρόσχημα που επικαλείται τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση της λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών είναι... η φρούρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. «Ελπίζουμε ότι η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων θα απαντήσει σύντομα και θετικά(!) στο σχετικό αίτημα που έχουμε υποβάλει, κυρίως όσον αφορά τη φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, προδικάζοντας, έμμεσα πλην σαφώς, την έγκριση της Αρχής.

Ο Ευ. Αντώναρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει δύο αιτήσεις στην Αρχή Δεδομένων. «Μία για ανανέωση της λειτουργίας ενός μέρους από τις κάμερες, που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και των συγκοινωνιών στην Αθήνα και μία δεύτερη αίτηση που αφορά ένα άλλο μέρος από τις κάμερες, που είναι τοποθετημένες περιμετρικά των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φύλαξη αυτών των έργων». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι όλες οι κάμερες από τις 4 Οκτώβρη που έληξε η άδεια που είχε παράσχει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «δεν είναι πλέον ενεργοποιημένες».

Κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την προκλητική επανεμφάνιση του «Ζέπελιν» πάνω από την πρωτεύουσα. Από τη μια υποστήριξε ότι ο «ιπτάμενος χαφιές» δεν είναι πλέον ενσωματωμένος στο σύστημα παρακολούθησης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και δε λειτουργούν οι κάμερες, αλλά από την άλλη δεν μπόρεσε να προσφέρει εγγυήσεις ότι η ιδιωτική εταιρία στην οποία ανήκει δεν το διαθέτει για τους ίδιους σκοπούς σε «πάσης φύσεως» αφεντικά... Ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τις 4 Οκτώβρη το «Ζέπελιν» «δεν έχει καμία απολύτως διασύνδεση, ούτε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ούτε με την Ελληνική Αστυνομία». Ακόμα διαβεβαίωσε ότι στο «Ζέπελιν» «δεν υπάρχουν πλέον κάμερες, αλλά και αν υπήρχαν όλο αυτό το σύστημα δε λειτουργεί». Παρ' όλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ιδιωτική εταιρία να συνεχίζει να προσφέρει τις ίδιες «υπηρεσίες»: «Το "Ζέπελιν" ανήκει σε μία ιδιωτική εταιρία η οποία και το διαθέτει σε ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τα δικά της ιδιωτικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος, παραπέμποντας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας! «Το "Ζέπελιν" πετάει αυτή την ώρα με την ίδια διαδικασία, με την οποία - φαντάζομαι - πετάει πάνω από την Αθήνα ένα ελικόπτερο ή άλλα ιπτάμενα μέσα. Είναι θέμα Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στην οποία σας καλώ να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Μάλιστα προκειμένου να διασκεδάσει τις βάσιμες ανησυχίες που προκάλεσε η επανεμφάνιση του «Ζέπελιν», υπαινίχθηκε ότι χρησιμοποιείται για ιπτάμενο τουρισμό. «Το "Ζέπελιν" χρησιμοποιείται στο εξωτερικό, κυρίως για ιδιωτικούς λόγους. Σε πολλές χώρες μεταφέρει επισκέπτες πάνω από αξιοθέατα»(!), ισχυρίστηκε.

Τι λέει η ΥΠΑ

Στελέχη της ΥΠΑ ανέφεραν ότι είναι νόμιμες οι πτήσεις του «Ζέπελιν», καθώς η άδεια που έχει χορηγήσει η υπηρεσία λήγει στα τέλη της άλλης βδομάδας και για κάθε απογείωση κατατίθεται «Σχέδιο Πτήσης». Τα ίδια στελέχη είπαν ότι έχει παραδοθεί ο εξοπλισμός παρακολούθησης με τον οποίο ήταν εφοδιασμένο το «Ζέπελιν», ενώ ειδικά για τη χτεσινή πτήση, ανέφεραν ότι έκανε αεροφωτογράφηση της Αθήνας, προκειμένου το υλικό να χρησιμοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια εταιρία για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΥΠΑ, το «Ζέπελιν» θα αναχωρήσει για το Ντουμπάι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Σημειώνεται ότι στη χτεσινή πτήση του «Ζέπελιν» - όπως έγινε γνωστό - υπήρχε και αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ