Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

1. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και με σύνθημα «καμία ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας». Ο αγώνας συνεχίζεται, στον κάθε τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο και στο γραφείο, στη γειτονιά, στην περιφέρεια, παντού. Ο αγώνας του ελληνικού λαού μπορεί να φέρει αποτελέσματα μόνο όταν αποκτήσει τη δυναμική που δίνει η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους που υποφέρουν, τους ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες, τους μισθωτούς επιστήμονες, τη διανόηση και τους καλλιτέχνες. Το ΠΓ χαιρετίζει ιδιαίτερα την παρουσία των μεταναστών και μεταναστριών που δουλεύουν στην Ελλάδα. Ο κοινός αγώνας είναι η καλύτερη απάντηση στον όποιο κίνδυνο καιροφυλακτεί από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

2. Το συλλαλητήριο και οι αγώνες, που πρέπει να ενταθούν και να συστηματοποιηθούν, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στον αποπροσανατολισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να έρθει στο επίκεντρο της κοινής γνώμης το ζήτημα της διαπλοκολογίας, από την οποία, ωστόσο, απουσιάζει κάθε αναφορά στην ουσία, στο εφοπλιστικό, το τραπεζιτικό και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου! Διαπλοκή βεβαίως και υπάρχει, και αυτή δεν είναι άλλη από την πολιτική του κράτους και των κυβερνήσεων, από την ίδια τη φύση της πολιτικής εξουσίας που υπηρετεί πιστά την ολιγαρχία του πλούτου, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια.

Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται και οι ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα σε ομάδες και ομίλους επιχειρηματιών με την εκάστοτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα με επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίζεται η στήριξη του δικομματισμού, η εναλλαγή σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των ιδιαίτερων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κανένα θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να καταργήσει την πολιτική υπέρ των κερδών, από τη στιγμή που το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα εδράζεται και θα στηρίζει την πολιτική των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ, γενικότερα την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, τη στήριξη της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουν τον αγώνα τους κατά της πολιτικής που στηρίζει τα συμφέροντα και την κυριαρχία των μονοπωλίων, την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

3. Καθώς συμπληρώθηκαν 7 μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, και από την παρουσία του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιστοίχως, γίνεται φανερό ότι οι άνθρωποι της δουλιάς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύκλο εμπαιγμών, την ίδια στιγμή που κυοφορούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.

Ο δικομματικός καυγάς ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου, παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. Υπαίτιοι είναι οι δυο συμπρωταγωνιστές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οξύνεται η διαπάλη για την αναδιανομή της πίτας του κρατικού μηχανισμού, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ουσιαστικά ξαναζούμε πολλά από τα φαινόμενα που είχαμε ζήσει την περίοδο του '90, '93, όταν η σκυτάλη περνούσε από τον ένα στον άλλο. Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ περί καμένης γης, που κληρονόμησε από τη ΝΔ, αντικαθίστανται τώρα από τα επιχειρήματα της ΝΔ περί της κακής κατάστασης της οικονομίας και των πλαστών δεικτών.

Και τα δύο κόμματα διαβάζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τα μάτια του κεφαλαίου, με το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, με τους δείκτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή με τους δείκτες εκείνους που η άλλη όψη τους είναι η χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού, η αφαίρεση δικαιωμάτων.

4. Η εργατική τάξη της χώρας, οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ και η φτωχή αγροτιά, η νεολαία και οι γυναίκες, οι μισθωτοί επιστήμονες, οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες δεν έχουν ανάγκη να μετράνε τους δείκτες, ούτε να μπλέκουν στα λογιστικά συστήματα καταγραφής. Δικό τους μέτρο είναι τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουν, στη δουλιά, στον τόπο κατοικίας, αλλά και στην κοινωνική και πολιτιστική ατμόσφαιρα. Η ανεργία, οι απολύσεις και η ανερχόμενη φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, η απουσία ελεύθερου χρόνου, το κόστος της Παιδείας και της Υγείας, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εξαγορά και η χειραγώγηση, είναι πασιφανή προβλήματα, πέρα και ανεξάρτητα από τα μαγειρεία των στατιστικών.

5. Η ΝΔ υπόσχεται αλλαγές και μάλιστα με το μέσον του γνωστού και ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου. Αλλαγές θα φέρει, είναι βέβαιο, πατώντας πριν απ' όλα στο αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά μας βρίσκονται οι σαφείς προθέσεις της ΝΔ να επιφέρει ακόμα χειρότερες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο των ιδιωτικοποιήσεων που δεν πρόλαβε να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ. Μπροστά μας είναι η προσπάθεια της ΝΔ να δώσει πράσινο φως σε όλες τις αντεργατικές αντιλαϊκές επιλογές που αποφάσισε η ΕΕ, για παράταση του εργάσιμου χρόνου, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για προσέλκυση ιδιωτικών ξένων και εγχώριων κεφαλαίων στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Μπροστά μας είναι τα νέα μέτρα σε βάρος της αγροτιάς και των ΕΒΕ.

Το ΠΑΣΟΚ ένα ρόλο μπορεί να παίξει, το ρόλο του κριτή, που όμως συμφωνεί στη βασική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως έκανε τόσα χρόνια η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

6. Το ΠΓ εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα ο λαός με βάση την πείρα των προηγούμενων χρόνων να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα με μεγαλύτερη ετοιμότητα και ικανότητα. Μπορεί να βάλει εμπόδια στα νέα μέτρα, με προϋπόθεση να στηριχτεί και να ακουμπήσει στις δικές του δυνάμεις, μακριά από τις παγίδες που στήνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρώτη προϋπόθεση είναι η ετοιμότητα και η έγκαιρη δράση με τη μορφή επίθεσης πριν είναι αργά, δηλαδή πριν δημοσιοποιηθούν σχέδια νόμου και υπουργικές αποφάσεις.

Από τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ριχθούν στη μάχη των συλλογικών συμβάσεων, στον αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση, στον αγώνα για τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Για τα ωράρια εργασίας, τη στήριξη των ΕΒΕ, τη στήριξη της αγροτιάς, για δημόσια έργα που προβάλλουν επιτακτικά, όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση, το αποχετευτικό, τα αντιπλημμυρικά, τα έργα για το περιβάλλον. Να αντιπαλέψουν τους τρομονόμους και τα συστήματα παρακολούθησης, στα οποία προστίθεται η κατάργηση του απορρήτου με πρόσχημα την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Το κράτος του κεφαλαίου διαθέτει ήδη πολλά μέσα για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Με το τελευταίο μέτρο γίνεται ένα ακόμα βήμα στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οι εργαζόμενοι ένα πράγμα να φοβούνται: Την πολιτική που αυξάνει τη φτώχεια, ισοπεδώνει δικαιώματα, οδηγεί στη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην ανάκαμψη του λαϊκού κινήματος, στην αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος και των κινημάτων των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, των συσπειρώσεων και μετώπων πάλης, συνεργασίας. Η μόνη ελπίδα είναι να γίνει ένα νέο βήμα πιο αποφασιστικό στη διεθνοποίηση της πάλης των λαών, σε ενιαίο μέτωπο κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, κατά της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί από τα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Καμιά αποστολή στο Ιράκ και στο Σουδάν.

7. Το ΠΓ καλεί τις Κομματικές Οργανώσεις να ενισχύσουν την πορεία και δράση του Κόμματος στα μέτωπα πάλης και στο διάλογο με τις θέσεις του 17ου Συνεδρίου.

ΑΘΗΝΑ 12/10/04

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ