Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ
Προσπάθειες των Τούρκων να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα

Αντιπροσωπεία Τούρκων κοινοβουλευτικών άρχισε χθες επίσκεψη στο Παρίσι με σκοπό να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Σήμερα η Τουρκία είναι περισσότερο έτοιμη από πολλές από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν, κυρίως στον οικονομικό, στον τραπεζικό και το δημοσιονομικό τομέα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Οζάλ, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία, που θα παραμείνει στο Παρίσι έως την Παρασκευή, αποτελείται από μέλη της κοινής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης και τουρκικού Κοινοβουλίου, αρμόδιας για τις συμφωνίες Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και την προετοιμασία για την ένταξη της Τουρκίας στους «25».

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να οργανώσει την Πέμπτη στη Βουλή συζήτηση (χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας), σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως ζήτησαν ορισμένοι πολιτικοί, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τη θέση της Γαλλίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, κατά την οποία θα αποφασιστεί επίσημα, εάν θα προσκληθεί η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ - δηλωμένος υποστηρικτής εδώ και καιρό της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ - έχει καταστήσει σαφές ότι ο γαλλικός λαός θα εκφράσει τη γνώμη του μέσω δημοψηφίσματος όταν θα έρθει η ώρα.

Αποφεύγει την απάντηση στον Ελληνα Πρόεδρο ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κ. Ταγίπ Ερντογάν, απέφυγε χθες να απαντήσει στην ομιλία του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, που έθεσε όρους για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν είπε πως «αυτά δεν μπορούν να συζητηθούν μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας». «Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η ομιλία του Ελληνα Προέδρου σχολιάστηκε ευρύτατα στον τουρκικό Τύπο. Οι περισσότερες εφημερίδες επισήμαναν ότι ο Ελληνας Πρόεδρος μίλησε για τη βοήθεια που η Ελλάδα θα παράσχει στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ορισμένες συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην «προϋπόθεση» της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παλαιότερα, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν φοβάται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ασκήσει βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, είχε απαντήσει ότι στις συνομιλίες του, τόσο με τον Πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Η Πρόεδρος της Φινλανδίας

«Η Φινλανδία υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν», δήλωσε η Πρόεδρος Τάρια Χάλονεν, η οποία εξήρε την εποικοδομητική στάση, την οποία τήρησε η Κύπρος στο θέμα αυτό.

Στην προσφώνησή της σε επίσημο δείπνο, που παρατέθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Ελσίνκι, η κυρία Χάλονεν είπε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει στην πρόοδο της ίδιας της Τουρκίας και πιθανόν να βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις πολύ καλές σχέσεις της χώρας της με την Κύπρο, τονίζοντας πως με το άνοιγμα κυπριακής πρεσβείας στο Ελσίνκι και φινλανδικής στη Λευκωσία οι σχέσεις αυτές ενισχύονται περαιτέρω.

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε ότι «η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», επισήμανε, όμως, πως, την ίδια ώρα, η κατοχή και τα συνεπακόλουθά της δεν μπορούν να παραγνωριστούν ως ανύπαρκτο θέμα.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί μια χώρα, που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να συμπεριφέρεται σε μια χώρα - μέλος της Ενωσης διαφορετικά από ό,τι στις άλλες χώρες - μέλη.

Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει, όμως, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της κρατικής δομής και την πραγματική επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση στο Ελσίνκι και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μάτι Βανχάνεν. Η συνάντηση έγινε στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ελσίνκι. Στις συνομιλίες πήραν μέρος και αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το Κυπριακό, το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, υπό το φως της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκλήρωσε χθες την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Εσθονία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος(2005-08-19 00:00:00.0)
«Απάντηση» στην πρόσκληση Ερντογάν(2005-02-16 00:00:00.0)
Διχάζει το ΝΑΤΟ τον κυβερνητικό συνασπισμό(2004-11-20 00:00:00.0)
Συντονισμένη πίεση από ΗΠΑ - Αγγλία - Τουρκία(2004-10-23 00:00:00.0)
«Οχι», μετά λόγου γνώσεως(2004-04-10 00:00:00.0)
Ευθυγραμμισμένος με τον Ντενκτάς ο Ερντογάν(2003-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ