Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ευθυγραμμισμένος με τον Ντενκτάς ο Ερντογάν

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, όπου παρευρέθηκε στους εορτασμούς για την εικοστή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκαμε λόγο για δύο λαούς και δύο κράτη στην Κύπρο, πραγματικότητες, όπως είπε, πάνω στις οποίες, πρέπει να στηριχτεί η αναζήτηση της ειρήνης.

«Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάμειξη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και επιθυμεί λύση στη βάση του σχεδίου του, αλλά, η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να προνοεί ισότιμο καθεστώς και διζωνικότητα και να διασφαλίζει την ισορροπία της Ελλάδας και της Τουρκίας στο νέο συνεταιρισμό», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως η Αγκυρα δε θα παύσει να θεωρεί το Κυπριακό εθνική της υπόθεση. Γι' αυτό, πρόσθεσε, πάντοτε θα βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και θα προστατεύει τα δικαιώματά τους και θα τους στηρίζει από πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να αναφερθεί και στα δήθεν εμπάργκο που έχουν επιβληθεί κατά του ψευδοκράτους και ζήτησε την άμεση άρση τους. Αναφορά έκαμε ο Τούρκος πρωθυπουργός και στις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δημοκρατία θα βγει κερδισμένη μέσα από την αναμέτρηση.

Από τη μεριά του ο Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, επανέλαβε τα περί δύο λαών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών στην Κύπρο.

«Οι δύο λαοί έζησαν μαζί για αιώνες, αλλά δεν έγιναν ποτέ έθνος και τώρα πρόσθεσε, παίζονται παιγνίδια εναντίον των Τουρκοκυπρίων για να παραχωρήσουν την Κύπρο στους Ελληνοκυπρίους».

Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει την επιθυμία να είναι κυρίαρχος επί της Κύπρου, όπως είπε, και να αντιληφθεί ότι στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμοι λαοί που θα ιδρύσουν ένα νέο κράτος. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ακόμη ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ως βάση για διαπραγμάτευση καταδεικνύει την ειλικρινή πρόθεση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για έναν έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό και μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς σε χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΕΔΕΚ και κατά την ώρα, όπως επισήμανε, που ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται παράνομα τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, προκαλώντας τη διεθνή κοινότητα και καταστρατηγώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική κυπριακή πλευρά, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, επιδιώκει διαπραγματεύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις με στόχο να πετύχει βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση πιο λειτουργική και βιώσιμη, θα αντέχει στο χρόνο και θα βρίσκεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ