Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με τους Αμερικανούς ενάντια στους «τρομοκράτες»

Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις εφ' όλης της ύλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η διπλωματική Ευρώπη «παλιά» και «νέα», υποδέχεται επί διήμερον στις Βρυξέλλες τους ομολόγους των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Βρετανία και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ την Ιταλία, σε μια προσπάθεια «κοινής» αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενέσκηψαν από την κατοχή του Ιράκ και την πολιτική Α. Σαρόν στη Μ. Ανατολή, και την παγκόσμια κατακραυγή και αποδοκιμασία που έχουν επισύρει.

Πρόκειται για συνολική αναδίπλωση της «Δύσης», που εξαιτίας της παγκόσμιας αυτοκρατορικής «προληπτικής» επίθεσης των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει τη γενικευμένη και αναπάντεχη αντίσταση των «ταπεινών και καταφρονεμένων» όλου του κόσμου. Ο υποκριτικός διαχωρισμός ορισμένων ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» από τακτικές επιλογές της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, δεν «έπεισε» για την αποτελεσματικότητά του. Η αντίδραση ξέφυγε του (...) αναμενόμενου, αφού μετά τον Ερυθρό Σταυρό, και τον ΟΗΕ, άρχισαν να ανατινάζονται πλούσιες συνοικίες στο Ριάντ, Ιταλοί καραμπινιέροι στη Νασιρίγια και συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη.

Οσον αφορά στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, χτες πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κύρια θέματα, Ιράκ, Ιράν, Μ. Ανατολή, ευρω-ατλαντικές σχέσεις, Δ. Βαλκάνια, «πολιτικός διάλογος» ΕΕ - Ισραήλ και «δείπνο εργασίας» κεκλεισμένων των θυρών. Σήμερα προβλέπεται «Συμβούλιο Σύνδεσης» ΕΕ - Ισραήλ, Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ως «Διακυβερνητική Διάσκεψη» (ΔΔ) για την πολιτική αναθεώρηση και το Ευρωσύνταγμα, και συνάντηση της τρόικα της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς και «γεύμα εργασίας» με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ. Τα βασικά θα ανακοινωθούν σήμερα από τον Αμερικάνο «φίλο» (...).

Χτες στρώθηκε ένα πλαίσιο ουδέτερης σύμπνοιας που χωράει οτιδήποτε. Καταδικάστηκαν η «τρομοκρατική» επίθεση κατά της ιταλικής δύναμης κατοχής στο Ιράκ και σε πολύ πιο σκληρούς τόνους η «φριχτή τρομοκρατική επίθεση» στην Κωνσταντινούπολη με τη διακήρυξη ότι (...) «η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός πρέπει να καταπολεμηθούν από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Το να σκοτώνεις μουσουλμάνους δεν είναι το ίδιο με την «τρομοκρατία» κατά των Εβραίων ή των χριστιανών.

Κατά τα λοιπά, «η ΕΕ παραμένει σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και θρησκευτικού φανατισμού». Λες και όταν ο Λευκός Οίκος ξεκινά παγκόσμια σταυροφορία κατά του Ισλάμ αυτό γίνεται στο όνομα του θρησκευτικού «πολυπολιτισμού» (...) και οπωσδήποτε τα ισραηλινά τανκ δε σκοτώνουν ποτέ από «τρομοκρατική» διάθεση ή «θρησκευτικό φανατισμό».

Εχοντας στρωθεί το ιδεολογικό σκηνικό, οι συναντήσεις με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ Σ. Σαλόμ, μπορεί πλέον να ξεπεράσουν τις πρόσφατες κρίσεις με όλα τα τερτίπια που διαθέτει η διεθνής διπλωματία. Ο Σ. Σαλόμ ήρθε νωρίς γιατί άρχισε, με (...) διμερείς επαφές με τους ομολόγους της Βρετανίας και της Γαλλίας. Και δηλώνει τα εξής: «Νομίζω ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει ένα ρόλο - κλειδί στη διαδικασία ειρήνευσης, αλλά πρέπει να αποχτήσει μια πιο ισορροπημένη συμπεριφορά σε σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη». Και αμέσως μετά συμπληρώνει σε τόνο προσωπικής εξομολόγησης: «Από τότε που ανέλαβα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι τη φόρμουλα που έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό, ότι το Ισραήλ μπορεί να ζήσει χωρίς την Ευρώπη, και η Ευρώπη χωρίς το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα δήλωσε ότι πρέπει «να αυξηθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη» μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, και κάλεσε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τον αποκλεισμό των Ευρωπαίων διπλωματών που επισκέπτονται τον Γ. Αραφάτ, ιδιαίτερα του Ευρωπαίου «απεσταλμένου» Marc Otte. Ο Χ. Σολάνα εξέφρασε «ανησυχία» για το ισραηλινό «τείχος ασφαλείας» κατά μήκος της υπεριορδανίας και δήλωσε ότι «αν συνεχιστεί ο εγκλεισμός και ο αποικισμός, θα 'ναι πολύ δύσκολα να υλοποιήσουμε την πολιτική για τη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, όπως προβλέπει το σχέδιο του κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή». Αλλά ό,τι και να κάνει το Ισραήλ, οι διμερείς σχέσεις με την ΕΕ δε θίγονται, αφού για την ΕΕ, η όποια ισραηλινή κυβέρνηση, ακόμη και αυτή του Α. Σαρόν, «έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της» από τα (...) βάρβαρα «τρομοκρατικά χτυπήματα» των Παλαιστινίων.

Ο Γ. Παπανδρέου

Οπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, «όλοι μας, και ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνες, είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού (...). Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή αποτελεί ζήτημα και για την ασφάλεια της ΕΕ (...). Η ΕΕ μπορεί να αξιολογεί τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ, κάτι που διαχωρίζεται από τον αντισημιτισμό».

Και ο Ελληνας ΥΠΕΞ συμπλήρωσε με νόημα: «Η ΕΕ δεν έχει στη Μ. Ανατολή την ίδια επιρροή που δείχνει, για παράδειγμα, στις προς ένταξη χώρες της ΚΑ Ευρώπης (...). Αλλά η ΕΕ γίνεται όλο και πιο βασική για το Ισραήλ, είναι πλέον ο πιο βασικός οικονομικός εταίρος της (...) εξάλλου με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και της Τουρκίας, το Ισραήλ έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη».

Για το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν απέμεινε παρά το κρίσιμο ζήτημα της (...) «αδιαχείριστης» κατοχής του Ιράκ. Ομόφωνα, λοιπόν, η ΕΕ εξέφρασε χτες «ικανοποίηση» για το «νέο» αμερικανικό σχέδιο για το Ιράκ, παρόλο που δεν είναι γνωστό σε βασικές του λεπτομέρειες. Ετσι οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» επιχαίρουν γιατί, λέει, «ανακοινώθηκε η μεταφορά εκτελεστικών εξουσιών σε μια μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνη του 2004», η οποία «θ' αρχίσει» μια «συνταγματική διαδικασία» με στόχο να υπάρξουν εκλογές «μέχρι τα τέλη του 2005», όταν και θα εγκριθεί και το «νέο Σύνταγμα» (!!!) Το παράξενο είναι ότι κανένας δε ρωτάει τι «προβλέπεται» για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, θα αποχωρήσουν, θα παραμείνουν, θα τεθούν υπό τη διοίκηση κάποιου πρώην μεταμεληθέντος στρατηγού του Σαντάμ, τι, επιτέλους, «θα» γίνει;

Ολοι αισθάνονται μια παράξενη (...) ανακούφιση που οι «τρελοί» της Ουάσιγκτον αποδέχονται «πρόμπλεμ» και «χρονοδιάγραμμα», μια και οι βόμβες των «τρομοκρατών» άρχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα την ευρωπαϊκή «ζώνη ασφάλειας». Πάντως κανείς από τους Ευρωπαίους δεν κάνει λόγο πλέον για αποστολή δυνάμεων του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι «δεν έχουν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί» και τώρα, πλέον, οι «δυνάμεις κατοχής» θα πρέπει το «γρηγορότερο» να παραδώσουν την «πολιτική» βιτρίνα σε «ντόπιους».

Ισως η Γαλλία να προωθήσει ένα νέο «ψήφισμα». Ολες οι πληροφορίες, όμως, από το Πεντάγωνο κάνουν λόγο για αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής μόνο από τις μεγάλες πόλεις, ώστε να αποτραβηχτούν στην έρημο για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία. Οπως, δηλαδή, οι φεουδάρχες του Μεσαίωνα (...). Η «νέα» μορφή «πολέμου των πόλεων», έστω και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, δε φαίνεται να αποδίδει τα «ασύμμετρα» αναμενόμενα.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «οι εξελίξεις στο Ιράκ είναι ραγδαίες» και «η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση». Από τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη μια «ελληνική πρωτοβουλία», που διά παρεμβάσεως του Γ. Παπανδρέου έθεσε ζήτημα «εφαρμογής δημοκρατικών διαδικασιών στην Αλβανία» με αφορμή τα πρόσφατα έκτροπα στις εκλογές της Χειμάρας.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, ανάλογη «αρνητική» εκτίμηση έχει γίνει «από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και το μόνιμο γκρουπ των ΗΠΑ». Με τον Γ. Παπανδρέου «συμφώνησε» και ο αρμόδιος επίτροπος Βρετανός Κρις Πάτεν. Το (...) παράξενο βρίσκεται όχι στη, δίκαιη, επισήμανση στις Βρυξέλλες από την ελληνική πλευρά, αλλά στη διάσταση ανάμεσα σε μια ελληνο-αλβανική «τριβή» τη στιγμή που ξεφυτρώνουν ετεροκατευθυνόμενα «σενάρια» για «μεγαλοαλβανικές» βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή, και στη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα εκτιμά ως βασική ανάγκη την εντατική και συστηματική παρουσία της ΕΕ στις βαλκανικές εξελίξεις». Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε, και πάλι, τις «ανησυχίες» του για τα βαλκανικά, αφού, όπως δήλωσε, «υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο παραμένει εστία έντασης και υπάρχει εθνοτική ένταση στην ΠΓΔΜ». Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει, εκ μέρους της ΕΕ, «μια συνολική προσέγγιση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στα πλαίσια του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε, χτες, στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας, ξεχωριστή το πρωί και κοινή, με τους ΥΠΕΞ, το απόγευμα. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, «συζητήθηκε η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά της τρομοκρατίας». Προβλέπεται να δημιουργηθεί «μια κοινή βάση αντι-τρομοκρατικών δεδομένων και να υπάρξει κοινή εκπαίδευση πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών», πάντα σε «στενή συνεργασία» μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παραμένουν οι διαφωνίες για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ όσον αφορά στον ευρωστρατό, παρόλο που ο Γ. Παπαντωνίου επέμενε ότι «βρέθηκε λύση», σύμφωνα με την οποία «η αυτονομία του ευρωστρατού θα 'ναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Αλλά αυτό υποτίθεται ότι έχει κατοχυρωθεί από το 1990 (...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ